Τι φέρνει η επέκταση της Eurobank σε Κύπρο, Μέση Ανατολή και Ινδία

Τι φέρνει η επέκταση της Eurobank σε Κύπρο, Μέση Ανατολή και Ινδία

Μεγάλη συμμετοχή στα αποτελέσματα της Eurobank, δημιουργεί ήδη από το 2023 η επέκταση στις διεθνείς αγορές που έχει συμβάλει σε αναμενόμενα καθαρά κέρδη άνω του 1,1 δισ. ευρώ. Τα κέρδη από το εξωτερικό εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στο 40% των συνολικών κερδών της Eurobank.

Η σημασία της επέκτασης αυτής όμως θα φανεί πιο καθαρά φέτος, γιατί η τράπεζα θα επιχειρεί καθαρή πιστωτική επέκταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Κύπρο και Βουλγαρία, ενώ η διαχείριση κεφαλαίων, θα περιλαμβάνει κεφάλαια, από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, υπερκαλύπτοντας τις όποιες απώλειες από μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ο Όμιλος με βάση την Κύπρο και την Ελληνική Τράπεζα, επεκτείνει τις δραστηριότητές του, με γραφεία αντιπροσωπείας σε Ινδία (Βομβάη), Ισραήλ, (Τελ-Αβίβ), Σαουδική Αραβία (Τζέντα) και Εμιράτα (Ντουμπάι), όπως ανέλυσε ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας Σταύρος Ιωάννου.

Η Ελληνική πέραν της δικής της ανάπτυξης, θα έχει ρόλο υποδοχής των κεφαλαίων προς διαχείριση στο πλήθος αγορών και επιλογών που παρέχει ο Όμιλος καθώς δημιουργεί ένα «διάδρομο» που καταλήγει από τη Μέση Ανατολή στην Ινδία του 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εξοικειωμένων με κουλτούρα και δομές βρετανικής κοινοπολιτείας όπως ακριβώς και η Κύπρος.

Οι κεφαλαιούχοι Ινδοί, μία δυνητική αγορά 2 εκατομμυρίων ανθρώπων με μεγάλα εισοδήματα αναζητούν καλές τοποθετήσεις στις διεθνείς αγορές, όπως και οι Άραβες, ενώ από το Ισραήλ επενδύουν ήδη σε ακίνητα και στον τουριστικό κλάδο. Ενώ οι εταιρίες τους μπορούν να εξυπηρετηθούν πολλαπλώς στην προσπάθεια προώθησης προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Την επέκταση στις διεθνείς αγορές «τρέχει» ο στενός συνεργάτης του CEO του Ομίλου Φωκίωνος Καραβία, αναπληρωτής CEO Σταύρος Ιωάννου, επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αφού ο Όμιλος αποφάσισε να συνδέσει τα δύο αυτά αντικείμενα για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

Η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο όμως είναι το επίκεντρο, όλων των εξελίξεων. Ήδη από το 2023 ενοποιεί το 29% των κερδών της με τη Eurobank. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, αμέσως μετά τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου για την εξαγορά της Ελληνικής που ανεβάζει το ποσοστό της ελληνικής τράπεζας πάνω από το 55,6%.

Αναμένονται επίσης εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και της ΕΚΤ και θα ακολουθήσει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς, που εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσει το ποσοστό της Eurobank πάνω από 65% γεγονός που θα εξυπηρετήσει αφού δεν υπάρχουν προθέσεις εξόδου της Ελληνικής από το ΧΑΚ.

Η Ελληνική με κέρδη έως 480 εκατ. ευρώ το 2023, εκτιμάται ότι φέρνει στα αποτελέσματα του Ομίλου περί τα 120 εκατ. ευρώ κέρδη, αλλά το 2024 η ενοποίηση των μεγεθών θα είναι πλήρης, ανεβάζοντας τα κέρδη του Ομίλου, πλάι σε αυτά της Βουλγαρίας, της εκμετάλλευσης ακινήτων με έσοδα που αναμένονται στα 90 εκατ. ευρώ το 2023 και της διαχείρισης, δημιουργώντας ουσιαστικά πέντε βάσεις που ακουμπάει ο Όμιλος.

