Του Γιάννη Παλιούρη
«Ψηφιακή Δημοκρατία», «Έθνος Start –Up», «Ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ»… Αυτά είναι μερικά από τα προσωνύμια που έχει δώσει κατά καιρούς στην Εσθονία ο διεθνής Τύπος. Και όχι άδικα, αφού σύμφωνα με όλους τους σχετικούς δείκτες η μικρή χώρα της Βαλτικής είναι μία από τις πρωτοπόρους στην ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς, από την παιδεία, μέχρι τις δημόσιες παρουσίες.
Η κυβέρνηση του Ταλίν είναι έτοιμη τώρα να κάνει το επόμενο βήμα στο λεγόμενο «ψηφιακό θαύμα» της Εσθονίας. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Οικονομίας και Επικοινωνιών της χώρας ανακοίνωσε ότι το 2019 θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα – πιλότο προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του βιομηχανικού τομέα. Αρχικά στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τρεις έως τέσσερις βιομηχανικοί όμιλοι που έχουν ήδη υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό λύσεις αυτοματοποίησης.
Ουσιαστικά η απόφαση αυτή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Εσθονίας να περάσει στην επόμενη μεγάλη επανάσταση, την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, που ισοδυναμεί με αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στην μεταποίηση. Σύμφωνα με τον Kaupo Reede, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν πιλοτικές λύσεις που θα χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ποσοστό απασχόλησης και οι μισθοί στην Εσθονίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αλλά ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε βάθος χρόνου είναι η αύξηση στην αποδοτικότητα της παραγωγής.
«Προκειμένου να παράγουμε περισσότερα, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες, στρέφοντας τις εταιρείες προς “έξυπνες λύσεις”», δήλωσε ο Reede.
Το ψηφιακό success story της Εσθονίας ξεκίνησε το 1996, με τη βοήθεια του Tiger Leap Foundation, ενός κυβερνητικού οργανισμού επενδύσεων τεχνολογίας. Λίγο καιρό μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, το 1991, η Εσθονία αποφάσισε ότι η ψηφιακή οικονομία και η καινοτομία ήταν μονόδρομος για μια μικρή χώρα χωρίς πολλούς φυσικούς πόρους. Μέσω του Tiger Leap, όλα τα σχολεία της Εσθονίας ήταν online στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα και τις σχετικές υποδομές.
Πέντε χρόνια αργότερα, δέκα ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις σχημάτισαν μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας το Look @ World Foundation. Υποστηριζόμενο με κεφάλαια από τηλεπικοινωνιακούς και τραπεζικούς ομίλους, το Look @ World Foundation ανέδειξε τη χρήση του Διαδικτύου και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Το πρώτο έργο της πρωτοβουλίας αποσκοπούσε στη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος» της χώρας, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση πληροφορικής σε 102.697 συμμετέχοντες ή το 10% του ενήλικου πληθυσμού.
Σήμερα η εκμάθηση κώδικα αποτελεί βασικό μάθημα στα σχολεία της Εσθονίας, όπως η Λογοτεχνία, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου το 95% των Εσθονών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Η ρομποτική, οι λέσχες εκμάθησης κώδικα και ο προγραμματισμός απολαμβάνουν δημοτικότητα μεταξύ των νέων και το Internet υψηλής ταχύτητας είναι πανταχού παρών.
H άλλοτε γνωστή μόνο για την υλοτομία της χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων έστρεψε την προσοχή της όταν έπρεπε, στην κατεύθυνση που έπρεπε. Και συνεχίζει να τηρεί το σχέδιό της με συνέπεια. Για αυτό άλλωστε και όλοι μιλούν για την E-stonia…