Κατέρρευσε η First Republic Bank - Καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία περνούν στην JP Morgan
AP
AP

Κατέρρευσε η First Republic Bank - Καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία περνούν στην JP Morgan

Στα χέρια της JPMorgan περνάει η First Republic Bank σύμφωνα με ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών, εν μέσω αναζωπύρωσης της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ. 

«Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να αναλάβουμε δράση και το κάναμε», δήλωσε ο Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. «Η οικονομική μας ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».

H JPMorgan Chase  απέκτησε το σύνολο των καταθέσεων της First Republic, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων καταθέσεων, καθώς και τη «σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Οι μετοχές της JPMorgan σημείωσαν άνοδο 2,6% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση με αφορμή την είδηση.

Όλοι οι καταθέτες της First Republic θα γίνουν καταθέτες της JPMorgan Chase και θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ως μέρος της συμφωνίας, τα 84 γραφεία της First Republic Bank σε οκτώ πολιτείες θα ανοίξουν ξανά ως υποκαταστήματα της JPMorgan , σήμερα κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες.

Οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται από την FDIC και οι πελάτες δεν χρειάζεται να αλλάξουν την τραπεζική τους σχέση προκειμένου να διατηρήσουν την ασφαλιστική κάλυψη των καταθέσεων τους μέχρι τα ισχύοντα όρια.

Οι πελάτες της First Republic Bank θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπάρχον υποκατάστημά τους έως ότου λάβουν ειδοποίηση από την JPMorgan ότι έχει ολοκληρώσει αλλαγές συστημάτων για να επιτρέψει σε άλλα υποκαταστήματα της να επεξεργάζονται επίσης τους λογαριασμούς τους.

Η συμφωνία  για την First Republic, η οποία είχε συνολικό ενεργητικό 229,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις 13 Απριλίου, έρχεται λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν εν μέσω φυγής καταθέσεων από τους δανειστές των ΗΠΑ, αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για σταθεροποίηση των αγορών.

Το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν την First Republic Bank FRC.N, στην τρίτη μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που χρεοκοπεί μέσα σε δύο μήνες.

Το DFPI διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή της First Republic και δήλωσε ότι αποδέχθηκε προσφορά από την JPMorgan Chase Bank, National Association, Columbus, Ohio, για να αναλάβει όλες τις καταθέσεις.

Ο «αδύναμος κρίκος»

Μετά την αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην First Republic ως τον πιο αδύναμο κρίκο του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ. Όπως και η SVB, η οποία απευθυνόταν στην κοινότητα των τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, έτσι και η First Republic ήταν ένα είδος ειδικού δανειστή με έδρα την Καλιφόρνια. Επικεντρωνόταν στην εξυπηρέτηση πλούσιων Αμερικανών της παραλιακής ζώνης, δελεάζοντάς τους με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια με αντάλλαγμα την παραμονή μετρητών στην τράπεζα.

Αλλά αυτό το μοντέλο διαλύθηκε μετά την κατάρρευση της SVB, καθώς οι πελάτες της First Republic απέσυραν καταθέσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκάλυψε η τράπεζα στην έκθεση αποτελεσμάτων της 24ης Απριλίου. Ιδρύματα με υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως η SVB και η First Republic, βρέθηκαν ευάλωτα, επειδή οι πελάτες φοβούνταν ότι θα έχαναν τις αποταμιεύσεις τους σε μια τραπεζική επιδρομή.

Οι μετοχές της First Republic έχουν υποχωρήσει κατά 97% μέχρι στιγμής φέτος από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στις 24 Απριλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της First Republic Michael Roffler προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικόνα σταθερότητας μετά τα γεγονότα του Μαρτίου. Οι εκροές καταθέσεων έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είπε. Όμως η μετοχή έπεσε σε πτώση αφού η εταιρεία αποκήρυξε τις προηγούμενες οικονομικές της προβλέψεις και ο Roffler επέλεξε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις μετά από μια ασυνήθιστα σύντομη τηλεδιάσκεψη.

Οι σύμβουλοι της τράπεζας ήλπιζαν να πείσουν τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να βοηθήσουν και πάλι την First Republic. Μια εκδοχή του σχεδίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα περιελάμβανε το να ζητηθεί από τις τράπεζες να πληρώσουν επιτόκια υψηλότερα της αγοράς για ομόλογα στον ισολογισμό της First Republic, γεγονός που θα της επέτρεπε να αντλήσει κεφάλαια από άλλες πηγές.

Αλλά τελικά οι τράπεζες, οι οποίες είχαν συνασπιστεί τον Μάρτιο για να εισφέρουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια από καταθέσεις στην First Republic, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο σχέδιο διάσωσης και οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν δράση, τερματίζοντας την 38χρονη πορεία της τράπεζας.

Οι αιτίες της κατάρρευσης

Οι αιτίες της κατάρρευσης της τέταρτης στη σειρά αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας, που οδηγείται στο ειδικό καθεστώς διαχείρισης της FDIC, είναι γνωστές σε όλους και περιγράφονται πλέον αναλυτικά στις εκθέσεις της Fed. 

Η πρώτη βασική αιτία είναι η χαλάρωση των κανονισμών και ρυθμίσεων που διέπει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, που εφαρμόστηκαν επί προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η δεύτερη αιτία ήταν η υιοθέτηση ενός μη βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, που βασιζόταν στην παροχή εξαιρετικά χαμηλότοκων δανείων στους καταθέτες της FRB. Έτσι παρείχε δάνεια για την αγορά κατοικίας με επιτόκια της τάξης του 3%, όταν το επιτόκιο της Fed έχει φτάσει στο 5%. 


Η τρίτη αιτία ήταν η προσφορά υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας και χαρτοφυλακίων προς τους καταθέτες και δανειολήπτες της, που στην αρχή έμοιαζε με πια πρωτοποριακή ιδέα που άρεσε ιδιαίτερα στους επενδυτές της Wall Street, μέχρι που αποδείχτηκε καταστροφική.  

Και η τέταρτη αιτία ήταν η πλημμελής λειτουργία των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνου της ίδιας της τράπεζας.

Πρώτη δημοσίευση: 10:48

Διαβάστε ακόμα:  

First Republic: Γιατί αναζωπυρώνεται η τραπεζική κρίση