Το κόστος κάθε μέτρου για τις τράπεζες
Shutterstock
Shutterstock

Το κόστος κάθε μέτρου για τις τράπεζες

Περίπου στα 300 εκατ. ευρώ υπολόγισαν αρχικά οι τράπεζες το κόστος του τραπεζικού συστήματος άμεσα, μετά την εξαγγελία των μέτρων από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες στη Βουλή. Είναι μία χονδρική εκτίμηση που κοστολογεί αρχικά σε περίπου 100 εκατ. ευρώ το κόστος για κάθε πρωτοβουλία.

Η πρώτη ανάγνωση λοιπόν είναι:

-100 εκατ. ευρώ σε ετήσια υστέρηση εσόδων από τραπεζικές προμήθειες.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εσόδων από τραπεζικές προμήθειες και αμοιβές των 4 συστημικών τραπεζών, ήταν περίπου 900 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Χονδρικά, το συνολικό έσοδο των 4 μεγαλύτερων τραπεζών διαμορφώνεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο, φέτος.

-100 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση ή χτίσιμο νέων σχολείων που μεταφέρονται βάσει συμμετοχής στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου».

Είναι αποκλειστικά κοινωνικό μέτρο, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα επικοινωνήσουν στο κοινό ότι έχουν καταβάλει περί τα 400 εκατ. ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα για κοινωνικές δράσεις μέσα από τα προγράμματα ΕΚΕ.

Είναι και επένδυση ο Φορέας Ακινήτων

-100 εκατ. ευρώ που δίνονται για τη συμμετοχή στο Φορέα Ακινήτων που δίνει τη δυνατότητα διαμονής και απόκτησης των κατοικιών τους σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εφόσον καταβάλουν ενοίκια.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ασφαλώς κόστος για τις τράπεζες, αλλά η αγορά καλείται να το δει στην πραγματική διάστασή του, διότι δεν είναι απλώς δαπάνη. Έχει μεν κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικά είναι επένδυση για τις τράπεζες και για τα funds επίσης που θα μπορέσουν να έχουν έσοδα από την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων με την παραχώρησή τους με μέθοδο που είναι ουσιαστικά leasing. Συνεπώς, είναι μία επένδυση που δεν προχωρούσε μέχρι τώρα για λόγους ρίσκου, αλλά θα φέρει και έσοδα, οπότε το κόστος δεν είναι αυτό.

Η πρώτη ανάγνωση στις προμήθειες

Από εκεί και πέρα, είναι τα μέτρα για τις προμήθειες που αρχικά υπολογίζεται να έχουν συνολικό κόστος 100 εκατ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, η ειδοποιός διαφορά τους με τα άλλα μέτρα είναι ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι εφάπαξ και δεν συνιστούν δαπάνη, αλλά περιορισμό εισπράξεων από έσοδα, στα οποία υπολόγιζαν οι τράπεζες για να αυξήσουν τα κέρδη τους, τώρα μειώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Συνεπώς, θα αποτελέσουν αντικείμενο των νέων καθοδηγήσεων από τις διοικήσεις και θέμα συζήτησης αναλυτών και επενδυτών με τις τραπεζικές διοικήσεις.

Είναι το ζήτημα των προμηθειών, όπου κάποιες καταργούνται εντελώς, όπως οι πληρωμές λογαριασμών με e-banking που είχαν ένα κόστος 50-100 λεπτών κάθε μία, (συνηθέστατα 60 λεπτά), η μείωση σε μισό ευρώ προμηθειών για εμβάσματα έως 5.000 ευρώ με τα οποία οι πελάτες χρεώνονταν συνήθως από 1-2,5 ευρώ, αν και είναι μία κατηγορία χρεώσεων που ενίοτε αναλόγως του ποσού, της τράπεζας και του παραλήπτη, το κόστος μπορεί να ανέβει σε κάποιες περιπτώσεις έως τα 15 ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με διευκρίνιση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, σε ανάρτησή του, αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους από 50% έως και 80%, αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος. Άρα, και σε αντίστοιχη μείωση εσόδων στη συγκεκριμένη κατηγορία προμηθειών.

Το κόστος στις λαϊκές προμήθειες

Επίσης, μειώνονται 50% οι προμήθειες για μικρές αγορές μέχρι 20 ευρώ, από 10 ευρώ που είχε θεσμοθετηθεί πρόσφατα, γεγονός που μειώνει τις χρεώσεις των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Η διεύρυνση των ποσών δωρεάν μεταφορών με το IRIS σε 1.000 ευρώ θα ευνοήσει τις άμεσες μεταφορές και προσφερόταν από τον ανταγωνισμό των fintech, όπως και τα δωρεάν εμβάσματα, οπότε ήταν και θέμα ανταγωνιστικότητας και εκσυγχρονισμού, όπως άλλωστε και η μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένης κάρτας που ενισχύσει τις διαδικτυακές αγορές.

Η μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με μόνον ένα ΑΤΜ είναι απλά ένα σωστό μέτρο. Στην περίπτωση των ΑΤM’s αυτών, είναι περισσότερο το κόστος διατήρησης και τροφοδοσίας τους, παρά κάποιο κέρδος.

Το πιθανό κόστος του ΕΝΦΙΑ

Τέλος, υπάρχει το φορολογικό αντικίνητρο, με επιβολή διπλάσιου ΕΝΦΙΑ, που ξεκινά από το 2026 και διευκρινίστηκε ότι αφορά μόνον τα οικιστικά ακίνητα και σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα τράπεζες και funds και μπορεί να φθάνει συνολικά έως τα 10 εκατ. ευρώ συνολικά.

Τα οικιστικά ακίνητα σε όλο το σύστημα υπολογίζονται περίπου σε 15.000 ή μέχρι 16.000 κατοικίες. Δεδομένου ότι το φορολογικό αντικίνητρο αφορά και τα ακίνητα που περιήλθαν σε funds, το θεωρητικό κόστος για τις τράπεζες είναι περίπου το μισό και περίπου έως 5 εκατ. ευρώ αν διατηρήσουν όλες τις κατοικίες που διαθέτουν στην κατοχή τους.