Το 2025, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να υποστεί σημαντική αναθεώρηση.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, φέρνοντας αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Μαζί του στον Λευκό Οίκο θα είναι μια σειρά από κορυφαίους συμβούλους από τον κόσμο των επιχειρήσεων - συμπεριλαμβανομένων των Ίλον Μασκ και Vivek Ramaswamy - οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν την πολιτική σκέψη γύρω από τις εκκολαπτόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα.
Σύμφωνα με το CNBC, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι προσεγγίσεις είναι διττές. Ενώ η ΕΕ έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους γίγαντες της Silicon Valley που βρίσκονται πίσω από τα πιο ισχυρά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, η Βρετανία έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση.
Η επιρροή της πολιτικής του Μασκ στις ΗΠΑ
Αν και δεν είναι ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να είναι ένας από τους βασικούς τομείς που θα επωφεληθούν από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τραμπ διόρισε τον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, για να ηγηθεί από κοινού του «Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας» μαζί με τον Ramaswamy.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ομοσπονδιακή νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις ΗΠΑ. Αντίθετα, υπάρχει ένα συνονθύλευμα ρυθμιστικών πλαισίων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, με πολυάριθμα νομοσχέδια για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχουν εισαχθεί σε 45 πολιτείες συν την Ουάσινγκτον, το Πουέρτο Ρίκο και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους.
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση σχετικά με το τι σχεδιάζει ο Τραμπ όσον αφορά πιθανές προεδρικές οδηγίες ή εκτελεστικά διατάγματα.
Αλλά ο Ματ Κάλκινς, διευθύνων σύμβουλος της Appian, δήλωσε στο CNBC ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη στενή σχέση του Τραμπ με τον Μασκ σε αυτό τον τομέα. Ο Κάλικνς θεωρεί πιθανό ο Μασκ να προσπαθήσει να προτείνει μεταξύ άλλων δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον πολιτισμό - έναν κίνδυνο για τον οποίο έχει προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν.
Η πολιτική της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέχρι στιγμής η μόνη σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει προωθήσει τη θέσπιση ολοκληρωμένων νομοθετικών κανόνων για τη βιομηχανία Τεχνητής Νοημοσύνης. Νωρίτερα φέτος, τέθηκε επίσημα σε ισχύ ο νόμος AI Act του μπλοκ - ένα πρώτο στο είδος του ρυθμιστικό πλαίσιο για την ΤΝ.
Ο νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως σε ισχύ, αλλά ήδη προκαλεί εντάσεις μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες ανησυχούν ότι ορισμένες πτυχές του κανονισμού είναι υπερβολικά αυστηρές και ενδέχεται να καταπνίξουν την καινοτομία.
Οι πρώτες διατάξεις του νόμου θα τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο. Οι διατάξεις αυτές καλύπτουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης «υψηλού κινδύνου», όπως η εξ αποστάσεως βιομετρική ταυτοποίηση, η λήψη αποφάσεων για δάνεια και η εκπαιδευτική βαθμολόγηση. Ένα τρίτο σχέδιο του κώδικα για τα μοντέλα GPAI αναμένεται να δημοσιευθεί τον ίδιο μήνα.
Τον Δεκέμβριο, το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ, ένας νεοσύστατος φορέας που επιβλέπει τα μοντέλα βάσει του νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δημοσίευσε ένα δεύτερο σχέδιο κώδικα πρακτικής για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού (GPAI), το οποίο αναφέρεται σε συστήματα όπως η οικογένεια GPT της OpenAI για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM.
Το δεύτερο σχέδιο περιλάμβανε εξαιρέσεις για τους παρόχους ορισμένων μοντέλων ΤΝ ανοικτού κώδικα. Τέτοια μοντέλα είναι συνήθως διαθέσιμα στο κοινό για να επιτρέπουν στους προγραμματιστές να κατασκευάζουν τις δικές τους προσαρμοσμένες εκδόσεις. Περιλαμβάνει επίσης την απαίτηση για τους προγραμματιστές «συστημικών» μοντέλων ΓΠΓΠ να υποβάλλονται σε αυστηρές αξιολογήσεις κινδύνου.
Η Ένωση Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών - στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η Amazon, Google και Meta - προειδοποίησε ότι «περιέχει μέτρα που υπερβαίνουν κατά πολύ το συμφωνημένο πεδίο εφαρμογής του νόμου, όπως εκτεταμένα μέτρα για τα πνευματικά δικαιώματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική πράξη της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί πλήρως.
Επανεξέταση των πνευματικών δικαιωμάτων στη Βρετανία
Μια χώρα που πρέπει να προσέξετε είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Προηγουμένως, η Βρετανία απέφυγε να εισαγάγει θεσμοθετημένες υποχρεώσεις για τους κατασκευαστές μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, λόγω του φόβου ότι η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να είναι υπερβολικά περιοριστική.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταρτίσει νομοθεσία για την ΤΝ, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν προς το παρόν λιγοστές. Η γενική προσδοκία είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υιοθετήσει μια προσέγγιση που θα βασίζεται περισσότερο σε αρχές για τη ρύθμιση της ΤΝ, σε αντίθεση με το πλαίσιο της ΕΕ που βασίζεται στον κίνδυνο.