Επιστήμονες προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν ένα εξαφανισμένο είδος πτηνού
Shutterstock
Shutterstock

Επιστήμονες προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν ένα εξαφανισμένο είδος πτηνού

Το ντόντο εξαφανίστηκε τον 17ο αιώνα όμως επιστήμονες προσπαθούν να το επαναφέρουν στη ζωή μέσω DNA, όπως έγινε με τους δεινόσαυρους στο «Τζουράσικ Παρκ».

Οι επιστήμονες που ελπίζουν να επαναφέρουν στη ζωή εξαφανισμένα είδη έχουν βάλει στόχο την αναγέννηση του ντόντο.

Το πτηνό που δεν πετάει και κατάγεται από τον Μαυρίκιο, εξαφανίστηκε με περιβόητο τρόπο στις αρχές του 17ου αιώνα εξαιτίας ενός συνδυασμού κυνηγιού από ναυτικούς και καταστροφής των βιοτόπων του από χωροκατακτητικά είδη που έφεραν τα πλοία τους στο νησί του Ινδικού Ωκεανού.

Όμως, έπειτα από περισσότερα από 400 χρόνια από την τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνιση του πουλιού, οι επιστήμονες ελπίζουν να προκαλέσουν μια επιστροφή τύπου «Jurassic Park».

Η αμερικανική εταιρεία Colossal Biosciences, η οποία πριν από δύο χρόνια ανακοίνωσε σχέδια για την επιστροφή του μαλλιαρού μαμούθ, δήλωσε ότι τώρα θέλει να επαναφέρει και το εμβληματικό πτηνό.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Ντάλας του Τέξας, έχει ήδη συγκεντρώσει επιπλέον 150 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει το σχέδιο.

Η εταιρεία ελπίζει ότι μπορεί να αναδημιουργήσει το ντόντο μέσω του DNA - όπως στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ του 1993. Στο «Jurassic Park» οι επιστήμονες συνδύασαν DNA δεινοσαύρων ενσωματωμένο σε απολιθωμένα κουνούπια σε κεχριμπάρι σε συνδυασμό με DNA βατράχων για να επαναφέρουν τους δεινόσαυρους στη ζωή.

Στον πραγματικό κόσμο, οι ειδικοί της Colossal Biosciences ελπίζουν να πάρουν DNA από τον πλησιέστερο εν ζωή συγγενή του ντόντο, το περιστέρι Νικομπάρ, και να τα επεξεργαστούν ώστε να μοιάζουν με τα κύτταρα του ντόντο.

Μπορεί να είναι δυνατόν να τοποθετηθούν αυτά τα τροποποιημένα κύτταρα σε αναπτυσσόμενα αυγά άλλων πτηνών, όπως περιστέρια ή κοτόπουλα, για να δημιουργηθούν απόγονοι που με τη σειρά τους μπορεί να παράγουν φυσικά αυγά του ντόντο, σύμφωνα με την Μπεθ Σαπίρο, μοριακή βιολόγο στο επιστημονικό συμβούλιο της Colossal, η οποία μελετά το ντόντο εδώ και δύο δεκαετίες.

Πάντως, η ιδέα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο θεωρητικό στάδιο για τα ντόντο.