100 μέρες σαν 1.000

Η μεγαλύτερη τιμωρία σε έναν ακκιζόμενο τύπο είναι να τον αγνοήσεις. Να μην ασχοληθείς μαζί του. Γιατί τα νάζια, οι φιγούρες και οι πόζες σε ένα πράγμα αποβλέπουν: στη δημοσιότητα. Για αυτό δεν πρόκειται στην αρθρογραφία μου να ασχοληθώ ξανά με αυτό το «νούμερο», παρά μόνον όταν αφήσει τις γελοιότητες και ασχοληθεί με την πολιτική. Ως εκ τούτου πάμε παρακάτω. 

Ο πρωθυπουργός έδωσε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ALFA» στον κ. Αντώνη Σρόιτερ, χωρίς σκονάκια και ερωτήσεις που χάιδευαν. Απεναντίας, ο ερωτών δημοσιογράφος αν δεν έμενε ικανοποιημένος από την απάντηση, επανερχόταν επί του ιδίου θέματος με μια δεύτερη, και μερικές φορές και με μια τρίτη ερώτηση. 

Σε αυτήν τη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε με τον τρόπο του αυτό που λέγαμε όλοι οι στοιχειωδώς εχέφρονες πολίτες. Τι άλλο θα του συμβεί! Είπε πως αυτές οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησής του, τού φάνηκαν σαν 1.000. Δεν ήταν απλώς πολλά τα γεγονότα που το ένα διαδεχόταν το άλλο, ήταν κυρίως η πρωτοφανής ένταση τους και οι συνακόλουθες καταστροφές που προκάλεσαν. Όλη αυτή την κατάσταση τη χρεώθηκε η κυβέρνηση—έτσι γίνεται πάντα—και αυτό φάνηκε σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα αν δεν επηρεάστηκε η γενικότερη κυβερνητική εικόνα, όπως φάνηκε στην εκτίμηση ψήφου. 

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 13 στα 13 και το 3 στα 3. Δηλαδή τη νίκη σε όλες τις περιφέρειες και τους τρείς μεγάλους δήμους στους οποίους και έδωσε ο ίδιος το χρίσμα στους εν ενεργεία δημάρχους. Δύσκολος ο στόχος κυρίως για το 13 στα 13. Ο άλλος στόχος φαίνεται πιο βατός, αν και εκεί υπάρχουν σχετικές δυσκολίες. Πάντως, άριστα έπραξε και έβαλε τον πήχυ στο ύψιστο σημείο, για να κινητοποιηθούν έτσι και όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διότι πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε παρατεταμένο καθεστώς αγρανάπαυσης—και μιλώ και εξ ιδίας πείρας και είμαι και πολύ επιεικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν απολύτως ρεαλιστής, προς μεγάλη θλίψη των γνωστών καταστροφολόγων που συνεχώς βλέπουν εθνικές υποχωρήσεις, αν και συνεχώς διαψεύδονται. Δήλωσε επί λέξει: « και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μια μεγάλη μας διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ…να μην είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου.» Ενώ τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα για την πατρίδα μας δε μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία με την Τουρκία. Οι καλές σχέσεις θα συντελέσουν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. 

Σχεδόν πάντα η συνέντευξη ενός πρωθυπουργού παράγει ειδήσεις και συμβάλλει στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, πολύ περισσότερο από τις κινήσεις του εκάστοτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και του πιο σοβαρού. Μάλιστα, όταν η συνέντευξη δεν είναι αβανταδόρικη δείχνει και τις δυνατότητες της ελληνικής δημοσιογραφίας. Και η χθεσινή συνέντευξη μόνον αβανταδόρικη δεν ήταν.