Η ανησυχία για τα δρώμενα στην περιοχή μας είναι έκδηλη. Το σημείο κλειδί είναι αν οι Αμερικανοί προωθήσουν ένα κουρδικό κράτος, τι ακριβώς θα είναι αυτό, σε ποιο βαθμό θα θιχτεί η Τουρκία και πώς αυτό θα «αντισταθμιστεί». Υπάρχει, δηλαδή, ο κίνδυνος να βρεθούμε στη μέση ενός «καυγά» που δεν θα είναι δικός μας, αλλά ο οποίος στο τέλος θα μας αφορά. Και σε αυτήν την πραγματικά κρίσιμη φάση απέκτησαν φωνή οι άφωνοι και πυγμή οι δραπέτες της ιστορίας. Η εσωκομματική αντιπολίτευση στη ΝΔ βλάπτει σοβαρά τα εθνικά θέματα…
Ενδοτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν θυμόμαστε τους υπονομευτές του να βγάζουν από το στόμα τους έστω ένα φωνήεν όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός και συνομιλούσε με τον Ερντογάν. Ούτε και να στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέχεια, όταν κρατούσε όρθια τη χώρα απέναντι στις προκλήσεις στον Έβρο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά βρήκαν την ώρα να βγάλουν τώρα από τα μπαούλα τους τα σκουριασμένα καριοφίλια και να τα κραδαίνουν απειλητικά. Απέναντι σε ποιον; Απέναντι στην πολιτική σταθερότητα! Αν αυτή είναι υπεύθυνη πολιτική και πατριωτική στάση…
Το ερώτημα είναι ποιος εξυπηρετείται από έναν ενδεχόμενο εκτροχιασμό του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα. Η ίδια η χώρα, όχι. Μια κρίση σε αυτήν τη φάση εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και τους συμμάχους της. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και ενιαίο εσωτερικό μέτωπο, προσηλωμένο στα συμφέροντα της χώρας. Με την Ελλάδα ή με τον Πούτιν; Με την Ελλάδα ή με τη Χαμάς; Διότι κι αυτός ακόμη είναι ένας βαθμός δυσκολίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι δύσκολο να καθίσει κανείς σε ένα τραπέζι με πολιτικούς που βάζουν σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα του Πούτιν, του καλύτερου συμμάχου του Ερντογάν…
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει πολλούς ελιγμούς μέσα σε ένα τοξικό διεθνές περιβάλλον που όλα αλλάζουν και αναθεωρούνται. Δεν πρέπει να θεωρούμε κάτι δεδομένο. Πόσο μάλλον όταν η Ευρώπη είναι ανίσχυρη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, παγιδευμένη στις βεβαιότητες που της έχουν δημιουργήσει τα μεγαλεία του παρελθόντος. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να χαράξει πορεία, επειδή δεν είναι φτιαγμένη γι' αυτό. Η έλλειψη ηγεσίας είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Αυτή η Ευρώπη, λοιπόν, δεν μπορεί να προστατεύσει τα μέλη της απέναντι στη «νέα τάξη πραγμάτων».
Η Ελλάδα χρειάζεται να ξυπνήσει και να απαλλαγεί από τον εφησυχασμό που της δημιούργησε η συμμετοχή της στον «πυρήνα της Ευρώπης» και να αναζητήσει τον δρόμο της μέσα από τολμηρές αποφάσεις. Ευτυχώς, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας ρεαλιστής πρωθυπουργός, ο οποίος μπορεί να διαβάσει τις εξελίξεις και δεν θα παρασυρθεί από τις όποιες πιέσεις του ασκηθούν. Δεν πιστεύει στις κουμπαριές και στη διπλωματία του ζεϊμπέκικου. Κι όταν ο πλανητάρχης τον ρωτάει πώς θα αντιδράσει αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα και χάσουμε τον πόλεμο, εκείνος απαντά «δεν θα τον χάσουμε». Αυτός είναι ο … ενδοτικός Κυριάκος. Οι «άλλοι» τι ακριβώς έχουν να επιδείξουν;
Θανάσης Μαυρίδης