Οι αστρονόμοι προτρέπουν τους ανθρώπους να αντισταθούν στη βιομηχανία του «μεγάλου φωτός» εν μέσω ανεξέλεγκτης φωτεινότητας του νυχτερινού ουρανού. 
«Φρένο» από τους επιστήμονες σε δορυφόρους που ρυπαίνουν το φως, όπως η Starlink του Μασκ
Shutterstock
Shutterstock

«Φρένο» από τους επιστήμονες σε δορυφόρους που ρυπαίνουν το φως, όπως η Starlink του Μασκ

Οι αστρονόμοι προτρέπουν τους ανθρώπους να αντισταθούν στη βιομηχανία του «μεγάλου φωτός» εν μέσω ανεξέλεγκτης φωτεινότητας του νυχτερινού ουρανού. 

Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης των μεγάλων δορυφόρων χαμηλού υψομέτρου, όπως είναι το Starlink του Elon Musk, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η φωτορύπανση και να διατηρηθεί η ικανότητα να μελετάμε τον ουρανό.

Σε μια σειρά από έγγραφα και άρθρα γνώμης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Astronomy», οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον φωτεινότερο νυχτερινό ουρανό, με μια ομάδα ειδικών να καλεί τους επιστήμονες να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που καλούνται να κινητοποιηθούν.

Για τους μεγαλοαστέρες των δορυφόρων χαμηλού ύψους γράφουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βέτο.

«Στο ζύγι των άμεσων ή μακροπρόθεσμων οφελών και βλαβών για την κοινωνία, δεν πρέπει να απορρίψουμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης των δορυφόρων που ρυπαίνουν το φως. Πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο», γράφουν.

To πρόβλημα με τη φωτορύπανση 

Η ομάδα αναφέρει ότι είναι απίθανο οι φορείς που συμβάλλουν στη φωτορύπανση, είτε πρόκειται για επίγειες λυχνίες LED, είτε για άλλες λάμπες, είτε για δορυφόρους χαμηλού υψομέτρου, να αυτορυθμιστούν.

«Κάθε φορά που προκύπτει κάποιο ζήτημα υγείας ή περιβάλλοντος και αρχίζει να εξετάζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία, η "μηχανή της αμφιβολίας" τίθεται σε λειτουργία από τους ρυπαίνοντες για να σταματήσει, ή τουλάχιστον να καθυστερήσει κατά χρόνια ή δεκαετίες, την υιοθέτηση αντίμετρων και κανόνων.»

«Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει ένα ανώτατο όριο για τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων σε χαμηλές τροχιές και ο αριθμός τους είναι πιθανώς ήδη πολύ υψηλός», δήλωσε ο Φάλτσι, με την ομάδα του να γράφει ότι πρέπει να εισαχθούν ανώτατα όρια και για το τεχνητό φως τη νύχτα.

Σύμφωνα με ένα συνοδευτικό κομμάτι της προοπτικής, οι μεγαλεστέρες έχουν υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των λειτουργικών δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά από τις αρχές του 2019, ενώ ένας τεράστιος αριθμός εκτοξεύσεων έχει προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Όμως, οι ειδικοί λένε ότι αυτό έχει κάποιο κόστος: ο φωτισμός των τεχνητών δορυφόρων και των συναφών διαστημικών σκουπιδιών από τον ήλιο έχει αυξήσει τη φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας δραματικής, θεμελιώδους και ίσως ημιμόνιμης μεταμόρφωσης του νυχτερινού ουρανού χωρίς ιστορικό προηγούμενο και με περιορισμένη εποπτεία», γράφει ο Τζον Μπαρντίν της «Dark Sky Consulting» και οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μια ανησυχία είναι ότι τα αμυδρά αστροφυσικά σήματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολο να ανιχνευθούν λόγω της αυξανόμενης φωτεινότητας του νυχτερινού ουρανού.