Του Γιάννη Γορανίτη
Η ισπανική εταιρεία Durmet αποφάσισε να βάλει το δικό της λιθαράκι στο οικοδόμημα των έξυπνων gadgets που μας κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια. Απλώς αποφάσισε να βάλει το λιθαράκι αυτό στην κρεβατοκάμαρα. Και να έχει τη μορφή στρώματος.
Τι καθιστά έξυπνο ένα στρώμα, θα αναρωτηθεί δικαίως ο ανυποψίαστος καταναλωτής. Η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται αν κάποιος άλλος ξάπλωσε πάνω του, θα απαντούσε ο κατασκευαστής του. Εφόσον ο ανυποψίαστος καταναλωτής συνεχίσει να αναρωτιέται, η εταιρεία θα επιστρατεύσει το πιασάρικο motto της: «Αν ο σύντροφός σου δεν είναι πιστός, τουλάχιστον είναι το στρώμα σου».
Απιστία αλά ισπανικά
Αν πιστέψουμε τις στατιστικές, ο αριθμός των «απίστων» συζύγων αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς και οι τρόποι να συναντήσει κάποιος το εκτός γάμου ταίρι του πολλαπλασιάζονται χάρη στην τεχνολογία. Οι αριθμοί στην Ισπανία (όπως και στη χώρα μας) έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Η Durmet, η οποία δραστηριοποιείται χρόνια στην κατασκευή στρωμάτων, αποφάσισε να απαντήσει στο συγκεκριμένο πρόβλημα αξιοποιώντας την ίδια την τεχνολογία.
Το Smartress της Durmet είναι ένα στρώμα που ενσωματώνει 24 αισθητήρες υπερήχων. Καταγράφουν ανά πάσα στιγμή τον βαθμό της πίεσης που ασκείται στο στρώμα, την έντασή της, αλλά και τον ρυθμό των «χτυπημάτων»(φωτ.).
(Φωτ.: Οι 24 ενσωματωμένοι αισθητήρες καταγράφουν την «ύποπτη δραστηριότητα» πάνω στο στρώμα.)
(Φωτ.: Στο app απεικονίζονται και τα στατιστικά της δραστηριότητας, πάνω στο έξυπνο στρώμα, όπως ο ρυθμός και η ένταση!)
Στη συνέχεια διαβιβάζουν τα στοιχεία στον εγκέφαλο, ο οποίος τα επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο. Εφόσον τα στοιχεία συνηγορούν ότι πάνω στο κρεβάτι συμβαίνει κάτι άλλο εκτός από ύπνο, ο κάτοχος του στρώματος ειδοποιείται με ένα μήνυμα στο κινητό του. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη για iPhone και κινητά με Android. Ο τρόπος λειτουργίας του στρώματος και της εφαρμογής παρουσιάζεται στο βίντεο:
Κι αν ειδοποιήσει κατά λάθος;
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έπειτα από εκτεταμένες δοκιμές και διορθώσεις στο λογισμικό του, το έξυπνο στρώμα έγινε ακόμη πιο έξυπνο. Έτσι είναι σε θέση να «αντιληφθεί» αν κάποιος κάθεται απλώς στο κρεβάτι ή αν τα παιδιά χοροπηδούν για να παίξουν (φωτ.).
Θα μπορούσε όλο αυτό να θεωρηθεί μια μεταχρονολογημένη πρωταπριλιάτικη φάρσα, αλλά η παρουσία της εταιρείας σε μια μεγάλη έκθεση στη Μαδρίτη μας έπεισε περί του αντιθέτου. Στο βίντεο που ακολουθεί, μάλιστα, επιδεικνύεται το «αλάνθαστο ένστικτο» του Smartress.
Μπορεί κάτι τόσο χαζό να θεωρηθεί έξυπνο;
Το γεγονός ότι ένας κατασκευαστής αποδίδει στο προϊόν του το χαρακτηρισμό «smart» δεν συνεπάγεται ότι είναι πράγματι έξυπνο. Ακόμη, όμως, κι αν είναι έξυπνο, δεν σημαίνει ότι είναι χρήσιμο. Με αμιγώς τεχνολογικούς όρους το Smartress είναι έξυπνο και καινοτόμο. Αλλά με καταναλωτικούς όρους όχι. Ποιος θα δώσει €1.500 για να μάθει αν η/ο σύζυγος τον απατά; Γιατί απλώς να μην εγκαταστήσει κάμερες ή στο φινάλε να προσλάβει έναν ντετέκτιβ; (φανταζόμαστε τον υποψιασμένο, πλέον, καταναλωτή να μονολογεί).
Εκατοντάδες συσκευές στην ιστορία της τεχνολογίας έχουν μείνει να σκονίζονται στα ράφια των καταστημάτων ή εντελώς ανέγγιχτες ως πρωτότυπα στα υπόγεια κάποιου εργαστηρίου. Και κάτι μας λέει ότι αυτή θα είναι η μοίρα του Smartress.
Αν διαφωνείτε μαζί μας, μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site της Durmet και να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για την προπαραγγελία του στρώματος.
Με πληροφορίες από popsci.com και pocket-lint.com.