Του Γιάννη Παλιούρη
Σε μια προσπάθεια να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η ΕΕ θα επενδύσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε fund που θα ενισχύσει την έρευνα στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και Blockchain.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα «προικίσουν» με περίπου 300 έως 400 εκατ. ευρώ το νέο fund το 2020. Τα 100 εκατ. ευρώ από αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους και τα υπόλοιπα από ιδιωτικά κεφάλαια. Μετά το 2021 η χρηματοδότηση θα αυξηθεί έως τα 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU.
Η Ευρώπη προσπαθεί με κάποια καθυστέρηση, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, να σπάσει τον «κουμπαρά» καθώς διαπιστώνει με ανησυχία ότι τα περισσότερα ιδιωτικά κεφαλαία για έρευνα στους τομείς του blockchain και της Τεχνητής Νοημοσύνης καταλήγουν σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, οι εταιρείες ΤΝ που εδρεύουν στις ΗΠΑ εισέπραξαν περίπου τα δύο τρίτα όλων των σχετικών ιδιωτικών επενδύσεων μεταξύ 2011 και 2018, ενώ οι κινεζικές έλαβαν κατά μέσο όρο το 21% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το μερίδιο της Ευρώπης κατά την περίοδο αυτή, αν και αυξανόταν, παρέμεινε μικρότερο του 10%. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω Brexit , δεδομένου ότι οι εταιρείες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία (55%) των ιδιωτικών επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Στον τομέα του blockchain, τα πράγματα είναι καλύτερα, με τις αμερικανικές εταιρείες να λαμβάνουν το 33% των επενδύσεων, τις ευρωπαϊκές 22% και τις κινεζικές εταιρείες το 21%.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η αναγγελθείσα χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή, είναι ωστόσο μια καλή βάση.
Σύμφωνα με έκθεση της McKinsey η ΤΝ θα προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ 13 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 (όσο δηλαδή το ΑΕΠ της Κίνας το 2018), δημιουργώντας επιπλέον ρυθμό ανάπτυξης 1,2% ετησίως, στην παγκόσμια οικονομία για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Tην ίδια στιγμή η έκθεση της IDC, Worldwide Semiannual Blockchain Spending Guide, υποστηρίζει πως οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις blockchain προβλέπεται να αγγίξουν τα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αν και το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ο ρυθμός αύξησης αποκαλύπτει τη δυναμική αυτής της τεχνολογίας. Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις σε λύσεις blockchain θα φτάσουν το 2019 στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 80% υψηλότερες από το 2018, ενώ στη διάρκεια της πενταετίας 2018-2013, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 60,3%.
Σε κάθε περίπτωση και στους δύο τομείς η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί ταχύτατα και όχι με τη γραφειοκρατική… βραδύτητα που τη διακρίνει, καθώς στην τεχνολογία το οποιοδήποτε προβάδισμα λειτουργεί εκθετικά με την πάροδο του χρόνου, σε σημείο που η όποια ψαλίδα δημιουργηθεί να είναι πολύ δύσκολο να κλείσει.