Βγήκε στον «αέρα» η πρώτη μετακαλοκαιρινή δημοσκόπηση. Δεν γνωρίζω αν κάποιοι βιάστηκαν να διαμορφώσουν το κλίμα για τις επόμενες δημοσκοπήσεις, όμως τα νούμερα έγραψαν στο ταμπλό. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της στοιχεία. Τρία, κατά τη γνώμη μου.
1. Η επιβεβαίωση της εξαέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση τον στέλνει στην 5η θέση, κάτι που καθιστά προβληματική την οποιαδήποτε ανάκαμψή του στο μέλλον. Για όλα τα κόμματα υπάρχει ένα σημείο πτώσης απ' όπου η επιστροφή είναι αδύνατη. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διέβη αυτό το σημείο. Μπορεί η συγκεκριμένη δημοσκόπηση να πέτυχε τη ριζοσπαστική Αριστερά στη χειρότερη στιγμή της, όμως και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο δυσοίωνη. Οι λόγοι είναι γνωστοί, έχουν αναλυθεί επαρκώς και το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπάρχουσα φυσιογνωμία έχει τελειώσει. Μέχρι να γεννηθεί κάτι άλλο στη θέση του, αυτό ο χώρος θα παραμένει προβληματικός και περιθωριοποιημένος.
2. Η σημαντική πτώση της Νέας Δημοκρατίας, που βεβαίως ήταν κάτι το αναμενόμενο. Τα όσα είπα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για το σημείο μη επιστροφής, μήπως ισχύουν και για αυτήν; Νομίζω πως η Νέα Δημοκρατία, ως κυβερνών κόμμα, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κάτι που σημαίνει ότι στο χέρι της είναι αν θα ανακάμψει ή αν αυτές οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις γίνουν καθεστώς. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι έχει μπροστά της τρία χρόνια χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, αν βεβαίως έχει την ικανότητα και τη διάθεση να τις κάνει. Πάντα μια κυβερνώσα παράταξη που βρίσκεται στη δεύτερη τετραετία παρουσιάζει μια «κοιλιά». Μέχρι στιγμής όλα τα κόμματα που βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν. Επί του προκειμένου, η Νέα Δημοκρατία, έχει την Ιστορία απέναντί της και όχι με το μέρος της. Όμως υπάρχει σήμερα μια ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν. Και εδώ έρχομαι στο τρίτο χαρακτηριστικό στοιχείο της δημοσκόπησης. Την ανυπαρξία αντιπολίτευσης.
3. Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις, στη δεύτερη τετραετία τους, είχαν απέναντί τους ένα ρωμαλέο κόμμα της αντιπολίτευσης είτε ήταν το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία. Τώρα, όπως έδειξε και αυτή η δημοσκόπηση, τα τρία κόμματα της υποτιθέμενης Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά), και τα τρία μαζί, υπολείπονται του 22% της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που δίνει ανάσες στο κυβερνών κόμμα, έστω και από τα χαμηλά. Και το κυριότερο, αυτό το άθροισμα των τριών είναι αυθαίρετο, ως πολιτική πράξη δεν υπάρχει, ούτε φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Και αν ακόμα επιχειρηθεί η σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τα υπολείμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ένα είναι βέβαιο: αυτή την πορεία δεν θα την ακολουθήσει το όλον ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς, θα περιμένουμε να εξετάσουμε και τις άλλες δημοσκοπήσεις που θα εμφανιστούν το προσεχές διάστημα για να έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα για το σήμερα.
ΥΓ. Πάντα η εταιρεία που έκανε τη χθεσινή δημοσκόπηση –προφανώς λόγω δείγματος– έδινε χαμηλότερα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία, απ' ότι οι άλλες εταιρείες.