Πανελλήνια πρώτη για τη «Ράβδο» στο Αμφιθέατρο
Θέατρο

Πανελλήνια πρώτη για τη «Ράβδο» στο Αμφιθέατρο

Διαβάζοντας τον τίτλο της πολυαναμενόμενης παράστασης «Ράβδος» του Βρετανού Μαρκ Ρέιβενχιλ (γενν. 1966), σε πανελλήνια πρώτη από τις 17 Φεβρουαρίου στο «Αμφιθέατρο», ο νους μας πηγαίνει σε παλαιότερες εποχές όπου η ράβδος χρησιμοποιείτο στην εκπαίδευση. Σήμερα, θα παρομοιάζαμε τη ράβδο με το χέρι που ασκεί σωματική βία, καθότι το χέρι είναι εκείνο που σηκώνεται και πέφτει επάνω σε ένα άλλο σώμα και το χτυπά.

Αναμένοντας να παρακολουθήσουμε την παράσταση και να γράψουμε για αυτή, ανατρέχουμε στο σημείωμα του σκηνοθέτη της παράστασης, Γιώργου Σκεύα, ο οποίος θέτει ζητήματα για το πρόσωπο της βίας εντός ενός πλαισίου -οικογένειας και σχολείου. Η δράση άλλωστε, όπως διαβάζουμε, εκτυλίσσεται στο πλαίσιο μιας οικογένειας –πατέρας, μητέρα, μοναχοκόρη– αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας, στην οποία ανήκουν και τα τρία πρόσωπα.

Ορισμένα από όσα θέτει είναι ποιο είναι το πρόσωπο της βίας μέσα στην οικογένεια αλλά και μέσα στο σχολείο, πώς αλλάζει ο ορισμός της έννοιας «βία» από γενιά σε γενιά, πόση ανάγκη έχουμε από κανόνες και συστήματα, πώς συνυπάρχουν η μάθηση και ο «σωφρονισμός», η εκπαίδευση με την «τιμωρία», όπως καΙ τι σημαίνει κατάχρηση εξουσίας, προσωπικός χώρος, εκφοβισμός.

Η υπόθεση

Ο Έντουαρντ είναι ένας αφοσιωμένος καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης που μετά από σαράντα πέντε χρόνια διδασκαλίας, βγαίνει στη σύνταξη. Και ενώ περιμένει με ανυπομονησία την αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργανώνεται από το σχολείο για να τιμήσουν το πρόσωπό του και την πολυετή προσφορά του, ένα πλήθος εξαγριωμένων μαθητών έχει συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, φωνάζοντας, μιλώντας άσχημα και πετώντας αντικείμενα. 

Ενώ επιτροπή επιθεωρητών αξιολογεί το σχολείο, τον Έντουαρτ και τη σύζυγό του επισκέπτεται αναπάντεχα η αποξενωμένη κόρη τους. Εκπαιδευτικός και η ίδια, έχει τα δικά της ερωτήματα.

Το έργο -το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Royal Court Theatre του Λονδίνου αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές- ανεβαίνει για 15 παραστάσεις από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Λυκόφως», με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Καταλειφό, Αλεξία Καλτσίκη και Ζωή Ρηγοπούλου.

Την μετάφραση υπογράφει ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας με τη συνεργασία των ηθοποιών, τα σκηνικά-κοστούμια είναι επίσης του Γιώργου Σκεύα, τη μουσική επιμελείται η Σήμη Τσιλαλή, τους φωτισασμούς σχεδιάζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

* Αμφιθέατρο, Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού, κρατήσεις: 210-3314088 (11-3.30) και 6985864104. Εισιτήρια και εδώ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή (20.30), Σάββατο (18.00 & 21.00) και Κυριακή (18.00).

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Πάνος Γιαννακόπουλος