«Πράσινο φως» και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδας, πήρε το σχέδιο συγχώνευσης των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας και η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου μπήκε στην τελική ευθεία. Αύριο Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, συνέρχονται οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών που πρέπει με τη σειρά τους να δώσουν την έγκρισή τους.
Με την αναμενόμενη έγκριση που θα δώσουν οι μέτοχοι των δύο τραπεζών θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία και νέος αγώνας ταχύτητας, καθώς η εξέλιξη οδηγεί σε υλοποίηση των αποφάσεων. Αυτές περνούν λοιπόν μέσα από την αύξηση κεφαλαίου ενώ οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θέλουν να έχουν και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το νέο πακέτο του «Ηρακλή ΙΙΙ» για να μειώσουν ταχύτατα τα «κόκκινα δάνεια», του παρελθόντος, με στόχο τη μείωση του δείκτη στο 3%.
Το ουσιαστικό τμήμα της συγχώνευσης είναι στην αύξηση κεφαλαίου που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο, και γι αυτό πρέπει έως τότε να έχει ολοκληρωθεί ένα πλήθος διαδικασιών.
Η Attica έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου το πρωί, ενώ το απόγευμα θα γίνει και η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας στο Ηράκλειο Κρήτης για να εγκρίνει τη χρήση 2023, ενώ θα υποβληθεί προς έγκριση και το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα φθάσει τα 2.653.219,35 ευρώ, διαιρούμενο σε 53.064.387 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ εκάστη. Σύμφωνα με την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, για κάθε 34,23 μετοχές της Παγκρήτιας, κάθε μέτοχός της θα πάρει 1 μετοχή της Attica Bank.
Η συγχώνευση σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο είναι η επόμενη σημαντική φάση, καθώς θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος στην οποία το ΤΧΣ θα εισφέρει ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το ΤΜΕΔΕ θα συμμετέχει με 12 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η «καθαρή» οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ καθώς η Attica Bank θα εξοφλήσει το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο.
Η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή στα μέσα Ιουλίου και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επί της Αρχής και στο σύνολό της, ενώ υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, καθώς εξήγησε ότι αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και τον Έλληνα φορολογούμενο.