Η εικόνα του πολιτικού σκηνικού δείχνει στατική, με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ δύο παράγοντες που δεν έχουν αναδειχθεί αρκούντως είναι η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» και οι νεαρής ηλικίας ψηφοφόροι. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse
Γιώργος Αράπογλου, εξηγεί στο Liberal πόσο πιθανό είναι οι δύο αυτές ομάδες, για την εκλογική συμπεριφορά των οποίων έχει ανοίξει τελευταίως συζήτηση, μπορούν να φέρουν ανατροπές.
«Το πιθανότερο σενάριο είναι κάποιο μοίρασμα των αναποφάσιστων (όχι υποχρεωτικά με ίδιες αναλογίες) στα κόμματα -κυρίως στα δύο πρώτα- και κάποια αποχή», όπως λέει χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη δεξαμενή, η οποία εσχάτως καταγράφεται ενισχυμένη. Ούτε έχουμε δει ποτέ όλοι οι αναποφάσιστοι να κατευθύνονται προς ένα μόνο κόμμα, ούτε τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν, εξηγεί ο επικεφαλής της Pulse.
Αναφορικά με τους νέους, ηλικίας 17 έως 29 ετών, σημειώνει ότι ναι μεν εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταγράφει το υψηλότερο ίσως ποσοστό του, ωστόσο επίσημα στοιχεία για την εκλογική τους συμπεριφορά δεν υπάρχουν, ενώ απήχηση στους νέους έχουν και πολλά άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Στο ερώτημα επομένως κατά πόσο η συγκεκριμένη δεξαμενή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις κάλπες, η απάντηση του δημοσκόπου της Pulse είναι ότι εξαρτάται από την αναλογία τους στο εκλογικό σώμα και τον βαθμό συμμετοχής στους στην εκλογική διαδικασία.
Στην συνέντευξη, ο κ. Αράπογλου μιλά για τους τομείς στους οποίους πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση, ενώ, παρ’ ότι όπως λέει, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, εντούτοις δεν διαβλέπει μια δραματική διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού. «Ούτε εύκολη είναι, ούτε οι προυποθέσεις για κάτι τέτοιο μοιάζουν να υπάρχουν», όπως σημειώνει.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Που πρέπει να δώσει βαρος η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές;
H ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά συνεχίζουν να προκαλούν, σε υψηλό βαθμό, ανησυχία και προβληματισμούς στους Έλληνες ψηφοφόρους και προφανώς αυτά τα θέματα πρέπει να παρακολουθεί η κυβέρνηση – παράλληλα πάντα με την καθημερινότητα των πολιτών και τα απρόοπτα…
Όσον αφορά τις ανατιμήσεις πιο συγκεκριμένα - με βάση και τον, με μεγάλο ενδιαφέρον, σχετικό δείκτη που καταγράφει η Pulse RC στις μηνιαίες έρευνές της για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ- η ανησυχία για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος διατηρεί την πρώτη θέση με μειωμένο πάντως ποσοστό ( -7 μονάδες, προφανώς λόγω των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης). Στη δεύτερη θέση, όμως, η ανησυχία για τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ενισχύεται κατά 9 μονάδες!
Καθώς η κυβέρνηση διανύει το τέταρτο έτος της θητείας της, οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν σταθερά πρώτη, με την ίδια διαφορά των εκλογών του 2019, σε αντίθεση με τις επιδόσεις άλλων κυβερνώντων κομμάτων στο εξωτερικο. Εκτιμάτε ότι αυτή η παγιωμένη κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί μέχρι τις εκλογές;
Αυτό είχε συμβεί με τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας: Είχαν περάσει στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων από το μέσο της θητείας τους! Βρισκόμαστε στο τέταρτο έτος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί δείκτες μοιάζουν να μεταβάλλονται με μικρές, μόνο, διαφοροποιήσεις.
Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως βέβαιο, οι δημοσκοπήσεις περιλαμβάνουν σημαντικά ποσοστά αναποφάσιστων και αξιόλογα περιθώρια σφάλματος, ζούμε σε μια περίοδο πρωτόγνωρων κρίσεων και προκλήσεων και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των απρόβλεπτων για μια κυβέρνηση.
Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, εντούτοις μια δραματική διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού ούτε εύκολη είναι, ούτε οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο μοιάζουν να υπάρχουν, ούτε αποτελεί το πιθανό σενάριο…
Στην πρόσφατη πάντως συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων - οι οποίοι δημοσκοπικά καταγράφουν αύξηση - είναι ένας από τους ικανούς παράγοντες να ανατρέψουν τις ισορροπίες στις επόμενες κάλπες. Ποια η γνώμη σας;
Η «γκρίζα ζώνη» (Αναποφάσιστοι, Λευκό, Άκυρο, Αποχή, ΔΑ) καταγράφηκε, στη τελευταία δημοσκόπηση της Pulse RC για το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ενισχυμένη και μεγαλύτερη (όχι όμως πολλαπλάσια) της διαφοράς των δύο πρώτων κομμάτων.
Μαθηματικά σκεπτόμενος, θα μπορούσε ίσως κανείς να δώσει κάποιες πιθανότητες στο ενδεχόμενο ανατροπής: Αν σχεδόν όλοι οι Αναποφάσιστοι κατευθύνονταν προς ένα κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, ούτε έχουμε ενδείξεις για κάτι τέτοιο, ούτε εύκολο να συμβεί είναι, ούτε το έχουμε δει να συμβαίνει συχνά. Το πιθανότερο σενάριο είναι κάποιο μοίρασμα των Αναποφάσιστων (όχι υποχρεωτικά με ίδιες αναλογίες) στα κόμματα -κυρίως στα δύο πρώτα- και κάποια αποχή. Επίσης, συχνότερα έχουμε δει τους ψηφοφόρους του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος να συσπειρώνονται περισσότερο, καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα της κάλπης…
Τι δείχνουν οι μετρήσεις σας στα λεγόμενα δυναμικά κοινά, δηλαδή τους νέους, όπου όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα; Μπορεί αυτό να δημιουργήσει τη κρισιμη μάζα που λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Επίσημα στοιχεία για τη εκλογική συμπεριφορά των νέων (17 έως 29 ετών) προφανώς δεν υπάρχουν, αφού η ψήφος είναι μυστική. Όσα δημοσιεύονται κατά καιρούς πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη... Τα exit polls και οι δημοσκοπήσεις, μας προσφέρουν κάποια εικόνα η οποία επίσης πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή λόγω και των περιθωρίων στατιστικού σφάλματος (που μεγαλώνει όταν εξετάζουμε μικρότερες ομάδες πληθυσμού…).
Χωρίς να ξεχνάμε τις επισημάνσεις αυτές και συνδυάζοντας τα στοιχεία από τις πρόσφατες μεγάλες έρευνες της Pulse RC, θα εκτιμούσαμε ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει από τα υψηλότερα –αν όχι το υψηλότερο– ποσοστό του. Αν και στο σύνολο του εκλογικού σώματος, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7,5 μονάδες διαφορά, στους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ την φθάνει, μπορεί και να περνάει μπροστά.
Απήχηση στους νέους, έχουν και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά (και κάποια εξωκοινοβουλευτικά) κόμματα, ενώ και η «γκρίζα ζώνη» καταγράφει ενδιαφέροντα ποσοστά! Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα παραπάνω αφού συνυπολογίσουμε την αναλογία των νέων στο εκλογικό σώμα και τον βαθμό συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία.
Τι πιθανότητες έχει η ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία με πεντακομματική Βουλή; Τι αλλάζει αν τελικά προκύψει εξακομματική ή επτάκομματική Βουλή;
Σε εκλογές με απλή αναλογική, η επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, με την τρέχουσα δημοσκοπική αποτύπωση, είναι πάρα πολύ δύσκολη (για να μην φανούμε απόλυτοι λέγοντας «απίθανη»).
Σε εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, μια πεντακομματική Βουλή -και με τα ποσοστά των πρόσφατων δημοσκοπήσεων της Pulse RC- διευκολύνει το πρώτο κόμμα να φτάσει στην αυτοδυναμία – ίσως να βρίσκεται ήδη εκεί!
Μια εξακομματική Βουλή -πάντα σε συνδυασμό με τα ποσοστά των πρόσφατων δημοσκοπήσεων- αυξάνει το απαιτούμενο ποσοστό για το πρώτο κόμμα. Προφανώς, μια επτακομματική Βουλή κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι, αυτοί οι υπολογισμοί και προβληματισμοί έχουν νόημα -και θα μας απασχολήσουν περισσότερο- σε εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής...