Για μόλις 300 εκατ. ευρώ βγήκε στις αγορές η Alpha Bank, αλλά η προσφορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς οι επενδυτές έφθασαν να δίνουν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό που ήθελε η τράπεζα πάνω από 8,3 φορές.
Το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν να υποχωρήσει άμεσα το επιτόκιο που αρχικά φαινόταν ότι θα κυμανθεί πέριξ του 8% στο 7,5%. Γιατί τόσο υψηλό επιτόκιο; Διότι δεν επρόκειτο για μία έκδοση πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας ή για ένα σύνηθες απλό ομόλογο, αλλά για ένα ομόλογο AT1, που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθώς μπορούν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και έχουν αυξημένο ρίσκο για τους επενδυτές.
Αλλά σε φάση αναμονής για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed η προσφερόμενη απόδοση είναι δέλεαρ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΚΤ εγγυάται μετά τα συμβάντα στην Credit Suisse, τα ομόλογα αυτά.
Έτσι η ζήτηση εκτινάχθηκε, αλλά η τράπεζα άντλησε τελικά τα 300 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει και θωρακίζεται κεφαλαιακά από πριν. Η Alpha Bank είναι σε φάση αλλαγής σελίδας και επιδιώκει για την επόμενη τριετία επιτύχει το διπλό αντικρουόμενο στόχο, που είναι αφενός η περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ στο χαρτοφυλάκιό της και αφετέρου η δημιουργία αποθέματος ασφαλείας και η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων για να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα μερίσματα που προσφέρει ώστε να ευχαριστήσει τους μετόχους της.
Η επιτυχία των στόχων της διοίκησης του κ. Βασίλη Ψάλτη, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βελτίωση του κλίματος για τους ελληνικούς τίτλους για τρίτο συνεχόμενο έτος με αναβαθμίσεις του δημοσίου και των τραπεζών, αντανακλώνται στο επιτόκιο του ομολόγου. Στην αντίστοιχη έκδοση τίτλου AT1 που είχε κάνει η Alpha Bank το Φεβρουάριο του 2023 αντλώντας 400 εκατ. ευρώ, το κουπόνι είχε διαμορφωθεί στο 11,875%.
Πρόσφατα, στις αρχές του Ιουνίου η Alpha άντλησε και ποσό 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγου Tier 2, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν στη διαδικασία να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ και την απόδοση να υποχωρεί στο 6,125%.