Τέμπη: Tι άλλο θα ακούσουμε!

Αν δεν ήταν η «Ομάδα Αλήθειας» σήμερα όλοι θα πιστεύαμε ότι ουδέποτε υπήρξε «πραγματογνώμονας» που να υποστήριξε την παρουσία στην εμπορική αμαξοστοιχία εύφλεκτου υλικού που μεταφερόταν παράνομα. Σχεδόν οι περισσότεροι από όσους υποστήριζαν μετά πάθους αυτήν την άποψη, τώρα έχουν κάνει πίσω με ελαφρά πηδηματάκια, υπό το κράτος των πορισμάτων του πανεπιστημίου της Γάνδης, της Πίζας και διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων. 

Αυτή η αλλαγή στάσης των συγκεκριμένων «πραγματογνωμόνων» τορπιλίζει τη θεωρία της συγκάλυψης που αποτελούσε τη στρατηγική της πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών. Σε μια στρατηγική που ήταν ενταγμένες και οι επιλεκτικές αποκαλύψεις στοιχείων του ανακριτικού υλικού που παρουσίαζαν στην κοινή γνώμη—αν και δεν έπρεπε-- όσοι το γνώριζαν. Τώρα, τη μάχη των οπισθοφυλακών τη δίνουν κάποιοι «ελεύθεροι σκοπευτές» στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν την εκδοχή της συγκάλυψης.

Έτσι, χθες έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο το οποίο η ιστοσελίδα που το φιλοξενούσε υποστήριζε ότι «ξεμπροστιάζει τον αγαπημένο επιστήμονα της Ομάδας Αλήθειας». (Αναφέρεται στον κ. Κάπο). Το συγκεκριμένο κείμενο το διάβασα τρεις φορές διότι δεν πίστευα σε αυτά που διάβαζα. Επειδή ο συντάκτης του φέρεται πως είναι διακεκριμένος επιστήμονας, με οργανική θέση σε μεγάλο επιστημονικό ίδρυμα, σκέφτηκα μήπως το δικό μου το φτωχό το μυαλό δεν κατάλαβε τι «ήθελε να πει ο ποιητής». 

Έτσι, το έστειλα σε τέσσερις (4) φίλους μου επιστήμονες, καθ΄ύλην αρμόδιους, να του ρίξουν μια ματιά και να μου πουν τι κατάλαβαν αυτοί. Και οι τέσσερις (4) μου είπαν πως καλώς κατάλαβα αυτά που είχα διαβάσει. Ο ένας εξ αυτών, παλιά καραβάνα της Αριστεράς, με πληροφόρησε υπό την μορφή «μην ασχολείσαι με αυτόν, ήταν υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης.» Όμως, ενώ αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να κλείσει το θέμα εδώ, αισθάνθηκα την υποχρέωση να μοιραστώ με τους αναγνώστες το πιο σκαμπρόζικο σημείο του κειμένου. Γράφει ο επιστήμων, υπό μορφή υστερόγραφου:

 «Θα μπορούσε η πολιτεία να αγοράσει 4 βαγόνια μηχανές ίδιες με αυτές που συγκρούστηκαν (με τους ίδιους μετασχηματιστές και όλα) και να πραγματοποιήσει πειράματα σύγκρουσης προσπαθώντας να πετύχει όσο το δυνατόν παρόμοιες συνθήκες. Όχι, προσομοιώσεις σε υπολογιστή σαν αυτές που έχουν γίνει, όπου ο καθένας μπορεί να βάζει το μοντέλο που θέλει. Κανονικό φυσικό πείραμα με φυσική σύγκρουση σε πραγματικές συνθήκες. Τη μια φορά να βάλει σκέτες τις δύο μηχανές να συγκρουστούν και την άλλη να προσθέσει ένα δοχείο με 2-3 τόνους εύφλεκτο υλικό».

Θα μπορούσε ο εν λόγω επιστήμονας να προτείνει στην πολιτεία να αγοράσει όχι 4, άλλα 6 ηλεκτράμαξες και βαγόνια, ώστε ένα τρίτο πείραμα να πραγματοποιηθεί με επιβάτες. Θα υπήρχε πληρέστερη εικόνα. 

Ας σημειωθεί πως ο εν λόγω επιστήμων χαρακτηρίζει «αναλύσεις καφενείου στο πόδι» την επιστημονική άποψη του κ. Κάπου. Αφήνω ένα παράθυρο επιείκειας μήπως ο συντάκτης αυτού του άρθρου αυτοτρολάρεται. 

Σύντροφοι, πάμε γερά να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία τέτοιες Άγιες μέρες.