Προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν στις Big Tech: Ίδιοι ψηφιακοί κανόνες για όλους ανεξαρτήτως CEO και έδρα εταιρείας

Προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν στις Big Tech: Ίδιοι ψηφιακοί κανόνες για όλους ανεξαρτήτως CEO και έδρα εταιρείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως το ψηφιακό της θεσμικό πλαίσιο, ανεξαρτήτως του ποιος ηγείται εταιρειών όπως οι X, Meta, Apple και TikTok ή της χώρας όπου αυτές εδρεύουν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στο Politico.

«Οι κανόνες που έχουν εγκριθεί από τους συννομοθέτες μας πρέπει να εφαρμόζονται», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας εγγράφως σε ερωτήσεις σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ στην τήρηση του ψηφιακού της κανονιστικού πλαισίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν την Κυριακή: «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανοίξαμε υποθέσεις εναντίον εταιρειών όπως η TikTok, η X, η Apple, η Meta - για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Εφαρμόζουμε τους κανόνες με δίκαιο, αναλογικό και αμερόληπτο τρόπο. Δεν μας ενδιαφέρει από πού προέρχεται μια εταιρεία ή ποιος τη διοικεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των πολιτών».

Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να επιβάλει ένα ευρύ πακέτο ψηφιακών κανονισμών, οι οποίοι έχουν δεχθεί έντονη κριτική από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως οι Alphabet, Amazon, Apple, Booking.com, ByteDance, Meta και Microsoft, με στόχο τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε μνημόνιο με το οποίο προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει διεξοδικά τόσο τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές όσο και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, που «υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες αλληλεπιδρούν με τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Ο αντιπρόεδρος JD Vance έχει πρωτοστατήσει στην επίθεση κατά των ευρωπαϊκών νόμων, όπως ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), που ρυθμίζει το ψηφιακό περιεχόμενο, και ο Νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε λογοκρισία και καταπνίγουν την καινοτομία στην Ευρώπη.

Μάλιστα, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Βανς συνέδεσε ευθέως τη συνέχιση της αμερικανικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ με το ευρωπαϊκό ψηφιακό ρυθμιστικό πλαίσιο, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη Συμμαχία εάν η ΕΕ επιμείνει στην επιβολή κανόνων στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Αυτή η πίεση έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να καθυστερήσει την επιβολή των σχετικών νόμων, προκειμένου να αποφύγει την οργή της κυβέρνησης Τραμπ, ιδίως εν μέσω εύθραυστων διαπραγματεύσεων για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ σε βάρος της Ευρώπης.

Οι καθυστερήσεις στην επιβολή των πολυαναμενόμενων προστίμων, ιδίως στο πλαίσιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές - που αποσκοπεί στη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού στον ψηφιακό τομέα - και του DSA, έχουν εντείνει τις ανησυχίες, με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους να διαμαρτύρονται ανοιχτά για την προφανή «πολιτικοποίηση» της επιβολής κυρώσεων κατά των Big Tech.

Η επιμονή της φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην ηγεσία μιας εταιρείας έρχεται ως απάντηση σε τέτοιες επικρίσεις. Ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, αποτελεί βασικό υποστηρικτή του Τραμπ και διαδραματίζει ρόλο στην κυβέρνησή του, ως επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην X, μετά την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας τον Ιανουάριο. Στις αρχές Απριλίου, οι New York Times μετέδωσαν ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να επιβάλουν πρόστιμο ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων,  ισχυρισμός που απορρίφθηκε από εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, Τερέσα Ριβέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες εβδομάδες απόφαση για το κατά πόσο η Apple και η Meta έχουν παραβιάσει κρίσιμους τεχνολογικούς κανόνες με στόχο τον περιορισμό της κυριαρχίας τους στην αγορά.