Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε την εξάμηνη παράταση της Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΛΔΚ. Ο στόχος είναι να βελτιωθούν οι όροι, αλλά αυτό δεν θα έχει σημασία. Το Πεκίνο δεν σέβεται τους κανόνες όταν μπορεί να εξασφαλίσει τεχνολογικά οφέλη και το πρότυπο συμπεριφοράς των ΗΠΑ είναι να τιμωρούν με ομιλίες την παράνομη απόκτηση κινεζικής τεχνολογίας. Χωρίς μια αποτελεσματικότερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), μια ακόμη χρονική περίοδος ισχύος της Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας θα βοηθήσει περισσότερο την κινεζική αφαίμαξη της αμερικανικής καινοτομίας.
Η επιστημονική κοινότητα ευρισκόμενη σε σοκ δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο εθνικό συμφέρον όσον αφορά στην Κίνα. Ένας λόγος είναι η αφέλεια. Οι υποστηρικτές της συμφωνίας αναφέρουν τον ανοιχτό χαρακτήρα και τη συνεργασία βάσει αρχών, λες και οι ομόλογοί τους μπορούν να αψηφήσουν τις επιθέσεις του Σι Τζινπίνγκ στη διαφάνεια και την προώθηση από πλευράς του της κυριαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλά ο κύριος λόγος είναι γνωστός: η συνεργασία με την Κίνα παρέχει σημαντικούς πόρους για να προωθήσει κανείς τη σταδιοδρομία του και κάθε δεινό φαίνεται μακρινό.
Αυτή είναι και η άποψη πολλών εμπορικών οντοτήτων των ΗΠΑ. Υπάρχουν οφέλη από τη συνεργασία με την Κίνα και το κόστος είναι πρόβλημα κάποιου άλλου. Ίσως το έργο των επιστημόνων της ΛΔΚ που κατευθύνεται από το κράτος θα είναι πιο χρήσιμο την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί μια ιογενής μετάλλαξη. Από την πλευρά του εμπορίου, ρωτήστε τη Motorola πώς λειτούργησε στην πράξη αυτή η δελεαστική συνεργασία. Ή ρωτήστε την American Superconductor, που ληστεύτηκε από τη ΛΔΚ και είδε την τιμή της μετοχής της να έχει πέσει κατά 98% από το υψηλό σημείο της.
Το Center for Strategic and International Studies έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 αναφορές περιπτώσεων κινεζικής κατασκοπείας στις ΗΠΑ από το 2000. Η λίστα σταματά, προς το παρόν, τον Φεβρουάριο του 2023. Τον Μάρτιο, η Google αποκάλυψε ένα κύμα χακαρίσματος αμερικανικών δικτύων στη ΛΔΚ. Τον Μάιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε τρεις ποινικές διώξεις που αφορούσαν Κινέζους δράστες. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Microsoft αποκάλυψε μια κινεζική κυβερνοεπίθεση εναντίον αμερικανικών υποδομών.
Υπάρχουν περισσότερα, αλλά φαίνεται άσκοπο να τεκμηριωθούν, καθώς οι ΗΠΑ δεν κάνουν ποτέ τίποτα. Οι δημοσιοποιημένες κυρώσεις κατά Κινέζων ωφεληθέντων από κλεμμένη ή εξαναγκαστικά αποκτηθείσα πνευματική ιδιοκτησία είναι σχεδόν ανύπαρκτες (οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ δεν στόχευαν σε ωφεληθέντες και σχεδόν δεν συνδέονταν καθόλου με την πνευματική ιδιοκτησία). Φυσικά, το κινεζικό κράτος, οι επιχειρήσεις και τα άτομα το βλέπουν αυτό εδώ και καιρό ως πράσινο φως για να συνεχίσουν. Και όντως συνεχίζουν.
Επί τρεις δεκαετίες η Αμερική αποτυγχάνει να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία. Φαίνεται άδικο να επιλέξει κανείς κάποιον υπόλογο - όλοι έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Ωστόσο, πέρασε στο Κογκρέσο ένα δικομματικό νομοσχέδιο που απαιτεί αυστηρότερες κυρώσεις για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν το υπέγραψε τον Ιανουάριο και . . . τίποτα. Δεν φαίνεται να έχει ανατεθεί εκτελεστική αρχή, πόσο μάλλον η δημοσίευση των κανονισμών. Άραγε ακόμα και όταν ενεργεί το Κογκρέσο, δεν συμβαίνει τίποτα;
Η Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας δεν είναι μικρό πράγμα. Απλώς επισκιάζεται από ακόμη μεγαλύτερα. Η «προσπάθεια γενιάς» της ΛΔΚ να αποκτήσει ξένη καινοτομία με οποιοδήποτε μέσο είναι ένα από αυτά. Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών απωλειών στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως είναι πολύ υψηλές, αλλά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ως ετήσιος μέσος όρος μπορεί να είναι πολύ χαμηλά. Και αυτό συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Οι σωρευτικές απώλειες έχουν σίγουρα ξεπεράσει το 1 και πολύ πιθανόν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, έχοντας αντικαταστήσει τις παλιές δυσκίνητες τεχνικές κατασκοπείας με παραβιάσεις ολόκληρων δικτύων, η Κίνα δεν έχει κανένα λόγο να επιβραδύνει την κλοπή. Οι ΗΠΑ σίγουρα δεν έδωσαν κάποιον λόγο στην Κίνα να επιβραδύνει και οι καταγέλαστες «πολιτικές» μας για την πνευματική ιδιοκτησία είναι επίσης πολύ πιο σημαντικές από την Επιστημονική Συμφωνία. Άλλο ένα τρισεκατομμύριο αμερικανικές απώλειες πνευματικής ιδιοκτησίας είναι καθ' οδόν. Αυτή είναι η χώρα με την οποία πρέπει να ασκήσουμε μια ανοιχτή συνεργασία βάσει αρχών;
Ένα σημαντικό εμπόδιο στη συνεργασία με την Κίνα είναι η Κίνα. Ένα άλλο εμπόδιο όμως είναι η απροθυμία μας ακόμη και να εφαρμόσουμε τους υφιστάμενους νόμους. Μέχρι στιγμής, σχεδόν κανένας -υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εταιρείες, ερευνητές και δικαστήρια- δεν έχει νοιαστεί για την πνευματική ιδιοκτησία. Δεδομένης της στάσης σχεδόν όλων των εμπλεκομένων, είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι η Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να βελτιωθεί με τρόπο που βοηθά τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει τα κότσια, αλλά, σε έξι μήνες από τώρα, θα ήταν καλύτερα να κόψει το σχοινί.
--
Ο Derek Scissors είναι ερευνητικό στέλεχος του American Enterprise Institute.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 28 Αυγούστου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.