Το δικό του μήνυμα στέλνει ο Doron Lebovich, σύμβουλος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, μετά την εμπρηστική ομιλία του ηγέτη των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ. «Το Ισραήλ θα απαντήσει ανάλογα σε περίπτωση που υπάρξει απειλή» δηλώνει στο Liberal, ενώ την ίδια στιγμή σχολιάζει τη στάση του Ερντογάν, των δυτικών συμμάχων και θέτει ξεκάθαρα τον στόχο των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. «Στόχος μας είναι η εξάλειψη των υποδομών, του στρατιωτικού εξοπλισμού και της ίδιας της Χαμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Levovich τονίζει πως η σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι βαθιά και μιλάει για πόλεμο του «ελεύθερου κόσμου κατά της τρομοκρατίας». Σχετικά με τη στήριξη του Ερντογάν στους τρομοκράτες της Χαμάς, ο σύμβουλος της πρεσβείας του Ισραήλ τονίζει πως «λυπάμαι που διάλεξε τη λάθος πλευρά της ιστορίας», ενώ υπογραμμίζει πως «το Ιράν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις επιρροές που έχει στη Συρία, στο Λίβανο και στην Υεμένη για να επιτεθούν στο Ισραήλ».
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Παρακολουθώντας χθες το διάγγελμα του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανησύχησα για τυχόν επέκταση του πολέμου. Είστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο και πώς αξιολογείτε την ομιλία του;
Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αξιολογήσω την ομιλία του Νασράλα. Και αυτό γιατί όλες οι ομιλίες του είναι ίδιες. Γεμάτες προκλητικές αναφορές, ψεύδη και απειλές. Δεν διέφερε σε κάτι η σημερινή ομιλία.
Τα λόγια είναι λόγια. Οι καταστάσεις όμως αναμετρώνται με τις πράξεις. Το Ισραήλ θα απαντήσει ανάλογα σε περίπτωση που υπάρξει κάποια απειλή από την Χεζμπολάχ στα σύνορά της.
Είστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα…
Πράγματι, όπως το λέτε. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Και αυτό που παρατηρούμε είναι κάτι ευρύτερο. Το Ιράν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλες τις επιρροές που έχει στην περιοχή. Χρησιμοποιεί στο Λίβανο και στη Σύρια τη Χεζμπολάχ, ώστε να δημιουργηθεί μια θερμή κατάσταση στα βόρεια σύνορα και στο νότο χρησιμοποιεί τους Χούθι της Υεμένης προκειμένου να επιτεθούν στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος δημιουργίας πρόσθετων μετώπων είναι υπαρκτός σύμφωνα με το πώς κλιμακώνεται η κατάσταση με τις επιθέσεις.
Η πραγματικότητα αυτή έρχεται σε ισχυρή αντίφαση με το συμφέρον του λαού του Λιβάνου. Και αυτό γιατί το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επεκτείνει τη σύγκρουση σε άλλα μέτωπα. Εάν, όμως, χρειαστεί, θα απαντήσουμε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Αυτή είναι η πάγια θέση μας.
Ο κ. Νετανιάχου χθες ανέφερε ότι η λήξη της σύγκρουσης στη Γάζα θα επιτευχθεί αν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους. Σε μια τέτοια περίπτωση μιλάμε για μια οριστική ή παροδική λήξη του πολέμου;
Η αιτία του πολέμου είναι η ωμή βία της Χαμάς κατά πολιτών του Ισραήλ που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου. Είδαμε μια βάρβαρη, διψασμένη για αίμα, που θύμιζε το ISIS, τρομοκρατική οργάνωση και καταλήξαμε ότι στόχος του πολέμου είναι η εξάρθρωση της Χαμάς και η καταστροφή των στρατιωτικών της ικανοτήτων. Και όταν επιτευχθεί αυτό, θα σημάνει το τέλος του πολέμου. Εάν μιλάμε για κατάπαυση του πυρός, αυτό είναι ένα ζήτημα που αποφασίζεται από την πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία. Οι στόχοι όμως του πολέμου είναι ξεκάθαροι.
Υπάρχουν καταγγελίες πως η Χαμάς χρησιμοποιεί ως ασπίδα στον πόλεμο άμαχο πληθυσμό. Επίσης, εκφράζονται φόβοι μήπως μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα καταλήξει στη Χαμάς. Ποια η άποψή σας;
Πράγματι, η Χαμάς χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας σαν ανθρώπινη ασπίδα με πολύ κυνικό τρόπο. Όχι μόνο βομβαρδίζει σε μέρη που βρίσκονται άμαχοι πολίτες, αλλά ακόμη και οι αποθήκες της με όπλα και πολεμικό υλικό βρίσκονται κάτω από νοσοκομεία και δίπλα σε σχολεία. Γι’ αυτό και ο ισραηλινός στρατός (IDF) που λειτουργεί κάτω από τη διεθνή νομοθεσία ζήτησε από τους πολίτες που κατοικούν βόρεια της Γάζας να μεταφερθούν στο Νότο, προκειμένου να προστατευτούν. Η Χαμάς όμως δημιουργούσε και δημιουργεί εμπόδια στη μεταφορά τους.
Η ανθρωπιστική βοήθεια με εκατοντάδες φορτηγά προχώρησε προς τα νότια της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο για να προσφέρει νερό, φάρμακα και άλλες προμήθειες, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της Γάζας και όχι από τη Χαμάς.
Ποια η θέση σας για τη στάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών;
Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος είδε, ακόμη μια φορά, τη βαθιά συμμαχική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Το είδαμε όχι μόνο με λόγια, αλλά με την ομιλία του προέδρου Μπάιντεν και από τις επισκέψεις του. Ήρθε στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ακόμα, ο κ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ. Αυτό δείχνει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που επεκτείνεται σε στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.
Υπάρχει ένας δεσμός με τους συμμάχους μας. Και όχι μόνο αυτό. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας υποστηρίζει. Βλέπουμε και την υποστήριξη της Ελλάδας και την εκτιμούμε ιδιαιτέρως. Πιστεύω ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι και πόλεμος με όλο τον ελεύθερο κόσμο. Πρέπει ο κόσμος να δράσει για να εξαρθρωθεί η Χαμάς. Και στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Νομίζω ότι όλοι το έχουν καταλάβει αυτό μετά από όσα είδαν, τις ακραίες βιαιότητες και τις βάρβαρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αλήθεια, πώς μπορεί κάποια χώρα να ζει έχοντας στα σύνορά της μια τρομοκρατική οργάνωση τύπου ISIS;
Τέλος, θα μπορούσατε να σχολιάσετε τη στάση του Ερντογάν κατά του Ισραήλ;
Όπως είναι γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, αποφάσισε να ανακαλέσει τους διπλωμάτες από την Τουρκία. Επιπρόσθετα, μπορώ να πω ότι υπάρχουν περίοδοι στην ιστορία όπου οι ηγέτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο ηθικό και το ανήθικο, το δίκαιο και το άδικο. Λυπάμαι που ο Ερντογάν επέλεξε τη λάθος πλευρά.