Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά και τη δημοσιονομική πειθαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά σπάνιο για μια ελληνική κυβέρνηση να επιδεικνύει τόσο ισχυρή συγκράτηση στις δαπάνες, ιδίως με δεδομένες τις πολιτικές πιέσεις για αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες. Αυτή η συγκράτηση δεν είναι τυχαία, αλλά αποδίδεται στη μακροχρόνια αντίθεση του πρωθυπουργού προς τα ελλείμματα και τη δημοσιονομική ασυδοσία, καθώς και στη συνετή διαχείριση από τους υπουργούς Οικονομικών.
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι οι δημόσιες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθούν στο 44% έως το 2029, έναντι 50% που ήταν το 2016. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την αύξηση των απόλυτων δαπανών, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τις κρατικές δαπάνες. Το αποτέλεσμα είναι μια σταδιακή μείωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία και περισσότερη οικονομική ελευθερία για τους πολίτες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι η συγκράτηση αυτή, αν και απαιτητική, είναι απαραίτητη για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της οικονομίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί στο 139% του ΑΕΠ μέχρι το 2029 (από 190% που ήταν το 2018), μια εξέλιξη που αποτελεί τεράστια επιτυχία, δεδομένων των δυσκολιών που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Η μείωση του χρέους δεν συμβάλλει μόνο στη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για μειωμένα επιτόκια δανεισμού και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Παρά τις επιτυχίες αυτές, η πραγματικότητα είναι ότι ο πειρασμός για αυξημένες δαπάνες παραμένει ισχυρός. Η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για επιδοματικές πολιτικές και αυξήσεις μισθών και συντάξεων που δεν συνάδουν με τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της οικονομίας. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που εισήγαγε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και είχαμε υπερασπιστεί από αυτή τη στήλη το 2019, συνεχίζει να αποδίδει, με τις σταδιακές βελτιώσεις να ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Ο εξορθολογισμός της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, και κυρίως του χρέους, αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Με τη δημοσιονομική της εγκράτεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ώθηση στην οικονομία, και κυρίως σταματά την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας και της χώρας μας.
Συμπερασματικά, η σημερινή κυβέρνηση αξίζει τα εύσημα για την επίδειξη οικονομικής υπευθυνότητας σε μια περίοδο που οι πιέσεις για δαπάνες είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη ή εάν θα επιστρέψει στις παλιές, προβληματικές πρακτικές που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.