O Yonadav Buber, CEO της ισραηλινής BaroMar, μιας από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, μιλάει στο Liberal για την προοπτική της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον κλάδο της αποθήκευσης αλλά και για το πώς η τεχνολογία της εταιρείας μπορεί να διαδραματίσει μετασχηματιστικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.
Ειδική αναφορά κάνει ακόμα στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας γύρω από την αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν «σημείο αναφοράς» όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, ενώ επισημαίνει και τα πολλαπλά οφέλη που ανακύπτουν από τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου.
Τονίζει, επίσης, ότι σε συνέχεια των πρόσφατων γεοπολτικών εξελίξεων θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή ανεξαρτησία ενώ αναφέρεται και στο μέλλον των ορυκτών καυσίμων και των ΑΠΕ.
Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου
H BaroMar είναι μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας αναπτύσσοντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία μεγάλης κλίμακας και διάρκειας στη θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική λύση για νησιωτικά κράτη όπως η Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ.
Η BaroMar έχει αναπτύξει μια καινοτόμα, οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον λύση αποθήκευσης ενέργειας, προσαρμοσμένη για νησιωτικά κράτη όπως η Ελλάδα. Η τεχνολογία μας αποθηκεύει πεπιεσμένο αέρα σε μεγάλες, άκαμπτες δεξαμενές αγκυροβολημένες στον πυθμένα της θάλασσας, αξιοποιώντας τη φυσική υδροστατική πίεση του ωκεανού. Η μέθοδος αυτή επιτυγχάνει χαμηλό κόστος εγκατάστασης και απόδοση άνω του 70% σε κυκλική διαδρομή, χρησιμοποιώντας ώριμη, δοκιμασμένη τεχνολογία. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να απολαμβάνουν σταθερές, χαμηλότερες τιμές, διατηρώντας παράλληλα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, καλύπτοντας την κρίσιμη ανάγκη για αποτελεσματική αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, η βασική πρόκληση έγκειται στην αποθήκευση ενέργειας - ο κρίκος που λείπει και είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του δικτύου και την πλήρη αξιοποίηση αυτών των πόρων. Η μοναδική γεωγραφία της Ελλάδας, με το εκτεταμένο δίκτυο νησιών, προσθέτει πολυπλοκότητα στη διανομή ενέργειας και απαιτεί καινοτόμες λύσεις. Η τεχνολογία της BaroMar προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, επιτρέποντας σταθερά, αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα σε όλα τα νησιά.
Ως Ισραηλινοί, μοιραζόμαστε μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα και θα ήταν τιμή και προνόμιο να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση πρωτοβουλιών βιώσιμης ενέργειας.
Οι αρχικές μελέτες σκοπιμότητας πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αξιολογήσαμε τις βαθυμετρικές και φυσικές συνθήκες, την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις ειδικές ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα. Βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες για την εφαρμογή της τεχνολογίας μας στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η λύση της BaroMar μπορεί να διαδραματίσει μετασχηματιστικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη διασφάλιση μιας βιώσιμης, μακροπρόθεσμης προσέγγισης για τη σταθερότητα του δικτύου και τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο κοινό.
Συνεργάζεστε με άλλα νησιωτικά κράτη για την ανάπτυξη της τεχνολογίας σας;
Βεβαίως, είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και ανυπομονούμε να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχία σε άλλες τοποθεσίες.
Στην Κύπρο, έχουμε λάβει τεράστια υποστήριξη από τον Υπουργό Ενέργειας και έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή ερευνητική συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου (CYI), με επικεφαλής τον καθηγητή Σταύρο Μαλά. Το CYI έχει δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο για καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες, εκεί κατασκευάζουμε την πρώτη στο είδος της εγκατάσταση. Αυτό το πρωτοποριακό έργο θα χρησιμεύσει ως θεμέλιο για μελλοντικές εμπορικές εγκαταστάσεις ικανές να παρέχουν έως και χιλιάδες MWH βιώσιμης αποθήκευσης ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα του δικτύου, θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα διατηρήσουν προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Έχουμε επίσης συνεργαστεί με την κορυφαία ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Κύπρου, την Petrolina Electric, για να προωθήσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη εγκαταστάσεων εμπορικής κλίμακας σε Κύπρο, βοηθώντας την να επιτύχει τον στόχο της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 100% νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Οι συνθήκες της Μεσογείου στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι ιδανικές για τη λύση μας, επιτρέποντας στα νησιωτικά κράτη να αξιοποιήσουν τους θαλάσσιους πόρους για την αποθήκευση ενέργειας χωρίς να καταλαμβάνουν πολύτιμη γη, να διαταράσσουν τα τοπία ή να προκαλούν περιβαλλοντική βλάβη. Η καινοτόμος, βιώσιμη και κλιμακούμενη προσέγγισή μας ταιριάζει απόλυτα στα νησιωτικά έθνη, ξεκλειδώνοντας το δυναμικό τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιταχύνοντας τη μετάβασή τους σε ένα καθαρότερο, πιο ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον.
