Γ. Αράπογλου (Pulse): Διατηρεί το 41% η ΝΔ και το αυξάνει
Eurokinissi
Eurokinissi

Γ. Αράπογλου (Pulse): Διατηρεί το 41% η ΝΔ και το αυξάνει

Διατηρεί το εκλογικό της ποσοστό η ΝΔ, ενώ αν συνδυάσει κανείς ότι φαίνεται να έχει νέες εισροές, τότε με τις νέες απώλειες που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να το ενισχύσει.

Και αυτό, καθώς τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ στην περίπτωση της ΝΔ το ποσοστό που σκέφτεται να ψηφίσει άλλο κόμμα εινια πολύ μικρό, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 15%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 3% του εκλογικού σώματος, όταν ταυτόχρονα η ΝΔ καταγράφει εισροές 4%.

Είναι μια δημοσκοπική εικόνα που επιβεβαιώνει τη διάθεση μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος για σταθερή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση, εξηγεί στο Liberal ο Γιώργος Αράπογλου, διευθύνων σύμβουλος της Pulse, σχολιάζοντας τον τελευταίο κύκλο των ερευνών.

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας, όπως λέει, δεν προσφέρει υψηλές «αποδόσεις» αφού η Νέα Δημοκρατία, εφόσον διατηρήσει το ποσοστό της στο 40,8% του Μαΐου (ή υψηλότερα), το κερδίζει ανεξάρτητα από το αν η επόμενη Βουλή θα έχει 6, 7 ή 8 κόμματα.

Ακόμη και η μάχη που γίνεται στα μικρότερα κόμματα, δεν φαίνεται να θέτει εν αμφιβόλω την αυτοδυναμία, αν και σίγουρα επηρεάζει τα ποσοστά της, όπως λέει ο δημοσκόπος της Pulse.

Τι δείχνει η σταθερότητα των ποσοστών που συγκεντρώνουν τα τρία πρώτα κόμματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σε σχέση με εκείνα των εκλογών του Μαΐου; Μήπως ότι η πλειοψηφία των πολιτών έκανε το Μάιο μια συνειδητή επιλογή, επιλέγοντας τη θετική και όχι την αρνητική ψήφο; 

Θα συμφωνήσω. Η εικόνα των πρώτων μετεκλογικών δημοσκοπήσεων ομοιάζει, τουλάχιστον για τα τέσσερα πρώτα κόμματα, με αυτή των εκλογών του Μαΐου -ένδειξη ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης κάλπης δεν ήταν τυχαία ή αποτέλεσμα λανθασμένων εκτιμήσεων, αλλά επιθυμητή επιλογή. Επίσης δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση διαφοροποίησής τους -αντίθετα, επιβεβαίωσής τους- και στην επόμενη κάλπη! Υπενθυμίζω πάντως ότι η δημοσκοπική προσέγγιση δεν αποτελεί προσπάθεια πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά αποτύπωση των διαθέσεων των πολιτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει για τα κέρδη και τις απώλειες των κομμάτων μια εβδομάδα πριν τις εκλογές;

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να διατηρεί το εκλογικό της ποσοστό, ίσως και να το ενισχύει, κάτι που επιβεβαιώνει τη διάθεση μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος για σταθερή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Περίπου στα ίδια επίπεδα βρίσκουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα μεταφέρει τη μάχη των δύο κομμάτων, για τον καλύτερο εκφραστή της αντιπολίτευσης, στην μετεκλογική περίοδο. Σταθερότητα παρουσιάζει και το ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν διαφοροποιήσεις και η εξέλιξή τους θα έχει ενδιαφέρον.

Στην έρευνα της Pulse, το 91% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα, έναντι μόλις του 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 77% του ΠΑΣΟΚ; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως δούμε ακόμη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της ΝΔ από αυτήν που καταγράφεται στις έρευνες; 

Σωστά! Το 6% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που απαντά ότι σκέφτεται να ψηφίσει άλλο κόμμα αντιστοιχεί περίπου σε 2 - 2,5% του εκλογικού σώματος. Το 15% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που απαντά ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα αντιστοιχεί στο 3% του εκλογικού σώματος. Οι (πιθανές) απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ελαφρώς περισσότερες. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει εισροές 4% (του εκλογικού σώματος), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 3%. Ο συνδυασμός των διαπιστώσεων αυτών, οδηγεί σε διεύρυνση της δημοσκοπικής διαφοράς των δύο κομμάτων.

Ποιες μάχες δείχνουν να έχουν κριθεί και ποιες όχι; Τι γίνεται με τη μάχη στα δεξιά της ΝΔ που θα κρίνει και αν η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, επτακομματική ή οκτακομματική;

Μέχρι την καταμέτρηση των ψήφων, καμία μάχη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κριθεί απολύτως. Κάποιες όμως από αυτές παρουσιάζουν υψηλότερη αβεβαιότητα, άρα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το στοίχημα της αυτοδυναμίας δεν προσφέρει υψηλές «αποδόσεις» αφού η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον εφόσον διατηρήσει το ποσοστό της στο 40,8% του Μαΐου (ή υψηλότερα), το κερδίζει ανεξάρτητα από το αν η επόμενη Βουλή θα έχει 6, 7 ή 8 κόμματα!

Η μάχη δεξιά της περιλαμβάνει αρκετούς μονομάχους. Το μέγεθος των περιθωρίων του δειγματοληπτικού σφάλματος μιας δημοσκόπησης δεν μας επιτρέπει να προβλέψουμε με σιγουριά πόσοι και ποιοι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%. Ίσως -στην ακραία περίπτωση- χρειαστεί για αυτό να περιμένουμε ακόμα και τα τελικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

Και προς τα αριστερά, διεξάγονται μάχες με έπαθλο τη συμμετοχή στο επόμενο κοινοβούλιο, άλλες πιο εύκολες - άλλες πιο δύσκολες. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών μπορεί να μην είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία -αν και σίγουρα επιδρά, τουλάχιστον στο μέγεθος της- σίγουρα όμως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εκλογική βραδιά αλλά και για την επόμενη μέρα, όταν τα στοιχήματα θα είναι πολλά και σημαντικά!

*Γιώργος Αράπογλου, Γεν. Διευθυντής Pulse RC