Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία
NBG Securities

Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία

Η μείωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες και η βελτίωση της ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και η εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις είναι τα πλέον προφανή οφέλη από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, για την οποία η NBG Securities, θέτει ως πιθανές ημερομηνίες την 8η Σεπτεμβρίου, (DBRS), την 20η Οκτωβρίου (Standard & Poor's) και την 1η Δεκεμβρίου (Fitch).

Τα παραπάνω είναι τα βασικά συμπεράσματα έκθεσης της NBG Securities, η οποία ειδικότερα για τις τράπεζες επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα θα μεταφραζόταν σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις επιλέξιμων ομολόγων MREL που είναι περίπου 8 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε όφελος από τόκους περίπου 80 εκατ. ευρώ ανά 100 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων στα ομόλογα. 

Επίσης, για τις τράπεζες η αναβάθμιση σημαίνει τη βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων. 

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι η αναβάθμιση είναι θετική αλλά όχι πανάκεια, καθώς απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Η ανάκτηση της IG αποτελεί ορόσημο, λέει, αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου καθώς η διατήρησή της και η περαιτέρω βελτίωσή της είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντική, και πρόκειται περισσότερο για μαραθώνιο παρά για «σπριντ». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι πριν από την παγκόσμια κρίση χρέους, η Ελλάδα είχε αξιολογηθεί με Α+, δηλαδή 5 βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η ανάκτηση του αξιόχρεου εκτιμάται ακόμα ότι θα αυξήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις συμβάλλοντας σε άνοδο της ανάπτυξης με μισή μονάδα επιπλέον στο ΑΕΠ του επόμενου χρόνου.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση για το ΧΑ και τα εταιρικά ομόλογα

Όσον αφορά τις εγχώριες κεφαλαιαγορές, η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μέρος αυτού του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί, αναφέρει η έκθεση, καθώς η απόδοση του εγχώριου δεκαετούς έχει μειωθεί πάνω από 70 μονάδες βάσης για φέτος και διαμορφώνεται χαμηλότερα από το 4% και χαμηλότερα από την απόδοση του ιταλικού (πέριξ του 4,2%). 

Το πρώτο τετράμηνο φέτος σύμφωνα με το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα εν αναμονή της αναβάθμισης, ωθώντας τις δύο αγορές στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως. 

Η επιστροφή στο κλαμπ των χωρών με καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια περαιτέρω μείωση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Το γεγονός αυτό και η αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες δημόσιες εγγραφές όπως και η σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των όγκων συναλλαγών και να προσελκύσει νέες κεφαλαιακές ροές.