Του Bret Swanson
Κάθε λίγα χρόνια επικαιροποιούμε το αρχικό μας άρθρο από το 2014 όπου θέσαμε το ερώτημα “Πόσο θα κόστιζε ένα iPhone το 1991;”. Στόχος είναι να μετρήσουμε - τουλάχιστον χονδρικά - τη διαδικασία της τεχνολογίας βλέποντας τα συστατικά και τα χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια εστιάσαμε στα τρία βασικότερα συστατικά (τα οποία είναι ταυτόχρονα τα πιο εύκολο να μετρηθούν): την υπολογιστική ισχύ, τον ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο και το επικοινωνιακό εύρος σύνδεσης. Αυτή τη φορά θα εξετάσουμε ακόμη ένα επαναστατικό χαρακτηριστικό των κινητών: τις κάμερές τους. Μάλιστα, τυχαίνει η ιστορία της ψηφιακής κάμερας να ξεκινά τη χρονιά που τυχαία επιλέξαμε.
Τον Μάιο του 1991, η Kodak αποκάλυψε την πρώτη ψηφιακή κάμερα αντανάκλασης μονού φακού (DSLR) που είχε ως κοινό-στόχο τους επαγγελματίες φωτογράφους. Ονομαζόταν DCS 100, χρησιμοποιούσε το πλαίσιο της Nikon F3, αντί όμως για φιλμ περιείχε έναν επεξεργαστή εικόνας Kodak των 1,3 megapixel. Βρισκόμασταν στα μέσα της επανάστασης του προσωπικού υπολογιστή, και η ψηφιακή φωτογράφιση είχε ένα μεγάλο εύρος τουλάχιστον θεωρητικώς ελκυστικών πλεονεκτημάτων έναντι του φιλμ και του φωτογραφικού χαρτιού. Οι φωτογράφοι θα μπορούσαν να απαθανατίσουν, να αποθηκεύσουν, να μεταδώσουν και να επεξεργαστούν ψηφιακές φωτογραφίες - αρχεία υπολογιστή που αποτελούνται από μπιτ - πολύ πιο γρήγορα και εύκολα.
Το μέλλον ήταν υποσχόμενο, αλλά το πρώιμο σύστημα της Kodak ήθελε ακόμη βελτιώσεις. Η ποιότητα δεν συγκρινόταν ακόμη με τη θρυλική ανάλυση και τον τόνο του Kodachrome, και η αποθήκευση των φωτογραφιών αποδεικνυόταν δυσκίνητη. Η κάμερα πωλούταν με μια μεταφερόμενη ψηφιακή αποθηκευτική μονάδα που περιείχε μπαταρίες, μια οθόνη και έναν σκληρό δίσκο 200 megabyte που μπορούσε να αποθηκεύσει 156 εικόνες χωρίς συμπίεση. Στην τιμή των 20.000 δολαρίων (σχεδόν 38.000 δολάρια σε σημερινές τιμές), η Kodak λέγεται ότι πούλησε 987 κάμερες.
Το iPhone 12 που αποκαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα έχει τρεις κάμερες των 12 megapixel, 36 δηλαδή φορές περισσότερα πίξελ από την αρχική DCS 100. Με τιμή 15.000 το megapixel γύρω στο 1991, σημαίνει πως υπάρχει φωτογραφική ισχύ αξίας 540.000 δολαρίων στο κάθε έξυπνο κινητό. Φυσικά, αυτή η απολύτως χονδροειδής μέτρηση δεν λαμβάνει καν υπόψη τις ριζοσπαστικές βελτιώσεις στην ποιότητα της εικόνας, και σε εκατοντάδες άλλες δυνατότητες που καθιστούν τις σημερινές κάμερες στα κινητά πολύ ανώτερες ως προς πολλά πεδία ακόμη και έναντι των καλύτερων καμερών του χθες. Πολλοί επαγγελματίες θέλουν να δείχνουν πώς τα κινητά τους μπορούν να συγκριθούν με τις καλύτερες κάμερες DSLR, όπως σε αυτό το ταξίδι στην Σκωτία. Επίσης, δεν χρειάζονται άλλα μεταφερόμενα μέρη. Αυτή την στιγμή έχω 61.300 φωτογραφίες στο iPhone μου που αποθηκεύονται στο νέφος αυτομάτως και μπορώ να τις ανακάλεσω αμέσως μέσω του δικτύου 5G.
Το νέο τσιπ του iPhone 12, το Α14, προσφέρει επίσης σχεδόν διπλή υπολογιστική ισχύ. Το μεγαλύτερο όμως άλμα φέτος είναι η προσθήκη πραγματικών ασύρματων δυνατοτήτων 5G που, με συντηρητικές εκτιμήσεις θα τριπλασιάσουν τις ασύρματες ευρυζωνικές ταχύτητες και έχουν τη δυνατότητα να τις δεκαπλασιάσουν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Η κατασκευή λοιπόν του σημερινού iPhone το 1991 θα κόστιζε τουλάχιστον 51 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίσουμε τις κάμερες αξίας 540.000 δολαρίων.
--
Ο Bret Swanson είναι επισκέπτης ερευνητής στο American Enterprise Institute, με πεδία εστίασης την επίδραση της τεχνολογίας στην αμερικανική οικονομία, τις τηλεπικοινωνίες και τη ρύθμιση του διαδικτύου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 17 Νοεμβρίου και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.