Λίγο-πολύ το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο για έναν και μόνο λόγο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Φωτιές, πλημμύρες, ακρίβεια και όλα τα πολλά αρνητικά που συνέβησαν αυτές τις 100 ημέρες δεν επηρέασαν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Να επισημάνω πως η συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 46%, όταν στις εκλογές του 2019 έφτασε το 59%. Βέβαια, υπάρχει η εξήγηση. Στην περίπτωσή μας είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που κούρασαν το εκλογικό σώμα, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έγιναν την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές, άρα μοιραία υπήρχε αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον που αποτυπώθηκε στην υψηλή συμμετοχή.
Αν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές, αυτό εντοπιζόταν στο ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση και από τα αποτελέσματα φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλά. Μπορεί στην περιφέρεια Αττικής να είχε τα γνωστά προβλήματα που επηρέασαν την εικόνα του, όμως στη λοιπή Ελλάδα κοίταξε στα ίσια τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μαρτυρεί πως στις ευρωεκλογές θα έχουμε-πλην απροόπτου-ένα ντέρμπι για τη δεύτερη θέση.
Στις περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία πάει για το 13 στα 13, έχοντας εκλέξει από την πρώτη Κυριακή εφτά περιφερειάρχες. Δεν είναι κι άσχημα, αν λάβουμε υπ΄ όψη πως στη δεύτερη Κυριακή οι περισσότερες αναμετρήσεις θα έχουν τη μορφή ενός νεοδημοκρατικού εμφύλιου.
Η πανηγυρική επανεκλογή Μπέου και Χατζημάρκου και τα υψηλά ποσοστά Αγοραστού, Μέτιου, αποδεικνύουν πως οι φυσικές καταστροφές δεν έπληξαν την κυβέρνηση. Οι πολίτες που επλήγησαν, εκτιμούν πως θα επουλώσουν τις πληγές τους μέσα από τα δίκτυα των νυν δημοτικών αρχόντων, που βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ένας συμπολιτευόμενος δήμαρχος ή περιφερειάρχης μπορεί να διεκπεραιώσει με επιτυχία τα αιτήματα των πολιτών.
Για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης θα μιλήσω προσεχώς. Προς το παρόν καταγράφεται ένα εντυπωσιακό ποσοστό του Στέλιου Αγγελούδη που δε δικαιολογείται από την πολιτική βάση στήριξης. Το ΠΑΣΟΚ -το οποίο στη Θεσσαλονίκη δεν έδωσε χρίσμα- έλαβε περίπου 7.5% στον δήμο Θεσσαλονίκης. Η εξήγηση για το υψηλό ποσοστό του είναι απλή. Τον Στέλιο Αγγελούδη στήριξαν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σπάζοντας την επίσημη γραμμή του κόμματος. Μάλιστα κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη η φήμη πως η στήριξη του Στέλιου Αγγελούδη είχε τις άκρες της στα υψηλά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως -και αυτό έχει τη σημασία του- η Νέα Δημοκρατία για τέταρτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, πλην εκπλήξεως, δε θα μπορέσει να εκλέξει δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Στα σοβαρά κόμματα η ηγεσία αναζητά ευθύνες.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση παίζει μπάλα μόνη της, οι σχέσεις της με τους πολίτες δεν έχουν διαταραχτεί και μέχρι τις ευρωεκλογές που θα είναι η επόμενη δοκιμασία, έχει τον χρόνο να προωθήσει το έργο της.