Πώς βλέπετε τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα;
Ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολλά υποσχόμενη πορεία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη δέσμευση της χώρας για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου. Πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία για την αποθήκευση ενέργειας ισχύος 1 GW αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να επιδιώξει ένα πιο πράσινο ενεργειακό μέλλον. Ο πρόσφατος διαγωνισμός για πρόσθετη αποθηκευτική ικανότητα 200 MW υπογραμμίζει αυτή την προληπτική προσέγγιση και σηματοδοτεί μια εμπροσθοβαρή στρατηγική για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών και τη συμβολή στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση.
Τούτου λεχθέντος, η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 και το 2050 παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Η μετάβαση σε 70% ανανεώσιμη ενέργεια μέσα σε μόλις πέντε χρόνια δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Για να επιτευχθεί αυτή η μετάβαση, η Ελλάδα απαιτεί συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ικανά να παρέχουν μεγάλης διάρκειας, κλιμακούμενη αποθήκευση ενέργειας που υποστηρίζει τη σταθερότητα του δικτύου κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων χαμηλής παραγωγής - όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει. Η συμβατική αποθήκευση μπαταριών, αν και πολύτιμη για ταχεία απόκριση και βραχυπρόθεσμες ανάγκες, δεν επαρκεί για την παροχή της απαιτούμενης διάρκειας και κλίμακας και ανεβάζει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Γι' αυτό πιστεύω ότι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας και μεγάλης διάρκειας είναι κρίσιμα για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Η προσέγγιση της Baromar, η οποία αξιοποιεί τη φυσική πίεση του βυθού για την αποτελεσματική αποθήκευση συμπιεσμένου αέρα, καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Ως χώρα με κατανεμημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά νησιά, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για την προώθηση περιβαλλοντικών λύσεων που ενισχύουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του δικτύου για κάθε νησί. Η λύση υπεράκτιας αποθήκευσης της Baromar έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής της Ελλάδας, παρέχοντας αξιόπιστη αποθήκευση που υποστηρίζει το μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε νησιού και ενισχύει το συνολικό δίκτυο.
Κατά την άποψή μου, ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες που ανοίγουν το δρόμο για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα συνδεθούν ηλεκτρικά στο μέλλον μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου. Πώς πιστεύετε ότι θα ωφελήσει αυτή η συνεργασία;
Από τη δική μου οπτική γωνία, τα οφέλη αυτής της σύνδεσης είναι βαθιά. Πρώτα απ' όλα, βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφοροποιημένου δικτύου που διευκολύνει την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των χωρών. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους αιχμής της ζήτησης, φυσικών καταστροφών ή απροσδόκητων διαταραχών, το διασυνδεδεμένο δίκτυο μπορεί να εξασφαλίσει μια σταθερή και ανθεκτική παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή.
Το υποβρύχιο καλώδιο θα υποστηρίξει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιτρέποντας τη μεταφορά της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών, ενώ θα ενσωματώσει υπεράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να διευκολύνει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας και να διασφαλίσει τη σταθερότητά της. Αυτή η συνέργεια μπορεί να βοηθήσει τις τρεις χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και να μεταβούν σε πιο πράσινα ενεργειακά συστήματα.
Τούτου λεχθέντος, από οικονομική άποψη, πρόκειται για ένα ακριβό έργο, το οποίο πρέπει να δικαιολογήσει το κόστος του. Το έργο πρέπει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας, προωθώντας μια πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας και προστατεύοντας παράλληλα την τοπική παραγωγή ενέργειας. Ο στόχος ενός τόσο σημαντικού έργου πρέπει να είναι σταθερές, χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή των τριών χωρών. Με μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, το έργο μπορεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, καθιερώνοντας την Ανατολική Μεσόγειο ως σημαντικό ενεργειακό διάδρομο, ενισχύοντας τη στρατηγική της σημασία στην παγκόσμια σκηνή.
Πώς βλέπετε το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ρόλο των ορυκτών καυσίμων μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις;
Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις κατέστησαν σαφέστερο από ποτέ ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ενεργειακή ανεξαρτησία και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα καύσιμα για να προστατεύσουμε τις οικονομίες από τις αιχμές των τιμών και τις διαταραχές του εφοδιασμού. Για μένα, αυτή η πρόκληση είναι επίσης μια ευκαιρία. Αγκαλιάζοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης, μπορούμε όχι μόνο να οικοδομήσουμε ανθεκτικά και βιώσιμα ενεργειακά συστήματα αλλά και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον -ιδιαίτερα για το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε παράκτιες περιοχές.
