Η Ossia παρουσιάζει μια επαναστατική ιδέα: το Cota, το οποίο υπόσχεται να φορτίζει το κινητό σας ακόμη και χωρίς να το βγάλετε από την τσέπη σας. Χωρίς καλώδια, χωρίς πρίζες, χωρίς καν βάσεις φόρτισης.
Η ιδέα της ασύρματης φόρτισης συσκευών, βέβαια, δεν είναι καινούρια και ουκ ολίγοι κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει σχετικά concepts. Οι εφαρμογές, όμως, που έχουμε δει μέχρι σήμερα μας απαλλάσσουν μεν από τα καλώδια, αλλά όχι και από το «άγχος» της διαδικασίας της φόρτισης. Οι περισσότερες υλοποιήσεις ασύρματης φόρτισης προϋποθέτουν την «επαφή» της συσκευής στην επιφάνειά τους ή έστω την εγγύτητά της με αυτές.
Αντίθετα, το Cota της Ossia (άτυχη επιλογή ονόματος αν σκοπεύει να πουλήσει στην Ελλάδα) σας επιτρέπει να φορτίζετε οποιαδήποτε συσκευή αρκεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
Κάπως έτσι:
Πώς λειτουργεί η ασύρματη φόρτιση;
Το σύστημα λειτουργεί με τη λογική ενός Wi-Fi router. Ο πομπός διοχετεύει ασύρματα ηλεκτρική ενέργεια στις συσκευές που βρίσκονται στην εμβέλειά του και φορτίζει αυτόματα και ανά πάσα στιγμή τις μπαταρίες τους χωρίς ο χρήστης να κάνει το παραμικρό. Ακόμη κι αν η συσκευή βρίσκεται στην τσέπη, το σακάκι ή την τσάντα του. Δεν χρειάζεται ούτε άμεση οπτική επαφή με τον πομπό, ούτε συγκεκριμένη θέση της φορτιζόμενης συσκευής.
Η λεπτή θήκη του smartphone λειτουργεί ως δέκτης ώστε να φορτίζεται ασύρματα η συσκευή.
Το chip του Cota είναι τόσο μικρό που μπορεί να χωρέσει σε (σχεδόν) οποιαδήποτε οικιακή συσκευή και να της επιτρέπει να λειτουργεί ως δέκτης. Από φορητές συσκευές και wearable gadgets μέχρι προηγμένα συστήματα οικιακού αυτοματισμού και συσκευές που εντάσσονται στο ευρύτερο σύμπαν του Internet of Things.
Η ενέργεια που στέλνει o πομπός υπολογίζεται στο 1 watt, ενώ η συχνότητα ξεπερνά τις 100 «αποστολές» το δευτερόλεπτο. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να φορτίζει περισσότερες από μια συσκευές παράλληλα.
Είναι όμως ασφαλές να βρίσκεσαι σε ένα χώρο όπου ένας πομπός εκπέμπει διαρκώς ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και ένας ή περισσότεροι δέκτες την «απορροφούν»; Τα στελέχη της επιχείρησης ισχυρίζονται ότι ο υπ' αριθμόν ένα στόχος τους είναι να μην ξεπεράσουν τα εγκεκριμένα όρια της ακτινοβολίας SAR (Specific absorption rate/ ρυθμός ειδικής απορρόφησης, δείκτης που υπολογίζει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος). Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η εκπεμπόμενη ενέργεια περιορίζεται στο 1 watt.
Ποτέ ξανά πεσμένη μπαταρία
Η κεντρική ιδέα πίσω από το project συνοψίζεται στο «ποτέ ξανά πεσμένη μπαταρία». Σύμφωνα με τα στελέχη της Ossia εφόσον η στάθμη της μπαταρίας του κινητού, του tablet, της φωτογραφικής μηχανής ή οποιασδήποτε άλλης επαναφορτιζόμενης συσκευής δεν θα πέφτει από το 100%. Ποτέ.
Ακούγεται πολύ καλό για να είναι πραγματικό, αλλά έτσι (θα) είναι.
Το Cota συνοδεύεται από ένα πάνελ διαχείρισης μέσω υπολογιστή ή κινητού, ώστε να μπορεί ο χρήστης να επιτρέπει ή να περιορίζει την πρόσβαση στο σύστημα φόρτισης.
Οι δυνατότητες του Cota, αλλά και οι εφαρμογές του στα πλαίσια του «έξυπνου σπιτιού» αναλύονται περαιτέρω στο παρακάτω βίντεο:
Η τιμή για το σύστημα φόρτισης της Ossia δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά λογικά θα κινείται στην περιοχή των $200, ποσό που ενδεχομένως φαντάζει υψηλό για οικιακούς χρήστες, αλλά μάλλον αμελητέο για μια επιχείρηση που θα μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία στους πελάτες της.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της εταιρείας.