Τι γυρεύει ο SSM στην Αθήνα - Το «μενού» των συζητήσεων με τις τράπεζες

Τι γυρεύει ο SSM στην Αθήνα - Το «μενού» των συζητήσεων με τις τράπεζες

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπουχ, η οποία θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών. Το χρονικό σημείο είναι κρίσιμο, καθώς η επίσκεψη συμπίπτει με τα εταιρικά μεγέθη του 2024 που πρόκειται να ανακοινώσουν οι τράπεζες, καθώς επίσης και με τη δημοσιοποίηση των business plan τους.

Τα προηγούμενα χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονταν τα «κόκκινα» δάνεια. Πλέον, όμως, οι τράπεζες έχουν καθαρούς ισολογισμούς, τα υγιή δάνεια αυξάνονται και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Τα «κόκκινα» δάνεια το 2024 περιορίστηκαν κατά 25 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, από τα 92 δισ. ευρώ στα 67 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα στελέχη του οποίου αναφέρουν ότι η σημαντική αυτή μείωση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί έναν από τους λόγους για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πρώτο ζήτημα που θα συζητηθεί είναι ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) και η βούληση των τραπεζών να τον αποσβέσουν ταχύτερα. Κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον SSM, καθώς αποτελούσε ένα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί επιτακτικά.

Πρόκειται για ποσό απαιτήσεων DTC συνολικά 12,5 δισ. ευρώ για όλες τις συστημικές τράπεζες, με το οποίο συμψηφίζουν ζημιές από το PSI με μελλοντική καταβολή φόρου. Βάσει της ρύθμισης Χαρδούβελη το ποσό θα έπρεπε να αποσβεστεί πλήρως μέχρι το 2041, αλλά οι τράπεζες θα κλείσουν το θέμα των DTC μέχρι το 2035.

Το ύψος της φορολογικής απαίτησης είναι τώρα στα 3,6 δισ. ευρώ για την Εθνική, στα 3,2 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, στα 3,11 δισ. για την Eurobank και στα 2,49 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.

Το δεύτερο ζήτημα είναι τα μερίσματα που θέλουν να δώσουν οι τράπεζες, καθώς απαιτείται η έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) προκειμένου να προχωρήσουν στην επιβράβευση μετόχων.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην αναβάθμιση του στόχου για διανομή μερίσματος στο 35% (από 25% προηγουμένως) σε ό,τι αφορά στα κέρδη του 2024 και ανεβάζει τον πήχη στο 50% το 2025. Η Εθνική Τράπεζα είναι πιθανό να δώσει μέρισμα πάνω από το 40% από τα κέρδη του 2024 και να φτάσει έως 50% το 2025, ενώ η Alpha Bank έχει κάνει πρόβλεψη για ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη του 2024 και 50% από αυτά του 2025. Η Eurobank στοχεύει σε διανομή μερίσματος 40% επί των κερδών του 2024 και 50% το 2025.

Τέλος, η διάθεση των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους αναμένεται να συζητηθεί, σε συνδυασμό με τα νέα δάνεια που θα δώσουν λόγω πιστωτικής επέκτασης. Υπενθυμίζεται ότι η Κλαούντια Μπουχ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα εμπορικά ακίνητα στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας πως χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση για την αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς προβληματικών δανείων.