Η ενοποίηση αυτών των μεγεθών, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, έχει ήδη προκαλέσει τους πρώτους «ευχάριστους πονοκεφάλους». Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Ελληνικής περί τα 20 δισ. ευρώ, αθροιζόμενα με της Eurobank υπολείπονται ελαφρώς ακόμα των 100 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του Ομίλου «κινδυνεύει» φέτος να αλλάξει κατηγορία στο classification του SSM, ως μεγάλο συστημικό ίδρυμα με αυξημένες εποπτικές δεσμεύσεις αν και το πρόβλημα μπορεί να ξεπερασθεί είτε με μεγάλο άλμα μπροστά που θα φέρει μεγαλύτερα οφέλη στο ισοζύγιο είτε με αυτοπεριορισμούς στην επέκταση των διαχειριζόμενων κεφαλαίων. Την απόφαση θα πρέπει να πάρει η Eurobank φέτος, καθώς οι αγορές είναι ανοδικές.

Η Eurobank downtown και η σημαδιακή επιστροφή της Σταδίου

Στο κέντρο της πόλης σε ένα εμβληματικό κτήριο Σταδίου και Ομήρου που ατενίζει την Παλιά Βουλή κι από πάνω να δεσπόζει ο Παρθενώνας, μετακόμισε η διοίκηση του Ομίλου. Είναι τα παλιά γραφεία της Ασφαλιστικής Φοίνιξ, που αποκτήθηκε από τη Grivalia έναντι περίπου 10 εκατ. ευρώ και έχει γίνει αγνώριστο επαναφέροντας λάμψη στο Αθηναϊκό Κέντρο και τη Σταδίου

«Η οδός Σταδίου που ήταν ο δρόμος της κρίσης και τώρα αποκτά ξανά ζωή και δυναμική», έδωσε το στίγμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στην παρουσίαση των νέων γραφείων. Εστίασε ιδιαίτερα στη λιτή και αποτελεσματική αισθητική, στο πνεύμα του Ομίλου.

Από το επιτελείο της Eurobank, σημειώθηκε ότι το κτήριο προάγει ένα νέο μοντέλο ήπιας και βιώσιμης λειτουργίας, ενώ σε σύγκριση με το Μποδοσάκειο που χρησιμοποιούσε η τράπεζα μέχρι τώρα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας φθάνει το 80% και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 76%. Η κατανάλωση ενέργειας ανά εργαζόμενο έχει μειωθεί κατά 37%.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι «η Eurobank συμμετέχει ενεργά σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, σε οτιδήποτε σηματοδοτεί το σύγχρονο και το πρωτοποριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και επενδύει στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πόλο έλξης, εντός του οποίου εκσυγχρονίζονται και αξιοποιούνται εμβληματικά κτίρια ώστε να δημιουργηθούν νέοι, πράσινοι, επαγγελματικοί χώροι που στεγάζουν επιχειρηματική δραστηριότητα για κομβικούς κλάδους της οικονομίας.

Η απόφασή μας να αναδείξουμε το υπερσύγχρονο, ριζικά ανακαινισμένο κτίριο στη συμβολή των οδών Ομήρου & Σταδίου, ως Κτίριο της Ανώτατης Διοίκησης, υπογραμμίζει αυτή μας τη στόχευση. Υπηρετεί παράλληλα τη θέλησή μας για αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους εργαζόμενους.

Τα νέα μας γραφεία, με σύγχρονη, υψηλής αισθητικής, λιτή γραμμή, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, που κοσμεί την περιοχή, αναβαθμίζουν ευρύτερα την ιστορική πλατεία Κολοκοτρώνη, που συνδέθηκε με την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου για έναν περίπου αιώνα. Στηρίζουμε έμπρακτα την αναγέννηση του κέντρου της πόλης και την μετεξέλιξή του σε ένα καλαίσθητο, σύγχρονο κόμβο επιχειρηματικής ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα».