Του Γιάννη Γορανίτη
Τα ψηφιακά δεδομένα μιας επιχείρησης είναι ίσως τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα data αποτελούν ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας και της ανάπτυξης μιας σύγχρονης επιχείρησης στο ψηφιακό και όχι μόνο οικοσύστημα. Πολύτιμα, αρκεί να τα διαχειρίζεται σωστά και να τα αξιοποιεί. Το πρόβλημα όμως προκύπτει καθώς δεν είναι όλα τα δεδομένα που αποθηκεύει μια επιχείρηση σε φυσικά και virtual μέσα εξίσου πολύτιμα. Για να είμαστε ακριβείς τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς άχρηστα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μόλις το 14% των αποθηκευμένων δεδομένων είναι σημαντικά για τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Στο υπόλοιπο 86% περιλαμβάνονται περιττά ή «σκοτεινά» δεδομένα. Η έρευνα Databerg (εκ των data+iceberg [παγόβουνο]) διεξήχθη από τη Vanson Bourne για λογαριασμό της Veritas με τη συμμετοχή 1.475 στελεχών επιχειρήσεων από 14 χώρες της περιοχής ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Όλοι τους κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα data των εταιρειών τους και τον τρόπο που τα διαχειρίζονται, σε μια απόπειρα να ερμηνευτεί αυτή η υπερσυγκέντρωση δεδομένων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Σκοτεινά και άχρηστα δεδομένα
Το πιο σημαντικό ίσως εύρημα της έρευνας είναι ότι από τον τεράστιο όγκο των δεδομένων (το «παγόβουνο») μόνο η κορυφή του είναι χρήσιμη για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης –το προαναφερθέν 14%. Το 32% είναι περιττό: μπορούν να διαγραφούν χωρίς καμία απολύτως συνέπεια. Απαρχαιωμένα emails, προσωπικά αρχεία των εργαζόμενων (φωτογραφίες, τραγούδια, βίντεο, games), πολλαπλά αντίγραφα του ίδιου αρχείου κτλ. Είναι ενδεικτικό ότι το 40% των data δεν έχουν μεταβληθεί τουλάχιστον για την τελευταία τριετία.
Η αυτονόητη απορία: «και γιατί μας ενοχλούν τα περιττά δεδομένα;», σίγουρα δεν φαντάζει τόσο αυτονόητη στους υπεύθυνους ΙΤ των εταιρειών. Και δεν θα έπρεπε να φαντάζει αυτονόητη σε αυτόν που βάζει το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει νέους σκληρούς δίσκους, να αυξήσει τη χωρητικότητα των servers και τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο στο cloud.
Τα υπολειπόμενα δεδομένα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι τα λεγόμενα «σκοτεινά». Η βάση του παγόβουνου, αυτή που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το 54% των αποθηκευμένων δεδομένων παραμένουν γρίφος για τους υπεύθυνους των εταιρειών που συμμετείχαν. Σε αυτά σίγουρα κρύβονται άχρηστα δεδομένα, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνονται και άκρως χρήσιμα αρχεία· ενδεχομένως και άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Αυτό δημιουργεί πρόσθετο ρίσκο, το οποίο πολλαπλασιάζεται εκθετικά, παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό και τη συσσώρευση νέων data.
Υπάρχει λύση για τη διαχείριση του databerg;
Η Veritas Technologies η οποία «έτρεξε» τη συγκεκριμένη έρευνα έχει παρουσιάσει μια σειρά λύσεων λογισμικού που επιτρέπουν την ορθή διαχείριση των data μιας επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους. Είναι άλλωστε μία από τις γνωστότερες εταιρείες στο χώρο του backup και recovery.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.
Μεταξύ των software που αναπτύσσει, περιλαμβάνεται το ιδιαίτερα καινοτόμο Enterprise Vault 12, το οποίο απλοποιεί τον διαχωρισμό των σημαντικών πληροφοριών και επιτρέπει τη διαγραφή των άχρηστων σκανάροντας αυτόματα το περιεχόμενο e-mails, αρχείων, instant messaging και social media.
Μια άλλη λύση της Veritas είναι το Data Insight 5.1, μια υπηρεσία διαχείρισης των ευαίσθητων και απόρρητων δεδομένων μιας εταιρείας με λειτουργία αναγνώρισής τους τόσο σε τοπική αποθήκευση, όσο και σε cloud, ακόμη κι αν υπάρχουν αποθηκευμένα πολλά petabytes δεδομένων.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.
Η βελτίωση του Information Governance είναι απαραίτητη ακόμη και για μικρές ή μικρές επιχειρήσεις. Εκτός αν θέλετε να ξοδεύετε κάτι παραπάνω για να διατηρείτε στους εταιρικούς servers φωτογραφίες με γατάκια…