Αντίθετος σε μια έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και ο Γ. Στουρνάρας

Αντίθετος σε μια έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και ο Γ. Στουρνάρας

Δεν μπορεί να επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς, όπως είπε, ήδη αποσβένουν αναβαλλόμενη φορολογία, που αντιστοιχεί στο 40% των εποπτικών τους κεφαλαίων. 

Μιλώντας στο 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο» – «Ελλάδα 2030», σημείωσε ότι οποιοσδήποτε νέος φόρος επί των κερδών αντίκειται στο νόμο για τον DTC και πρόσθεσε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος, για να επισημάνει εν συνεχεία πως αν μπει νέος φόρος οι τράπεζες θα στερηθούν μια αύξηση κεφαλαίου και παράλληλα θα καθυστερήσει η εξυγίανση του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, μιλώντας σε επενδυτές στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ακόμα υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία και υπενθύμισε ότι «η ελληνική κρίση δεν ήταν τραπεζική κρίση, ήταν κρίση δημοσίου που επηρέασε τις τράπεζες».

Για τις προμήθειες σημείωσε πως στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη είναι σχετικά υψηλές και θα πρέπει οι τράπεζες να τις μειώσουν, καθώς οι πολίτες εμπιστεύονται πλήρως την οικονομία. Η κυκλοφορία φυσικού χρήματος από τα 50 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης σήμερα έχει περιοριστεί στα 4 δισ. ευρώ υπογράμμισε.

Όπως είπε υπάρχει το IRIS το οποίο πρέπει να εξελιχθεί σε εθνικό σύστημα πληρωμών με χαμηλές προμήθειες. 

Αναφορά έκανα και στον 5ο τραπεζικό πυλώνα, στο οικοσύστημα μικρότερων, ισχυρών όμως τραπεζών που περιλαμβάνει τις συνεταιριστικές, την Optima, το σχήμα Attica- Παγκρήτια, τη Viva, και που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό. 

Ο Γιάννης Στούρναρας τόνισε ότι ευάλωτο σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουμε το μεγάλο έλλειμμα. Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα πάσχει σε θέματα διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο.

Ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως στις 12 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

Τέλος, μεταξύ άλλων, σχολίασε το spread των γαλλικών ομολόγων λόγω της πολιτικής κρίσης στη Γαλλίαυποστηρίζοντας ότι δε βλέπει ντόμινο επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία: «Δεν καταρρέουν τα γαλλικά ομόλογα. Τα ελληνικά εμπορεύονται με καλύτερους όρους από τα γαλλικά, έχουν καλύτερες αποδόσεις. Ποιος θα το έλεγε αυτό πριν από 10 χρόνια, ότι θα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο;».