Υπάρχει η πιθανότητα η Εθνική Τράπεζα να διανείμει μεγαλύτερο μέρισμα από τα φετινά κέρδη; Με την πλεονάζουσα ρευστότητα 7 δισ. ευρώ που έχει χτίσει η τράπεζα, ο CEO του Ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς ρωτήθηκε σχετικά από τους αναλυτές, τόσο για το μέρισμα και αν θα αναπροσαρμοσθεί ανοδικά, όσο και για την αξιοποίηση των κεφαλαίων και απάντησε ότι είναι θέμα των εποπτικών αρχών και των μετόχων, αλλά δήλωσε ότι η ΕΤΕ «θα διανείμει αξιοπρεπές μέρισμα» με βάση τα κέρδη της.
Με την Εθνική Τράπεζα να ανακοινώνει εντυπωσιακά μεγέθη σε όλο το εύρος, η διοίκηση και ο CEO του Ομίλου κ. Μυλωνάς, προχώρησε σε ανοδική αναπροσαρμογή των μεγεθών με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αναμένονται φέτος πλέον, σε πάνω από 1,10 ευρώ (από 0,75 ευρώ ανά μετοχή πριν) και την απόδοση κεφαλαίων σε πάνω από 15% έναντι 11% που αναμενόταν πριν.
Αλλά σε μεγάλο ατού για τον Όμιλο, εξελίσσεται η αυξανόμενη πλεονάζουσα ρευστότητα της ΕΤΕ που αυξήθηκε στο τέλος του δευτέρου τριμήνου περίπου κατά 1 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ και προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών και Ελλήνων αναλυτών, με πλήθος ερωτήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά που ρωτήθηκε, μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητα θα μπορούσε να επενδυθεί με διαφορετικούς τρόπους για την αγορά πρώην κόκκινων δανείων ή χαρτοφυλακίων που έχουν εξυγιανθεί και πωλούνται από άλλες τράπεζες.
Ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε «ευκαιρία» τα δάνεια αυτά, τα οποία χαρακτήρισε ως asset (περιουσιακό στοιχείο), που αναμένεται να επιστρέψει στην οικονομία και στις τράπεζες και για το οποίο, όπως άφησε να εννοηθεί, η Εθνική Τράπεζα είναι σε πλεονεκτική θέση.
Μία άλλη λύση στην αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι η δημιουργία συνεργασιών με ειδικευμένους εταίρους που γνωρίζουν το αντικείμενό τους και μπορούν να αυξήσουν έμμεσα την πελατειακή βάση της ΕΤΕ δημιουργώντας έσοδα. Χαρακτηριστική περίπτωση εδώ είναι η συνεργασία της ΕΤΕ στα POS, αλλά και με την Epsilon Net της οποίας απέκτησε το επιπλέον μερίδιο 7,5% με την οψιόν που είχε.
Με όρους πιστωτικής επέκτασης η ΕΤΕ κινήθηκε καλά σε μία αγορά που ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε ως αργή στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Η ΕΤΕ εκταμίευσε 1,4 δισ. ευρώ δανείων στο δεύτερο τρίμηνο, μέγεθος αυξημένο κατά 22% σε τριμηνιαία βάση που βασίζεται κυρίως σε εταιρικά δάνεια τα οποία αυξήθηκαν 30% στο δεύτερο τρίμηνο.
Η ΕΤΕ έχει περί τα 1,2 δισ. ευρώ εγκεκριμένα δάνεια που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί και θα εκταμιευθούν αργότερα ανεβάζοντας τα μεγέθη της πιστωτικής επέκτασης του ομίλου, όπου με βάση τη νέα καθοδήγηση θα είναι περίπου 7% σωρευτικά. Οι καταθέσεις είναι κατά 80% καταθέσεις Ταμιευτηρίου.
Τα υγιή δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ ετησίως φθάνοντας τα 27,4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά είναι 28,975 δισ. ευρώ.
Τέλος, η ΕΤΕ θα βγει στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχοντας ουσιαστικά καλύψει τις ανάγκες της ήδη με το δείκτη στα κεφάλαια MREL στο 22,5%, ενώ ο στόχος για τον Ιανουάριο είναι 22,7%. Προληπτικά η διοίκηση ενδεχομένως να προχωρήσει σε μία έκδοση senior ή Tier II.