Του Γιάννη Παλιούρη
Ολική επιστροφή στη Σελήνη σχεδιάζει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία αφού όπως ανακοίνωσε έως το 2024 θα στείλει και πάλι Αμερικανούς αστροναύτες τον δορυφόρο μας. Μόνο που αυτή τη φορά στην αποστολή θα υπάρχει και γυναίκα.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα της NASA έχει το όνομα «Άρτεμις» και αποτελεί συνέχεια του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» που είχε στείλει τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η επιλογή του ονόματος δεν είναι τυχαία, αφού σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Άρτεμις, θεά του κυνηγιού, ήταν δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα. Ακόμα και το λογότυπο του προγράμματος, έχει τη μορφή της θεάς των αρχαίων Ελλήνων.
Πέρα, πάντως, από την επικοινωνιακή στρατηγική της NASA, το «Άρτεμις» είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα που αν υλοποιηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αποτελέσει το επόμενο βήμα στη διαστημική εξερεύνηση.
Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος «Άρτεμις 1», έχει σχεδιαστεί για το 2020 και θα είναι η «παρθενική» εκτόξευση του νέου μεγάλου πυραύλου Space Launch System (SLS). Θα μεταφέρει το σκάφος Orion στη Σελήνη και αφού εκτελέσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον δορυφόρο μας θα επιστρέψει στη Γη.
Θα ακολουθήσει η «Άρτεμις 2», επανδρωμένη αυτή τα φορά, το 2022, η οποία θα είναι η πρώτη αποστολή μετά από μισό αιώνα με ανθρώπους να μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Τελευταία φορά που αστροναύτης έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον δορυφόρο μας ήταν το 1972, με την αποστολή «Απόλλων 17».
Για το 2024 προγραμματίζεται η αποστολή «Άρτεμις 3», που θα στείλει τους Αμερικανούς αστροναύτες ξανά στη Σελήνη και μάλιστα για πρώτη φορά στον Νότιο Πόλο. Σε αυτή την αποστολή θα επιβαίνει η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στο σεληνιακό έδαφος.
Εκτός από τη συμμετοχή γυναίκας, το πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι σημαντικό για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, θα αναζητήσει νερό υπό τη μορφή πάγου. Αυτό θα γίνει μέσω του ρόβερ VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) ενός αυτόνομου οχήματος υψηλής κινητικότητας, εφοδιασμένο με τρυπάνι που θα φθάνει σε βάθος έως ένα μέτρο και ικανότητα λειτουργίας για περίπου 100 μέρες. Η ύπαρξη πάγου στο Νότιο Πόλο της Σελήνης έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η δυνατότητα περισυλλογής και μετατροπής του σε πόσιμο νερό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας βάσης.
Επιπλέον, το πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι το πεδίο πάνω στο οποίο θα δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες, απαραίτητες για το πραγματικά μεγάλο βήμα στη διαστημική εξερεύνηση: το επανδρωμένο ταξίδι στο Άρη. Η NASA έχει δηλώσει ευθέως ότι στοχεύει σε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη παρουσία στη Σελήνη, κάτι που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να πάνε στον Άρη.
Τέλος, το «Άρτεμις» θα καταστεί, αν πετύχει, το πρώτο παγκόσμιο διαστημικό πρόγραμμα, αφού ήδη 26 κράτη έχουν κιόλας εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Από τη Γη στη Σελήνη, λοιπόν,… και ακόμη παραπέρα.
Φωτογραφίες, infographics: nasa.gov