Τι δείχνει το «κρας τεστ» ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών
Shutterstock
Shutterstock

Τι δείχνει το «κρας τεστ» ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών

Αξιοσημείωτες επιδόσεις παρουσίασαν και πάλι στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη σε μία σειρά από τομείς, όπως η κερδοφορία η μείωση του κόστους, η αύξηση της ρευστότητας και η ταχύτατη μείωση των κόκκινων δανείων. Η έντονη ανάπτυξή τους, τις διατηρεί στο επενδυτικό προσκήνιο και έχει δημιουργήσει τη βάση για μία ακόμα πολύ επιτυχημένη χρονιά, φέτος.

Η μελλοντική τους ανάπτυξη περνά μέσω από την άνετη χρηματοδότησή τους από τις καταθέσεις. Τομέα στον οποία πρωταγωνιστούν με ποσοστό που φθάνει το 60%, ενώ στο ίδιο ποσοστό είναι και η σχέση καταθέσεων προς δάνεια, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών στην Ευρώπη, που έχει ήδη δανείσει ποσά τα οποία υπερβαίνουν τις καταθέσεις. Περνά επίσης από την υποχρέωση να παραμείνουν ανταγωνιστικές μειώνοντας ένα υψηλό margin, το οποίο υποχωρώντας μπορεί με άνεση να παραμένει αποδοτικό και κερδοφόρο.

Οι ελληνικές τράπεζες πρωτεύουν σε κατηγορίες όπως η κερδοφορία, τα έσοδα από τόκους στο σύνολο των εσόδων, το margin, το κόστος ως προς τα έσοδα, το ποσοστό δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις αλλά και ποσοστό χρηματοδότησης από καταθέσεις και επίσης τη μείωση των επικίνδυνων δανείων κατηγορίας 2 σε σχέση με τις τράπεζες στην Ευρώπη. Έχουν επίσης μειώσει σε απόσταση αναπνοής το ποσοστό των κόκκινων δανείων, ενώ έπιασαν ουσιαστικά τον μέσο όρο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στα κεφάλαιά τους, παρά το «κάψιμο» μεγάλων ποσών που απαίτησε η εξυγίανσή τους και η διαγραφή κόκκινων δανείων.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι από την ανάλυση του SSM και της ΕΚΤ για τις συστημικές τράπεζες που εποπτεύονται στην Ευρώπη.

Η εικόνα που προκύπτει είναι η εξής:

  • Στην κερδοφορία σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία (RoA), έφθασαν στο σημείο να ξεπερνούν στο εξάμηνο ακόμα και τη Λιθουανία. Ο συντελεστής είναι στο 1,49% έναντι 1,48% της Λιθουανίας, 2,27% της Λετονίας και 1,81% της Εσθονίας. Στη Δυτική Ευρώπη, τις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών κοντράρουν, οι πορτογαλικές τράπεζες με συντελεστή απόδοσης 1,47%. Οι τράπεζες σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, ακόμα και οι ιταλικές που μας ακολουθούν (1,28%) είναι από αρκετά έως πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα.
  • Στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoE οι συστημικές ελληνικές τράπεζες τρέχουν με ρυθμό 14,08% στο πρώτο εξάμηνο. Μας ξεπερνούν οι τράπεζες από τις χώρες της Βαλτικής, της Σλοβενίας και στη Δυτική Ευρώπη, οι τράπεζες σε Πορτογαλία (16,29%), Ιταλία (15,47%) και η Φινλανδία (15,38%).
  • Στα έσοδα σε σχέση με τις δαπάνες CIR, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, πέτυχαν πανευρωπαϊκή πρωτιά ξεπερνώντας όλους. Ο συντελεστής του κόστους υποχώρησε στο 32,44% στο εξάμηνο. Ακολουθούν οι πορτογαλικές τράπεζες (34,39%) και η Λιθουανία, (37,03%).
  • Στο επιτοκιακό περιθώριο margin NIM, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες των χωρών της Βαλτικής και η Σλοβενία, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είχε στο εξάμηνο, margin μεγαλύτερο από 3%. Συγκεκριμένα το μέσο περιθώριο ήταν 3,32% και η Λετονία είχε 3,78%. Μας ακολουθούν οι πορτογαλικές τράπεζες με περιθώριο NIM 2,96% και οι ισπανικές τράπεζες με 2,88%.
  • Στο πρώτο εξάμηνο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είχαν καθαρά έσοδα από τόκους περίπου 4,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες έφθασαν τα 923,45 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 2,272 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των συστημικών τραπεζών για αμοιβές και προμήθειες ήταν στο 17,29% των λειτουργικών εσόδων τους. Με την εξαίρεση των τραπεζών της Βαλτικής και πάλι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται με που έχουν όμως πολύ υψηλότερα margin, μας ανταγωνίζεται η Ολλανδία με τις προμήθειες να αποφέρουν το 17,13% των λειτουργικών εσόδων. Οι τράπεζες στην Πορτογαλία έχουν αντίστοιχο ποσοστό κάτω του 20% και όλες οι άλλες τράπεζες προμήθειες που αποφέρουν έως και πολύ πάνω από το 20% των λειτουργικών εσόδων τους.
  • Τα δάνεια των ελληνικών συστημικών είναι στο 60,32% των καταθέσεων. Με εξαίρεση το 42% στη Λιθουανία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη άνεση για να δώσουν δάνεια. Τις ελληνικές τράπεζες ανταγωνίζονται οι πορτογαλικές με ποσοστό δανείων προς καταθέσεις στο 63,46%. Στη Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία τα δάνεια ξεπερνούν τις καταθέσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό δανείων προς καταθέσεις στην Ιταλία είναι το 89,98%.
  • Από τα πλέον ισχυρά και υγιή στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, είναι αυτό της σχέσης των καταθέσεων με τη χρηματοδότησή τους. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ειδικότερα, συμβάλλουν στο 59,33% της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Τις ελληνικές τράπεζες στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεπερνούν οι τράπεζες στη Σλοβενία (66,32%), στη Λιθουανία (65,12%) και την Πορτογαλία (64,98%).
  • Τέλος το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στις τράπεζες υποχώρησε στο τέλος εξαμήνου στα 11,09 δισεκ. ευρώ με μέσο ποσοστό κάλυψης 45,67% το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έναντι του 54% για τις τράπεζες τις Πορτογαλίας και της Σλοβενίας και του 49,55% για τις ιταλικές τράπεζες. Αντίστοιχα τα εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα συνολικά των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα 310 δισ. ευρώ.
  • Τα εξυπηρετούμενα ρυθμισμένα δάνεια των συστημικών τραπεζών είναι συνολικά 4,86 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα 4,31 δισ. ευρώ, με ποσοστό κάλυψης 45,36% το μεγαλύτερο, μετά της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας

Τα ΜΕΔ είναι 6,57, τα ΜΕΑ είναι 11,09 δισ. ευρώ.