Φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 190 ψήφους, άρα λείπουν 10 για να συμπληρωθεί ο αριθμός 200 που απαιτείται για να ισχύσει ο συγκεκριμένος νόμος. Με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, μένουν τα τρία μικρότερα κόμμα που έχουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη. Πάντως, χωρίς τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ήταν περιττή κάθε συζήτηση.
Το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την ψήφο του σε κρίσιμα νομοσχέδια, ώστε να φανεί ότι υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση. Νομίζω πως θα κινηθεί όπως κινήθηκε και στην προηγούμενη βουλή. Όπου συμφωνεί, θα υπερψηφίζει. Έτσι έφτασε στο σημείο να έχει δώσει την ψήφο του στο 70% περίπου των νομοσχεδίων που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Νομίζω πως ο Νίκος Ανδρουλάκης στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ δε θα ασκήσει αντιπολίτευση αλά ΣΥΡΙΖΑ. Αυτού του είδους η αντιπολίτευση έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει. Οι απαιτήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών έχουν αλλάξει, γιατί αλλάζει και η κοινωνία.
Αυτό δεν μπόρεσε να δει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και κυνηγούσε φαντάσματα. Ζώντας μέσα στη δική της πραγματικότητα, παρήγαγε πολιτικές που απευθυνόταν σε μια κοινωνία που δεν υπήρχε.
Σε αυτό το λάθος φαίνεται πως δε θα υποπέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Γνωρίζει πως είναι θέμα χρόνου η πτώση της ριζοσπαστικής Αριστεράς από τη δεύτερη θέση—κάτι που ενδέχεται να φανεί λίαν συντόμως, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές—και για αυτό δεν έχει κανένα λόγο να ασκήσει μια αντιπολίτευση της «κατσαρίδας». Δεν πιέζεται από πουθενά, δεν δίνει εξετάσεις σε κανένα καθώς πέτυχε άνοδο των ποσοστών του κόμματός του κοντά στο 50%, έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, έχει σχηματίσει μια ηγετική ομάδα από συνομηλίκους του και έχει την άνεση να χαράξει τη στρατηγική του.
Είναι προφανές πως οι μετριοπαθείς πολίτες, που αναμφίβολα ενδιαφέρουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν μια αντιπολίτευση αυστηρή μεν, εποικοδομητική δε. Αυτό το χαρμάνι πολιτικής καλείται να βρει και να εφαρμόσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δύσκολο, καθώς με μια τέτοια πολιτική από το 8% πήγε κοντά στο 12% και μείωσε τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6 μονάδες από τις 23 που ήταν το 2019.
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά φαίνεται πως θέλει να κρατήσει ανοικτό το μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του. Δε γνωρίζω αν αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή που θα ξεδιπλώνεται σε όλη την τετραετία ή είναι μια τακτική επιλογή εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως, σε κρίσιμα νομοσχέδια η κυβέρνηση φαίνεται πως μπορεί να πετύχει ευρύτερες συναινέσεις με τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει κανένα λόγο να κόψει τις γέφυρες, ενώ είναι παντοδύναμη.