Με αυτή τη φωτιά δεν κάνεις «αντιπολίτευση»! Απλώς, γελοιοποιούνται…

Κι όμως, η οργάνωση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, φέτος, ήταν ασυγκρίτως καλύτερη. Δύσκολο να γίνει πιστευτό, το καταλαβαίνω. Δυστυχώς, παρά τη βελτίωση, το μεγάλο σαρωτικό για την Αττική γεγονός δεν αποφεύχθηκε. Μάρτυρες γινόμαστε σε μια ακόμη καθηλωτική καταστροφή που θα μειώσει περισσότερο το ήδη λιγοστό πράσινο απόθεμα στα βορειοανατολικά του Λεκανοπεδίου!

Η πολυμέτωπη πυρκαγιά, καθώς ο αέρας λυσσομανά, μέσα στην ξεραΐλα του καλοκαιριού με τα ξερόκλαδα αφημένα στις άκρες των δρόμων και τις φλόγες να «χορεύουν» στο τραχύ ανάγλυφο της Αττικής, δεν σβήνεται εύκολα. Τις συνθήκες μέσα στις οποίες γιγαντώθηκε το μέγα φαινόμενο περιέγραψε παραστατικά ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικευμένος στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. 

Όσα ερωτήματα κι αν απευθύνουν οι δύσπιστοι πολίτες, όσες καταγγελίες περί «ανίκανης» κυβέρνησης διατυπώσει η Αντιπολίτευση, αυτή η φωτιά «παίζει» με τις δυνατότητες του Κράτους που φέτος αναπτύχθηκε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Πετούν μέσα στον μαύρο καπνό και στις χαράδρες πάνω από 30 εναέρια μέσα, επιχειρούν πολλές εκατοντάδες πυροσβεστών. Ας μην ακούμε ανοησίες. Με αυτό το γεγονός δεν κάνεις «αντιπολίτευση». Όποιοι το επιχειρούν απλώς συμβάλλουν στην αυτό-γελοιοποίησή τους…

Η ευχή δεν μπορεί παρά να είναι, το τέλος της περιπέτειας να μην συνοδευτεί με απώλεια του πολυτιμότερου αγαθού. Εγγύηση, ευτυχώς, αποτελεί η υπηρεσία «112». Κινητοποιεί με τις συνεχείς προειδοποιήσεις, ακόμη κι αν πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις αρνούνται να εγκαταλείψουν την ακίνητη περιουσία τους. Αμετανόητοι μικρόνοες στον ΣΥΡΙΖΑ, κυνηγημένοι από το κυβερνητικό παρελθόν που τους στοιχειώνει επιχειρούν πολιτική διαχείριση πάνω στα αποκαΐδια. Ματαιοπονούν.

Περιττό να ασχολείται κανείς με την ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης. Η Αττική ζει μια νέα διαστάσεων αποτέφρωση του εναπομείναντος πράσινου περιβάλλοντος από το 2021. Τότε είχαμε δύο μεγάλα γεγονότα. Την πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα και στην Εύβοια. Ακολούθησαν πέρυσι οι φωτιές στη Ρόδο, στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Πολυήμερα γεγονότα, πολύ δύσκολα στην κατάσβεση.

Οι φωτιές του 2023 ήταν κόλαφος για την πρόσφατα εκλεγμένη, στη δεύτερη θητεία της, κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο φρέσκος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας υπέστη σφοδρότατη κριτική κι ο Πρωθυπουργός για την επιλογή του. Πήραν πάνω τους την ευθύνη για την πολυήμερη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών.

Ο Β. Κικίλιας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Δεν αρκέστηκε σε ό,τι παρέλαβε. Οργάνωσε από το μηδέν τις υπηρεσίες και τον τρόπο δράσης. Στις εκατοντάδες των φετινών πυρκαγιών η διαφορά στον τρόπο λειτουργίας ήταν εμφανής. Πρώτα απ’ όλα ξεχώριζε η άμεση επέμβαση στο συμβάν, στα πρώτα κιόλας λεπτά της εκδήλωσής του. Τα εναέρια μέσα σε άμεση ενεργοποίηση σε συνδυασμό με τις επίγειες δυνάμεις. Αν και ο υπουργός κρατούσε μικρό καλάθι, τα πράγματα φαίνονταν να εξελίσσονται ομαλά. Διότι ήξερε πως με τη φωτιά δεν παίζεις…

Όταν, είναι πολύ λυπηρό, ήρθε η πολυμέτωπη μεγάλων διαστάσεων φωτιά. Και γιγαντώθηκε στην εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ημέρα για την οποία αγωνιούσε ο υπουργός Κικίλιας. 

Εφιάλτης που εξουθενώνει ανθρώπους και καταπονεί τα μέσα κατάσβεσης. Χειριστές των πτητικών μέσων, οι μηχανικοί που τα συντηρούν και τα επισκευάζουν, πυροσβέστες όλων των βαθμίδων, αστυνομικοί, διασώστες του ΕΚΑΒ, προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγοί βυτιοφόρων, εθελοντές, πολίτες στη μάχη για να διασώσουν ζωή και περιουσίες. Τα ζωντανά του ζωικού και του φυσικού βασιλείου. 

Μια υπεράνθρωπη και ενδεχομένως άνιση μάχη με τη δυνατή φυσική καταστροφή η οποία όμως πρέπει να νικηθεί.

Προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που μάχονται. 

Ελπίζουμε στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Όσο για την πολιτική διαχείριση του θέματος, έχουμε ημέρες μπροστά μας.

Ειδικά για το κομμάτι αυτό, της βορειοανατολικής Αττικής, τα ίδια λέγαμε και το 2009…