Του Γιάννη Παλιούρη
Καθώς ο τομέας της Υγείας να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ώστε ποιοτικές υπηρεσίες να είναι προσβάσιμες σε όλους, η τηλεϊατρική έρχεται να προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα στην προσπάθεια αυτή.
Την τάση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μελέτη της αμερικανικής Analytical Research Cognizance, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια αγορά τηλεϊατρικής από 21,56 δισ. δολάρια το 2017, αναμένεται να φθάσει τα 93,45 δισ. δολάρια μέχρι το 2026, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17,7% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Ωστόσο, τα ερωτηματικά για την προστασία της προσωπικών δεδομένων παραμένουν κορυφαία ανησυχία.
Μεταξύ των βασικών παραγόντων που δρουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής είναι η αύξηση των χρόνιων παθήσεων, η προσπάθεια των κρατικών αρχών να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της επικράτειάς τους και φυσικά η ωρίμανση των κατάλληλων τεχνολογιών, με το 5G να ξεχωρίζει.
Αναλυτές του ιατρικού κλάδου εκτιμούν ότι η τεχνολογία 5G θα φέρει επανάσταση στις χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων αλλά κυρίως του μηδενισμού της χρονοκαθυστέρησης (latency) μεταξύ πομπού και δέκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η τεχνολογία 4G επιτρέπει την επίτευξη ταχυτήτων 100 Mbit/s, με το 5G η αντίστοιχη ταχύτητα φτάνει έως τα 10Gbit/s.
Ως γενική αρχή ισχύει ότι η τηλεϊατρική η κατάλληλη λύση για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και υγειονομική περίθαλψη σε κοινότητες και ανθρώπους μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Μέσω της τηλεϊατρικής, είναι δυνατή η εξειδικευμένη περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή και η παράλληλη μείωση των επισκέψεων σε φυσικές δομές υγείας.
Μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών τηλεϊατρικής, η έκθεση της Analytical Research Cognizance, προβλέπει ότι τη μερίδα του λέοντος θα αποσπάσει η τηλε-παρακολούθηση των ζωτικών ανθρώπινων λειτουργιών. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των πολιτών τρίτης ηλικίας – ειδικά στον ανεπτυγμένο κόσμο - οι οποίοι διαγιγνώσκονται συχνά με διαβήτη και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Γεωγραφικά, ωστόσο, είναι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυτή που παρουσιάζει την ταχύτερη ανάπτυξη, λόγω της αύξησης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, η στροφή των χωρών της περιοχής σε τεχνολογίες αιχμής, δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την υιοθέτηση λύσεων τηλεϊατρικής.
Ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η τηλεϊατρική μπορεί να επιτρέψει την καλύτερη στελέχωση περιφερειακών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα σε 19 νοσοκομεία απομονωμένων περιοχών των ΗΠΑ, έδειξε ότι η εισαγωγή εφαρμογών τηλεϊατρικής βοήθησε τελικά στην ενίσχυση του προσωπικού τους. Η εξήγηση είναι απλή: οι γιατροί των νοσοκομείων δεν αισθάνονταν πλέον αβοήθητοι σε δύσκολα περιστατικά, είχαν λιγότερο άγχος και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα με μην παραιτούνται για μια θέση σε κάποιο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Εν κατακλείδι η τηλεϊατρική μπορεί να καταστεί το όχημα που υπό προϋποθέσεις θα σπάσει την ομηρία της ελλιπούς υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί, λοιπόν, ο όρος «τηλεϊατρική» να είναι ακούγεται φουτουριστικός, αλλά στην πραγματικότητα απαντά στην αρχέγονη ανάγκη για ασφάλεια και θεραπεία του ασθενούς.