Σαμ Άλτμαν: Το πυρηνικό στοίχημα για την Τεχνητή Νοημοσύνη
AP PHOTO FILE
AP PHOTO FILE

Σαμ Άλτμαν: Το πυρηνικό στοίχημα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Σαμ Άλτμαν εκτός από συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, η αξία της οποίας έχει αποτιμηθεί στα 80 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές, είναι πλέον πρόεδρος και της Oklo, μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.

Η εταιρεία, η οποία δεν έχει ακόμη έσοδα, εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού με την ονομασία AltC Acquisition Corp. της οποίας ηγείται ο Αλτμαν.

 Οι μετοχές έπεσαν 26% την Παρασκευή στα 13,54 δολάρια, αποτιμώντας την εταιρεία κοντά στα 600 εκατ. δολάρια. 

Ο στόχος της Οklo 

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Oklo βασίζεται στην εμπορική αξιοποίηση της πυρηνικής σχάσης, της αντίδρασης που τροφοδοτεί όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αντί για συμβατικούς αντιδραστήρες, η εταιρεία στοχεύει στη χρήση μίνι πυρηνικών αντιδραστήρων με τελικούς καταναλωτές την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. 

Η Oklo εργάζεται επί του παρόντος για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα μικρής κλίμακας στο Αϊνταχο, ο οποίος θα μπορούσε τελικά να τροφοδοτήσει data centers όπως αυτά που χρησιμοποιεί η OpenAI και άλλες εταιρείες Tεχνητής Nοημοσύνης, για τη λειτουργία των ενεργοβόρων συστημάτων τους. 

Ο Αλτμαν στο πρόσφατο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θεωρεί την πυρηνική ενέργεια έναν από τους καλύτερους τρόπους για να λυθεί το πρόβλημα της αυξανόμενης ζήτησης για την Tεχνητή Nοημοσύνη – και επομένως για τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτεί η τεχνολογία, χωρίς εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος έχουν επίσης επενδύσει σε πυρηνικά εργοστάσια τα τελευταία χρόνια.

Στα μέσα Ιανουαρίου Αλτμαν δήλωνε σε εκδήλωση του Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πως μια ενεργειακή επανάσταση είναι απαραίτητη για τη μελλοντική Tεχνητή Nοημοσύνη, η οποία θα καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι μπορούσε παλαιότερα να προβλεφθεί. 

Τότε είχε δηλώσει πως η «χρυσή τομή» είναι ότι οι πιο φιλικές προς το κλίμα πηγές ενέργειας, ιδίως η πυρηνική σύντηξη ή η φθηνότερη ηλιακή ενέργεια και ένα σύστημα αποθήκευσή ενέργειας. Ωστόσο η Oklo υιοθετεί τη διαδικασία της σχάσης. 

Σε συνέντευξή του στο CNBC την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Oklo Τζέικομπ ΝτεΓουάιτ επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει έσοδα, ούτε έχει αναπτύξει πυρηνικά εργοστάσια προς το παρόν. Είπε ότι στόχος της εταιρείας είναι να θέσει το πρώτο της εργοστάσιο σε λειτουργία το 2027.