Σχεδόν όλες οι εγκληματικές ενέργειες που έχουν τη μορφή ενός συμβολαίου θανάτου, εξιχνιάζονται, όσες εξιχνιάζονται, με τη χρήση καμερών. Το αξιοπερίεργο είναι πως η ΕΛΑΣ αναζητεί την εικόνα στις κάμερες που έχουν τοποθετήσει ιδιώτες για την προστασία είτε των κατοικιών τους είτε των επιχειρήσεών τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κάμερες της ΕΛΑΣ. Και γιατί δεν έχει κάμερες η ΕΛΑΣ; Διότι αντιδρά η αριστερά και οι διάφορες συλλογικότητες. Και γιατί αντιδρά η Αριστερά και οι διάφορες συλλογικότητες; Άλλοι από ιδεοληψία, άλλοι διότι ο ακτιβισμός τους κινείται στα όρια του ποινικού νόμου. Και γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποκύπτει σε αυτήν την απαίτησή τους; να μια καλή ερώτηση.
Η πιο πιθανή αιτία είναι γιατί δε θέλει να συγκρουστεί μαζί τους. Βέβαια, δεν αποκλείεται αυτή η ανυπαρξία καμερών να οφείλεται και στο γνωστό «δε βαριέσαι τώρα! Πού να μπλέξουμε μαζί τους. Μια χαρά μας εξυπηρετούν οι κάμερες των ιδιωτών». Το ότι χάνουν πολύτιμο χρόνο αναζητώντας τις κινήσεις των δραστών σε τέτοιες κάμερες δεν το λαμβάνουν υπόψη. Μα είναι δυνατόν να βάλουμε παντού κάμερες; Στους κεντρικούς κόμβους, μπορεί να τοποθετηθούν, όπως και σε ευρύτερες περιοχές που απαιτούν ύψιστη προστασία. Όταν παραστεί ανάγκη οι διωκτικές αρχές θα έχουν ταχύτατα την πλήρη απεικόνιση της κίνησης στην επίμαχη περιοχή, με τον συνδυασμό των τοποθετημένων καμερών. Κάπως έτσι συνέλαβαν τον φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας του 44χρονου τοπογράφου και με τη βοήθεια καμερών, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και τους φερόμενους ως δολοφόνους του δημοσιογράφου Καραϊβάζ.
Δε γνωρίζω τίνος αρμοδιότητα είναι η τοποθέτηση καμερών. Του υπουργείου Προστασίας του πολίτη; Του υπουργείου Εσωτερικών; του Δήμου ή της Περιφέρειας; Ή κάποιου άλλου κρατικού φορέα; Αυτό που απαιτείται είναι μια πολιτική απόφαση. Και είναι προφανές πως ο νομοταγής πολίτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Απεναντίας το αίσθημα ασφάλειας του θα καταστεί ισχυρότερο, διότι θα γνωρίζει πως οι κακοποιοί πολύ πιο εύκολα θα εντοπιστούν. Φυσικά, η χρήση καμερών δεν καταπολεμά μόνον τη βαριά παραβατικότητα. Συλλαμβάνει και τα αυτοκίνητα ή τις θηριώδεις μηχανές που ρυπαίνουν ή ηχορυπαίνουν, μια όχληση συνηθισμένη και ανυπόφορη για τους κατοίκων των αστικών κέντρων. Πολλοί οι λόγοι για να λάβει η κυβέρνηση τη σωστή απόφαση. Θα το τολμήσει;
Στο Λονδίνο υπάρχουν συνολικά τοποθετημένες από διάφορους δημόσιους - κρατικούς φορείς, περίπου 24.000 κάμερες. Δε χρειάζεται να είμαστε φωστήρες στα μαθηματικά για να καταλήξουμε στον αριθμό των καμερών που θα ήταν σκόπιμο να υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και δε χρειάζεται να διαθέτουμε ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθούμε πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας. Μόνον που θα απαλλασσόμασταν από την ταλαιπωρία της ηχορύπανσης κακομαθημένων οδηγών, θα μας ήταν αρκετό. Συν όλα τα προαναφερθέντα.