Κομισιόν: Ποια τα αγκάθια για την «κοινωνία του Gigabit»
Shutterstock
Shutterstock

Κομισιόν: Ποια τα αγκάθια για την «κοινωνία του Gigabit»

Παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών επέκτασης του δίκτυο οπτικών ινών (FFTH) και τις προσπάθειες για ανάπτυξη του δικτύου 5G, που θα οδηγήσει στις εφαρμογές Internet of Things, από πλευράς των τριών βασικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπως δείχνει η πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Ψηφιακή Δεκαετία 2024: Κάλυψη ευρυζωνικών δικύτων στην Ευρώπη το 2023».

Η χώρα μας εξακολουθεί να συγκεντρώνει χαμηλή βαθμολογία στους Δείκτες Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση η Ελλάδα κατέγραψε για μια ακόμα φορά τη χαμηλότερη κάλυψη μεταξύ των κρατών μελών στην κατηγορία σταθερού VHCN (δηλαδή συνδυασμού οπτικής ίνας,  FTTP και πρωτοκόλλου DOCSIS 3.1 που επιτρέπει υψηλές ταχύτητες μέσω καλωδίων).

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έκθεση,  χωρίς καλωδιακά δίκτυα στη χώρα, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες βασίζονται στην ανάπτυξη μόνο του FTTP (οπτικής ίνας) η οποία όμως ήταν αργή και επικεντρώθηκε, κυρίως,  στις αστικές περιοχές της χώρας.

Παρά την αύξηση  10,6 ποσοστιαίων μονάδων, που καταγράφεται ως τα μέσα του 2023, μόνο το 38,4% των ελληνικών νοικοκυριών είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες FTTP, ενώ η αγροτική κάλυψη παρέμεινε σε μη μετρήσιμα επίπεδα. Η Ελλάδα επίσης υστερεί πλέον σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τόσο σε εθνικό όσο και σε αγροτικό επίπεδο όσον αφορά τη συνολική σταθερή ευρυζωνική σύνδεση κάλυψη, με το 97,3% και το 90,9% των νοικοκυριών να καλύπτονται, αντίστοιχα. 

Στην κατηγορία σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων το 88,9% των ελληνικών νοικοκυριών είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας έως τα μέσα του 2023, συμπεριλαμβανομένων πάνω από το ήμισυ των αγροτικών κατοικιών (54,9%). Και οι δύο αυτοί αριθμοί, όμως, είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ιδίως στο κομμάτι των αγροτικών περιοχών. 

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η κάλυψη του FTTP (οπτική ίνα) συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά στην Ελλάδα, από 27,8% σε 38,4%.

Παρ΄όλα αυτά η τεχνολογία  DSL παρέμεινε η πιο διαδεδομένη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία, με ποσοστό 96,0% νοικοκυριών που καλύπτονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023. 

Στις τεχνολογίες NGA, (σταθερού τηλεπικοινωνιακού δικτύου), το VDSL και το VDSL2 Vectoring παρέμειναν οι πιο ευρέως προσβάσιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα, με το 77,1% και το 54,9% των κατοικιών, αντίστοιχα. Η κάλυψη και των δύο αυτών τεχνολογιών αυξήθηκε ελάχιστα, κατά 0,8 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι  έστρεψαν την εστίασή τους στην κυκλοφορία του FTTP.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία 5G και οι τρεις πάροχοι κυκλοφόρησαν εμπορικές υπηρεσίες 5G και συνολικά η κάλυψη αυξήθηκε κατά 12,4 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 98,1% έως τον Ιούνιο του 2023, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κάλυψη ζώνης 3,4–3,8 GHz αυξήθηκε πιο έντονα, κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται περισσότερο η Κομισιόν στην έκθεση της για τη χώρα μας είναι η παντελής έλλειψη δικτύων οπτικών ινών από τις αγροτικές περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι η μόνη διαθέσιμη επιλογή για πρόσβαση είναι η ευρυζωνική ενσύρματη σύνδεση. 

Η κάλυψη DSL έφτασε στο 90,9%, πολύ πιο μπροστά από την ΕΕ συνολικά. Η αγροτική κάλυψη VDSL αυξήθηκε κατά 3,7% το 2023, και τον Ιούνιο του 2023, το 54,9% των αγροτικών νοικοκυριών μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες VDSL, ενώ η κάλυψη VDSL2 Vectoring αυξήθηκε επίσης και κάλυψε το 10,0% των αγροτικών νοικοκυριών.

Πάντως, σημαντικό είναι το στοιχείο ότι ως  τον Ιούνιο του 2023, το 92,1% των αγροτικών περιοχών είχαν πρόσβαση σε δίκτυα 5G, ξεπερνώντας τον μέσο όρo της ΕΕ 73,3%, όμως η αγροτική κάλυψη στη ζώνη 3,4–3,8 GHz ήταν πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, στο 6,2% αυξημένη μόνο κατά 2% σε σχέση με το 2022.

Συνοπτικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν, στη συνολική χρήση internet η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό 86,9%, όπως και στις συνδέσεις 100 Mbps και άνω. Στην κάλυψη με δίκτυα FTTP το ποσοστό είναι αρκετά καλύτερο και φθάνει στο 38,41%, αρκετά κάτω, όμως από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 63,99%.