Με τις διοικήσεις των τραπεζών συναντιούνται η πρόεδρος του SSM Κλαούντια Μπουχ και ο πρόεδρος του SRB Ντομινίκ Λαμπουρέ, σε μία περίοδο που οι τράπεζες ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη. Η συνάντηση με τους CEOs των τραπεζών πραγματοποιείται σε θετικό κλίμα. Χθες τα δύο ανώτατα στελέχη είχαν συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και την υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ενώ συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Οι συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank ήδη πραγματοποιούνται, ενώ αύριο το πρωί θα δοθεί συνέχεια στα meetings των SSM και SRB, πριν αναχωρήσουν το απόγευμα της Τετάρτης. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι επαφές με την ΤτΕ αφορούν στην εμβάθυνση της εποπτικής συνεργασίας των φορέων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πρώτο ζήτημα που συζητείται είναι ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) και η βούληση των τραπεζών να τον αποσβέσουν ταχύτερα. Κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον SSM, καθώς αποτελούσε ένα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί επιτακτικά.
Πρόκειται για ποσό απαιτήσεων DTC συνολικά 12,5 δισ. ευρώ για όλες τις συστημικές τράπεζες, με το οποίο συμψηφίζουν ζημιές από το PSI με μελλοντική καταβολή φόρου. Βάσει της ρύθμισης Χαρδούβελη το ποσό θα έπρεπε να αποσβεστεί πλήρως μέχρι το 2041, αλλά οι τράπεζες θα κλείσουν το θέμα των DTC μέχρι το 2035. Το ύψος της φορολογικής απαίτησης είναι τώρα στα 3,6 δισ. ευρώ για την Εθνική, στα 3,2 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, στα 3,11 δισ. για την Eurobank και στα 2,49 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.
Το δεύτερο ζήτημα είναι τα μερίσματα που θέλουν να δώσουν οι τράπεζες, καθώς απαιτείται η έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) προκειμένου να προχωρήσουν στην επιβράβευση μετόχων. Η Πειραιώς ήδη χθες ανακοίνωσε τους στόχους έως το 2028, ενώ η Εθνική Τράπεζα είναι πιθανό να δώσει μέρισμα πάνω από το 40% από τα κέρδη του 2024 και να φτάσει έως 50% το 2025. Η Alpha Bank έχει κάνει πρόβλεψη για ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη του 2024 και 50% από αυτά του 2025. Η Eurobank στοχεύει σε διανομή μερίσματος 40% επί των κερδών του 2024 και 50% το 2025.
Τρίτον, η ανάπτυξη μέσω εξαγορών και ο τρόπος αντιστάθμισης των απωλειών από την μείωση των επιτοκίων βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, μέσω πιστωτικής επέκτασης και ανάπτυξης του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, η διάθεση των ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους αναμένεται να συζητηθεί, σε συνδυασμό με τα νέα δάνεια που θα δώσουν λόγω πιστωτικής επέκτασης με επίκεντρο την αγορά ακινήτων.