Η επιστολική ψήφος ή είναι μια διαδικασία με αρνητικό πρόσημο ή με θετικό. Θετικό πρόσημο για τις ευρωεκλογές και αρνητικό για τις εθνικές εκλογές, προδίδει καιροσκοπισμό και ανευθυνότητα. Η φροντίδα υποθέτω όλων των κομμάτων είναι να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο στόχος είναι τόσο ξεκάθαρος και τόσο κατανοητός που δε χωρούν αντιρρήσεις, παρά μόνον αν κάποιοι επιθυμούν να περιοριστεί αυτή η δυνατότητα για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Διότι δεν τους συμφέρει ή να το θέσω διαφορετικά, συμφέρει πιο πολύ στον βασικό πολιτικό τους αντίπαλο.
Όμως η επιστολική ψήφος δε μπορεί να υπακούσει σε μια μικροκομματική λογική. Εννοείται πως αν οι αντιρρήσεις κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πρωτίστως διαδικαστικές, με συζήτηση μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.
Ας σημειωθεί πως για να ισχύσει στις εθνικές εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δε συγκεντρωθούν, το νομοσχέδιο απορρίπτεται. Δηλαδή έχει άλλη λογική από αυτή της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπου αν δεν υπερψηφίσουν 200 βουλευτές ισχύει ο νέος εκλογικός νόμος από τις μεθεπόμενες εκλογές. Στην επιστολική ψήφο αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.
Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία ψάχνει να βρει άλλες 42 ψήφους που θα προστεθούν στις 158 δικές της. Το ΠΑΣΟΚ και να συναινέσει -που δεν το βλέπω πιθανό- δεν αρκεί. Με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει, ζητούνται οι ψήφοι ενός από τα λοιπά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Το υπάρχον πολιτικό κλίμα δεν ευνοεί τέτοια συναίνεση.
Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση έφερε τώρα τη σχετική τροπολογία για τις εθνικές εκλογές, ενώ γνωρίζει πως μάλλον θα απορριφθεί. Υποθέτω πως εντάσσει την απόρριψη στα πολιτικά της όπλα στη μάχη των ευρωεκλογών. Θα κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως με την αρνητική στάση τους υποβάλλουν τους απόδημους σε έξοδα και ταλαιπωρία ή τους ωθούν στην αποχή.
Το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συναινέσει, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι εννοεί «για αντικειμενικά κωλύματα» που αποτελούν προϋπόθεση για να ψηφίσει ένας πολίτης με επιστολική ψήφο. Πάντως, να επαναλάβω πως η ψήφος του ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί.
Θα είναι κρίμα μια τομή στην εκλογική διαδικασία να πάει χαμένη διότι κάποια κόμματα την αντιμετωπίζουν φοβικά και επιδιώκουν να περιορίσουν το εύρος της εφαρμογής της. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της συζητώντας τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ; Θα μπορούσε, αλλά θα ήταν άνευ νοήματος. Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο-τομή θα είναι λάθος οι εκπτώσεις και η αντιμετώπιση των αποδήμων με δύο μέτρα και σταθμά. Άλλα τα δικαιώματά τους στις ευρωεκλογές και άλλα, πιο συρρικνωμένα, στις εθνικές εκλογές.
Λάθος μήνυμα προς τους απόδημους Έλληνες.