Από την Αννίτα Αποστολάκη
Τίτλοι τέλους αυτό το Σαββατοκύριακο για τις δύο ατομικές εκθέσεις που παρουσιάζει το ΦΟΥΓΑΡΟ και οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει να κάνουν εκδηλώσεις ειδικά για το κλείσιμο των εκθέσεων, με πούλμαν που θα μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους στο Ναύπλιο. Η περίσταση είναι, άλλωστε, αρκετά ειδική, καθώς η μία από τις δύο εκθέσεις περιλαμβάνει έργα του Μανώλη Χάρου, ενός καλλιτέχνη πολύ αγαπητού στη δημιουργό του εντυπωσιακού καλλιτεχνικού πολυχώρου, Φλωρίκα Κυριακοπούλου. Μάλιστα, όπως είπε στα Νέα της Τέχνης ο καλλιτέχνης, ένα έργο του αποτέλεσε την αφορμή να αρχίσει τη συλλεκτική της δραστηριότητα.
Με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο Μανώλης Χάρος θεωρείται ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ έχει τιμηθεί και με το γαλλικό εθνικό βραβείο Prix des Fondations και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στα Κύθηρα, όπου επέστρεψε το 2013 και διαμένει μέχρι σήμερα.
Η επιστροφή του αυτή, σε συνδυασμό με το ότι τα έργα που εκτίθενται φιλοτεχνήθηκαν την περίοδο 2011-2017, με κάνουν αναπόφευκτα να τον ρωτήσω πόσο τον επηρέασε η οικονομική κρίση. Για να λάβω την απροσδόκητη απάντηση: «Μπορώ να σας πω ότι είμαι πιο παραγωγικός από ποτέ! Το περιβάλλον και οι ρυθμοί ζωής εδώ στα Κύθηρα μου δίνουν έμπνευση και ζωγραφίζω πολύ περισσότερο, ενώ παράλληλα δουλεύω πολύ και με την καλλιτεχνική ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, μέλη της οποίας είναι κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.»
Και η αλήθεια είναι ότι και εκθεσιακά έχει παραμείνει ενεργός, με αρκετές μικρές εκθέσεις, κυρίως στην περιφέρεια. Πέρυσι μόνο έγιναν δύο ατομικές εκθέσεις του έργου του, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος» και στο Χώρο Τέχνης δ. στο Βόλο. «Αυτό που μου αρέσει στους χώρους τέχνης της περιφέρειας είναι ότι προσπαθούν να εκπαιδεύσουν το τοπικό αγοραστικό κοινό. Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, οι γκαλερίστες πρέπει να προσπαθήσουν πραγματικά για να πείσουν το κοινό να αγοράσει. Στα χρόνια της ευμάρειας πολλά ήταν δεδομένα. Η τωρινή κατάσταση σε κάνει να αναθεωρείς τι είναι κέρδος.»
Στην έκθεση περιλαμβάνονται μεγάλα έργα των τελευταίων έξι χρόνων, καθώς και μια εγκατάσταση συγκεκριμένου χώρου με πολλά μικρά έργα του καλλιτέχνη. Αυτό που ξεχωρίζει εκείνος σε αυτήν την έκθεση, είναι τα πολύ θετικά σχόλια που άφησε στο βιβλίο επισκεπτών για το έργο του η Lynda Benglis, μια καλλιτέχνιδα που θαυμάζει πολύ για το έργο της. Όπως είπε ο κ. Χάρος στα Νέα της Τέχνης, η καλλιτέχνιδα επισκέφθηκε απροειδοποίητα το χώρο μαζί με τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, Γεράσιμο Καππάτο, κατά τη διάρκεια εκδρομής στο Ναύπλιο.
Παράλληλα με την έκθεση έργων του Μανώλη Χάρου, στο ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζονται χαρακτικά έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα οποία συνοδεύει μια ταινία animation βασισμένη αποκλειστικά στην τέχνη της χαρακτικής και, πιο συγκεκριμένα, της έντυπης βαθυτυπίας, με τίτλο Carousel.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη μετακίνησή σας από την Αθήνα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία του χώρου στην Αθήνα, στα τηλέφωνα 210 80 70 523 & 210 62 52 633
Περισσότερες πληροφορίες για το χώρο: www.fougaro.gr