Οι περισσότεροι προγραμματιστές θα δουν τις θέσεις εργασίας τους να εξαλείφονται μέσα στο επόμενο έτος ή δύο, δήλωσε ο CEO της Stability AI, Eμάντ Μοστάκ.
Ο Mοστάκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές της UBS, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους εξωτερικούς προγραμματιστές της χώρας θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης σημαίνει ότι είναι πλέον δυνατή η ανάπτυξη λογισμικού με πολύ λιγότερους ανθρώπους.
«Νομίζω ότι επηρεάζει διαφορετικά είδη θέσεων εργασίας με διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Mοστάκ σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.
«Αν κάνεις μια δουλειά μπροστά σε έναν υπολογιστή και κανείς δεν σε βλέπει ποτέ, τότε αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο, επειδή αυτά τα μοντέλα είναι σαν πραγματικά ταλαντούχοι απόφοιτοι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Mοστάκ, ωστόσο, δεν θα επηρεαστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους διαφορετικούς κανόνες και κανονισμούς ανά τον κόσμο. Οι χώρες με αυστηρότερη εργατική νομοθεσία, όπως η Γαλλία, θα είναι λιγότερο πιθανό να δουν τέτοιες επιπτώσεις, για παράδειγμα.
Η Ινδία φιλοξενεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού, οι οποίοι απειλούνται περισσότερο από τις επιπτώσεις των προηγμένων εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg.
Ο Mοστάκ επανέλαβε μια προηγούμενη δήλωσή του ότι σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχουν «πια προγραμματιστές» - ωστόσο, το έκανε με επιφύλαξη για να πει ότι εννοούσε τους προγραμματιστές με την παραδοσιακή έννοια του όρου.
«Γιατί θα πρέπει να γράψετε κώδικα όταν ο υπολογιστής μπορεί να γράψει κώδικα καλύτερα; Όταν αποδομήσετε το πράγμα του προγραμματισμού από τον έλεγχο σφαλμάτων έως τον έλεγχο μονάδων και την ιδεολογία, μια Τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει αυτό, απλά καλύτερα» δήλωσε ο Mοστάκ.
«Όμως, δεν θα το κάνει αυτόματα, θα είναι "συγκυβερνήτες" της ΤΝ. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότεροι άνθρωποι για τον κλασικό προγραμματισμό, αλλά τότε χρειάζονται και για άλλα πράγματα; Αυτό είναι το ερώτημα και αυτή είναι η ισορροπία που πρέπει να κατανοήσουμε, διότι οι διάφοροι τομείς επηρεάζονται επίσης διαφορετικά», κατέληξε.