Πώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον εμπορικό πόλεμο

Πώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον εμπορικό πόλεμο

Με τις αγορές να χορεύουν στους ρυθμούς των δασμών Τραμπ και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία να είναι σημαντικές, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Οι ανησυχίες, που είναι δεδομένες, δεν αφορούν τουλάχιστον στην παρούσα φάση άμεσες, όσο έμμεσες επιπτώσεις, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν χαμηλή έκθεση στις εξαγωγές και στη μεταποίηση των χωρών προς τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα, αν και έχει μικρή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και επομένως αναμένεται να έχει περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις από την αύξηση δασμών, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα, καθώς μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Τέλος, η αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν κινδύνους σε ένα ασταθές περιβάλλον» δήλωσε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί πως ο επαπειλούμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανόν να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Μια αξιοσημείωτη δυσμενής επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο δραστηριότητα, παρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε πρώτη φάση δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα και αυτό γιατί ο δείκτης κόκκινων δανείων έχει μειωθεί, ενώ οι τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα. Την ίδια στιγμή δεν πάει πίσω ούτε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των τραπεζών με εξαγορές, ούτε το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει τα τραπεζικά στελέχη για δανεισμό από τις αγορές.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομία γυρίσει σε ύφεση, τότε θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις. Και αυτό γιατί εκτιμάται πως ίσως μειωθεί η ζήτηση για δάνεια και θα επιβραδυνθεί η οικονομία. Πάντως, το φαινόμενο που παρατηρείται στις ΗΠΑ και στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, δηλαδή να παγώνουν μεγάλες επενδύσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας στις αγορές, δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας.

Άλλωστε ο σχεδιασμός των τραπεζών είναι να δώσουν νέα δάνεια τουλάχιστον ύψους 10 δισ. ευρώ το 2025.  Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα business plans που ανακοίνωσαν την τριετία 2025-2027 οι τράπεζες προβλέπουν ισχυρή πιστωτική επέκταση και χορηγήσεις «καθαρών» νέων δανείων, δηλαδή νέα δάνεια μείον αποπληρωμές υφισταμένων δανείων, να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ στην τριετία.

Ο κύριος όγκος των δανείων το 2025 θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις και στη χρηματοδότηση projects που έχουν σύνδεση με το Ταμείο Ανάκαμψης, με αρκετές συμβάσεις να έχουν ήδη ωριμάσει και τις εκταμιεύσεις δανείων να αναμένονται εντός του έτους.

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με τις δύο πλευρές να μιλούν για ενισχυμένη ρευστότητα, σημαντικά μειωμένο ποσοστό κόκκινων δανείων και σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έναντι της αβεβαιότητας που φέρνουν οι δασμοί.

Νέα μείωση επιτοκίων

Την ίδια στιγμή οι αναλυτές εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων με φόντο τους δασμούς Τραμπ. Η JPMorgan, που προηγουμένως περίμενε την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,5% τον Απρίλιο άλλαξε γνώμη και τώρα προβλέπει μια ακόμα μείωση 0,25 μ.β., την οποία θα ακολουθήσουν άλλες δύο τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs επίσης αναφέρουν πως είναι «τώρα πολύ πιθανό» να υπάρξει μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο.