Σημαντικό σενάριο προόδου διαθέτουν για τα επόμενα τρίμηνα οι ελληνικές τράπεζες με καταλύτες την επιτάχυνση του νέου δανεισμού των επιχειρήσεων και πιθανή αύξηση (ή και περαιτέρω αυξήσεις) επιτοκίων από την ΕΚΤ. Παρά το «αργό» πρώτο εξάμηνο στην αύξηση του νέου δανεισμού της οικονομίας, οι τράπεζες ήδη ανακοίνωσαν με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, μία σειρά από θετικές αναθεωρήσεις, εκτιμώντας νέες αυξημένες αποδόσεις κεφαλαίων (ROTE), αυξήσεις στα περιθώρια κερδών από τα επιτόκια (NIM) και τελικά σε καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στο θετικά αναθεωρημένο guidance που όλες εξέδωσαν.
Το «μυστικό» στα μεγάλα τραπεζικά κέρδη που οδήγησαν σε αναβαθμίσεις ήταν στις καταθέσεις, όπου όλοι ανέμεναν μία επιτάχυνση με μεταφορά κεφαλαίων από καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου σε προθεσμιακές καταθέσεις αυξημένου κόστους για τις τράπεζες, το οποίο οδήγησε σε αυξημένες αποδόσεις ROΤΕ.
Με καταθέσεις οι οποίες κυμαίνονται από 52 δισ. ευρώ έως 58 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες, ωστόσο οι προθεσμιακές αυξάνονται ακόμα με αργό ρυθμό (μικρά beta τα οποία μετά βίας είναι διψήφια) και το αποτέλεσμα είναι στο σύνολο των καταθέσεων οι προθεσμιακές να φθάνουν από 17% έως 32% βοηθώντας τις τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση της Autonomous Research. Η ανάλυση μετράει βαθμό μετακύλισης beta του συνόλου των καταθέσεων από 13% για την Πειραιώς (κάνει την έκπληξη έναντι του επίσης πολύ μικρού 15% της ΕΤΕ).
Την ίδια στιγμή όμως, εντοπίζεται αύξηση της ροής νέων δανείων ήδη από το τέλος του δευτέρου τριμήνου φέτος. Η Εθνική για παράδειγμα σχολιάζεται στην ανάλυση, που έκανε λόγο για μεγάλη ουρά αναμονής εγκρίσεων επιχειρηματικών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επί της ουσίας βεβαίως όλες οι τράπεζες ανέφεραν το ίδιο και αναμένουν επιτάχυνση έχοντας ισχυρή αναμονή αιτήσεων δανείων προς έγκριση για επιχειρηματικά δάνεια.
Συνεπώς οι τράπεζες προχώρησαν σε νέες αναθεωρημένες ανοδικά εκτιμήσεις στα περιθώρια κερδών τους από επιτόκια και σε νέες εκτιμήσεις για αυξημένες αποδόσεις επί των κεφαλαίων τους. Στις συνεντεύξεις των τραπεζών διοικήσεων με τους διεθνείς αναλυτές, έγινε λόγος για το πότε «κορυφώνει», το καθαρό περιθώριο κερδών από τα επιτόκια (NIM).
Το consensus μεταξύ των τραπεζών έδειξε ότι η κορύφωση στα περιθώρια κέρδους θα έρθει στο τρίτο τρίμηνο, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα τερματισθούν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν παρά το πλήγμα των ιχθυοκαλλιεργειών της Avramar για όλες τις τράπεζες, που είχαν τελικά τον τρόπο να το ξεπεράσουν με τα κέρδη τους (με δεδομένη δυσαρέσκειά τους για το αναπάντεχο κανόνι του ξένου επενδυτή).
Οι αναβαθμίσεις και οι νέες εκτιμήσεις στις αποδόσεις
Οι τράπεζες στα αποτελέσματα εξαμήνου ανακοίνωσαν τις παρακάτω νέες αυξημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις κεφαλαίων τους (ROTE) φέτος:
-Eurobank: Από 13% πριν σε πάνω από 15% απόδοση φέτος
-Εθνική Τράπεζα: Από 11% προηγουμένως σε πάνω από 15% απόδοση φέτος
-Alpha Bank: Από 10% προηγουμένως σε πάνω από 11% φέτος (με την επισήμανση των αναλυτών ότι αυτό είναι λίγο άδικο για την τράπεζα γιατί ήδη είχε ανακοινώσει αυξημένη εκτίμηση λίγο νωρίτερα στο investor’s day και έκανε και δεύτερη αναβάθμιση εκτιμήσεων),
-Τράπεζα Πειραιώς: Από 12% προηγουμένως σε 14%.
Τι αναμένει κάθε τράπεζα
Η Πειραιώς αύξησε την καθοδήγηση του έτους κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο, σε περίπου 14% RoaTBV για φέτος. Αυτό εκτιμάται τώρα, χάρη σε αναμενόμενα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII). Η εκτίμηση για το καθαρό περιθώριο NIM από τόκους, είναι ότι παρέμεινε σταθερό στο πρώτο εξάμηνο στο 2,5%, το οποίο συνεπάγεται μια μέτρια πτώση από το 2,57% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο, σχολιάζεται στην ανάλυση.
