Η εξαγορά της First Republic φέρνει νέα deals στις τράπεζες
Shutterstock
Shutterstock

Η εξαγορά της First Republic φέρνει νέα deals στις τράπεζες

Λίγοι τραπεζίτες και επενδυτές θα περίμεναν ότι οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ θα επέτρεπαν στη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα να αγοράσει μία άλλη και να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Όμως ο Jamie Dimon της JP Morgan το πέτυχε με την εξαγορά της τράπεζας First Republic την περασμένη εβδομάδα.

Μετά την κίνηση αυτή ο Dimon βλέπει να ακολουθούν νέα deals στο τραπεζικό τοπίο. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την εξαγορά ο επικεφαλής της JP Morgan προέβλεψε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συγκεντρωτισμός στο τραπεζικό σύστημα.

Το πράσινο φως από τις εποπτικές αρχές στην απόκτηση της First Republic από την JP Morgan είναι σημάδι αλλαγής πολιτικής καθώς το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει αυξανόμενο «στρες» λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας.

Ένα πιθανό αποτέλεσμα θα είναι οι συγχωνεύσεις των μεγάλων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ για να είναι σε καλύτερη θέση να ανταγωνιστούν τις πολύ μεγάλες. Οι μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες μπορεί να εξαγοραστούν λόγω της φυγής της πελατείας τους προς τις μεγάλες.

Ο Dimon δεν είναι ο μόνος που προβλέπει τις εξελίξεις αυτές. Και άλλοι αναλυτές και τραπεζίτες πιστεύουν ότι η τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου προετοίμασε το έδαφος για ένα νέο γύρο συγκεντρωτισμού στον τραπεζικό κλάδο για διάφορους λόγους.

Οι τράπεζες με υψηλά ποσοστά καταθέσεων που δεν καλύπτονται από τα το ομοσπονδιακό ταμείο εγγύησης βρίσκονται υπό πίεση λόγω της φυγής καταθέσεων προς ασφαλέστερους λιμένες και θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια. 

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και το ενδεχόμενο ύφεσης θα φέρει αύξηση επισφαλειών και θα πιέσει την κερδοφορία των τραπεζών, οδηγώντας σε «γάμους».

Στην PwC οι αναλυτές βλέπουν αρκετές ενδείξεις ότι η φάση συγκεντρωτισμού έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ΗΠΑ απαριθμούν περισσότερες από 4.700 τράπεζες και μόνο το ήμισυ αυτών αναμένεται να επιβιώσει την επόμενη δεκαετία, προβλέπουν οι αναλυτές της Nomura.

Κάτι αντίστοιχο έλαβε χώρα μετά  το μεγάλο «ταρακούνημα», τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Από το 2007 μέχρι το 2013 ο αριθμός των ανεξάρτητων εμπορικών τραπεζών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 14% ή κατά 800 τράπεζες.

Σήμερα αρκετές μικρές περιφερειακές τράπεζες ψάχνουν αγοραστή. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι οι διαθέσεις των εποπτικών αρχών, η έκταση δηλαδή των κινήσεων που θα επιτρέψουν στις μεγάλες, ιδιαίτερα αν δεν ξεσπάσει νέα κρίση.

Ακόμη και στις πρόσφατες περιπτώσεις κατάρρευσης των Silicon Valley και Signature Bank τον Μάρτιο, οι εποπτικές αρχές ήταν αρχικά διστακτικές  στο να ευλογήσουν αστραπιαίους τραπεζικούς γάμους. Οι δύο τράπεζες έκλεισαν χωρίς να υπάρχει ουρά αγοραστών, απόφαση που μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι πυροδότησε τη μεγαλύτερη τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ από το «κραχ» του 2008.

Η περίπτωση της τράπεζας First Republic υποδηλώνει ότι το σκεπτικό των εποπτικών αρχών έχει εξελιχθεί. Οι αρχές επέτρεψαν στην τράπεζα να ψάξει τη λύση στο πρόβλημά της στον ιδιωτικό τομέα για εβδομάδες πριν φανεί ξεκάθαρα την εβδομάδα που πέρασε ότι και αυτή θα κατέρρεε.