Αρχίζει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, η λειτουργία της πλατφόρμας για το internet voucher σύμφωνα με σχετική δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του 2ου Future Unfold που διοργάνωσε η Grant Thornton.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου «προτεραιότητά πλέον είναι οι σταθερές υποδομές», καθώς, όπως ανέφερε σε επίπεδο κινητών επικοινωνίων και συγκεκριμένα δηλαδή σε επίπεδο δικτύου 5G, «είμαστε πολύ καλά».
Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε και για την εισαγωγή του cloud computing στις λειτουργίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως στις σχέσεις μεταξύ δημοσίου και πολιτών.
Η πλατφόρμα για το internet voucher, αφορά την επιδότηση για την εγκατάσταση οπτικής ίνας. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, θα επιδοτηθούν 400.000 νέες συνδέσεις άνω των 300 Mbps και αυτό έρχεται σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Smart Readiness για 120 χιλιάδες κτίρια προκειμένου να δημιουργηθεί και εσωτερικά. «Ρίχνουμε συνολικά 200 εκατ. ευρώ στην αγορά για ευρυζωνικές συνδέσεις», ανέφερε, χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην εισαγωγή χρήσης ψηφιακών βοηθών στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην ανάγκη χρήσης του συνόλου των δεδομένων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικής κατάρτισης του προσωπικού του δημόσιου τομέα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ και CEO της Bespoke SGA Holdings Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο ίδιο πάνελ, με θέμα «Business Challenges in an Era of Global Disruptive Technological Transformation» ανέφερε ότι στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν για να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.
«Δεν έχουμε την κουλτούρα να τολμήσουμε και να πειραματιστούμε με τις νέες τεχνολογίες», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «εμπόδιο είμαστε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες».
Οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να μας βοηθήσουν σε επίπεδο καινοτομίας, είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας τη σημασία που πρέπει να φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά σε επίπεδο απορρόφησης τεχνολογίας, συνολικά, αλλά υστερούν ακόμα σε επίπεδο απορρόφησης λειτουργιών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές στην Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε χαμηλά στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, στελεχών με ουσιαστικές ψηφιακές δεξιότητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το κράτος θα πρέπει να δώσει ουσιαστικά κίνητρα για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, ενώ και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τεχνολογίες αιχμής και στην κυβερνοασφάλεια.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα “Technology & Beyond: The impact of AI”.
Ο κ. Δουκίδης σχολιάζοντας την έρευνα τόνισε τη σημασία της για την κατανόηση της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις και της προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, με έμφαση στο κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Προσδιόρισε μάλιστα ως προκλήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων το τεχνολογικό χρέος με ξεπερασμένα και ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τον ελλιπή προϋπολογισμό για επενδύσεις σε θέματα Πληροφορικής.