Εκτός από το καθαρό έσοδο από τόκους NII όμως, οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση δείχνοντας υγιή ανάπτυξη από την αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα και επίσης τα έσοδα από ενοίκια μέσω της Trastor, δηλαδή του τμήματος επενδύσεων σε ακίνητα της τράπεζας.
Η διαχείριση του κόστους γίνεται σωστά, με πτώση 2% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο λόγος κόστους προς έσοδα ήταν στο 34% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η καθοδήγηση δείχνει μια μικρή άνοδο από τον πληθωρισμό προς το στόχο του 38%.
Το οργανικό κόστος κινδύνου αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο δεύτερο τρίμηνο σε 114 μονάδες βάσης, (αλλά αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην Avramar).
Η Πειραιώς αναγνώρισε περίπου 100 εκατ. εισροές NPE από αυτή την περίπτωση. Το κόστος καθοδήγησης κινδύνου μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στις 100 μονάδες βάσης το 2023. Τα βασικά αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν 181 εκατ. ευρώ εφάπαξ κόστη εκκαθάρισης NPE, τα οποία αναγνωρίστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο.
Η Εθνική Τράπεζα, ανέβασε περισσότερο από τις άλλες τράπεζες την εκτίμησή της, κάνοντας μεγάλη θετική αναθεώρηση για αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων στις απόδοση φέτος (ROTE) σε περίπου 15% στο δεύτερο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο το περιθώριο στα επιτόκια (NIM) αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο σε 2,97% με το NIM να αναμένεται σε πάνω από 3% φέτος.
Οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση, με αύξηση στη λιανική τραπεζική δραστηριότητα. Το κόστος μειώθηκε κατά 1% στο δεύτερο τρίμηνο.
Ο λόγος κόστους προς έσοδα ανέρχεται στο 32% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ όπως και στις άλλες τράπεζες η καθοδήγηση για όλο το έτος 2023 παρουσιάζει μικρή άνοδο λόγω πληθωρισμού με το στόχο πάνω από 35%.
Σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες, το οργανικό κόστος κινδύνου μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 4 μονάδες βάσης σε 66 μονάδες βάσης, παρά τις εισροές NPE που σχετίζονται κι εδώ με την Avramar. Το κόστος κινδύνου αναμένεται να ανέλθει σε 80 μονάδες βάσης για φέτος.
Η Alpha αύξησε (ξανά) το στόχο της καθοδήγησης για απόδοση ROTE φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο δεύτερο τρίμηνο σε πάνω από 11%, που δεν είναι τόσο μεγάλη ωστόσο αυτό είναι λίγο άδικο σχολιάζουν οι αναλυτές, γιατί στην «ημέρα επενδυτών» μόλις τον Ιούνιο, είχε γίνει ήδη θετική αναθεώρηση. Στο δεύτερο τρίμηνο το καθαρό περιθώριο τόκων (NIM) αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης σε 2,4%. Η καθοδήγηση των εσόδων φέτος υποδηλώνει κορύφωση του περιθωρίου NIM στο 3ο τρίμηνο σύμφωνα με την Autonomous (αν και η διοίκηση άφησε περαιτέρω περιθώρια για μελλοντικές αποδόσεις ROTE, με την τράπεζα να έχει πολύ ισχυρή ζήτηση δανείων προς έγκριση όπως είχε προκύψει στο call των αναλυτών. Και βέβαια τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν αρκετά με αποφάσεις της ΕΚΤ).
Τα έσοδα από χρεώσεις και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 10% σε τριμηνιαία βάση μετά από ένα εποχικά χαμηλό πρώτο τρίμηνο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι πληρωμές με κάρτα αυξήθηκαν.
Το γενικό κόστος μειώθηκε κατά 7% σε τριμηνιαία βάση αν και περιλαμβάνει 38 εκατ. ευρώ δαπάνες εξόδου προσωπικού. Σε υποκείμενη βάση, το κόστος αυξήθηκε κατά 3%. Ο δείκτης εσόδων κόστους παρέμεινε σταθερός περίπου στο 44%, με την καθοδήγηση να αναθεωρείται προς τα κάτω κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε πάνω από 45% για το 2023.
Το κόστος κινδύνου ήταν επίσης σε γενικές γραμμές σταθερό στις 76 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και η καθοδήγηση το μείωσε επίσης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε πάνω από 80 μονάδες βάσης.
Η Eurobank αύξησε την καθοδήγηση για απόδοση ROTE φέτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε πάνω από 15% παράλληλα με τα αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο.
Το καθαρό περιθώριο από τόκους (NIM) σημείωσε άνοδο 19 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο στο 2,72% με την καθοδήγηση του έτους για το περιθώριο NIM, να αναμένεται σε πάνω από 2,5%. Τα τέλη αυξήθηκαν κατά 9% σε τριμηνιαία βάση και το κόστος ήταν σταθερό.
Ο λόγος κόστους προς έσοδα ανέρχεται στο 34% το πρώτο εξάμηνο. Η Eurobank παρέχει σαφείς οδηγίες για α λειτουργικά κέρδη. Τα ιχθυοτροφεία της Avramar προκάλεσαν το οργανικό κόστος κινδύνου να ανέβει κατά 8 μονάδες βάσης στο δεύτερο τρίμηνο στις 88 μονάδες βάσης. Το κόστος κινδύνου αναμένεται στις 85 μονάδες βάσης στο σύνολο του έτους.