Ενώ τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν μέρος του ενεργειακού μείγματος βραχυπρόθεσμα, ιδίως σε περιοχές όπου οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ο ρόλος τους μειώνεται. Προηγμένες τεχνολογίες όπως αυτή της Baromar λύνουν τα προβλήματα αξιοπιστίας που κάποτε εμπόδιζαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθιστώντας δυνατή την παροχή σταθερής, καθαρής ενέργειας ακόμη και όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει, και όλα αυτά με τον πιο οικονομικό τρόπο. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι λύσεις αποθήκευσης είναι οικονομικά βιώσιμες θα επιτρέψουν την πλήρη και διαρκή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Πιστεύω ειλικρινά ότι η παγκόσμια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι απλώς αναγκαία - συμβαίνει ήδη. Η δυναμική που οδηγείται από την καινοτομία, τις αλλαγές πολιτικής και την κοινή απαίτηση για βιώσιμες λύσεις είναι ασταμάτητη. Αν και ο ρυθμός της μετάβασης μπορεί να διαφέρει σε διάφορα μέρη του κόσμου, η κατεύθυνση είναι σαφής: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναλάβουν το προβάδισμα και τα ορυκτά καύσιμα θα περάσουν τελικά στο παρασκήνιο, καθώς θα οικοδομήσουμε μαζί ένα καθαρότερο, πιο ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της καινοτόμου τεχνολογίας σας και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Η καινοτόμος τεχνολογία της Baromar ξεχωρίζει για τις δυνατότητές της να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την αποθήκευση ενέργειας και τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολό του. Για μένα, το μεγαλύτερο όφελος της Baromar έγκειται στην ικανότητά της να σταθεροποιεί και να μειώνει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ οι υπάρχουσες λύσεις, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και τα αντλητικά υδροηλεκτρικά, έχουν κάνει πρόοδο, αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά την επεκτασιμότητα, το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η προσέγγιση της Baromar, αξιοποιώντας τη φυσική πίεση της βαθιάς θάλασσας, ανοίγει νέες δυνατότητες, αποθηκεύοντας ενέργεια αποτελεσματικά, βιώσιμα και οικονομικά προσιτά, χωρίς να χρησιμοποιούνται κρίσιμες πρώτες ύλες ή επικίνδυνες ουσίες ή να διαταράσσονται τα οικοσυστήματα.
Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του Baromar είναι η ικανότητά του να εξομαλύνει τις εγγενείς διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αν και είναι ζωτικής σημασίας, είναι συχνά διαλείπουσες, παράγοντας ενέργεια όταν είναι λιγότερο απαραίτητη και υπολειπόμενη κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης. Με τη δέσμευση της πλεονάζουσας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το Baromar εξασφαλίζει ότι η ενέργεια είναι διαθέσιμη όταν είναι περισσότερο απαραίτητη, σταθεροποιώντας την απόδοση του δικτύου και μειώνοντας την εξάρτηση από τις ορυκτές μονάδες αιχμής. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος και να ελαφρύνει την πίεση στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε παράκτιες περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος της Baromar είναι η περιβαλλοντική και οικονομική του φιλικότητα. Η τεχνολογία παρακάμπτει την ανάγκη για σπάνια υλικά και επικίνδυνες ουσίες, καθιστώντας την την πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση αποθήκευσης. Επιπλέον, η μακροβιότητά του, με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια, προσφέρει μια μακροπρόθεσμη επένδυση για τις χώρες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ενεργειακής τους ανθεκτικότητας και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς η παγκόσμια ώθηση προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα κερδίζει έδαφος, το Baromar δεν είναι απλώς μια ακόμη λύση - είναι ένας καταλύτης για θετική αλλαγή, που επιτρέπει σε περισσότερες χώρες να μεταβούν με αυτοπεποίθηση σε ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το οικολογικό τους αποτύπωμα.
Η ιδέα πίσω από τη μοναδική προσέγγιση της Baromar για την αποθήκευση ενέργειας ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, με αφορμή το όραμα των ιδρυτών μας, του Dr. Ron Elazari Volcani και του Sergio Koren. Εκείνη την εποχή, ο κόσμος είχε μόλις αρχίσει να αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες και αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναδύονταν, αλλά η σημασία της αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα δεν είχε ακόμη εκτιμηθεί. Οι ιδρυτές προέβλεψαν ότι η μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμη αποθήκευση θα αποτελούσε το κρίσιμο κομμάτι που θα έλειπε από τη μετάβαση σε ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ξεκίνησαν να αναπτύξουν μια λύση που θα γεφύρωνε αυτό το κενό.