Τι σημαίνει η πτώση του επιτοκίου στο 8% για το ομόλογο της ΕΤΕ

Τι σημαίνει η πτώση του επιτοκίου στο 8% για το ομόλογο της ΕΤΕ

Μεγάλη είναι η επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας η οποία ωφελήθηκε πρώτη από τις αναβαθμίσεις και κατάφερε σε περίοδο ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ να μειώσει την απόδοση ενός μη εξασφαλισμένου ομολόγου Tier 2, κάτω και από το επιτόκιο προηγούμενης έκδοσης ανώτερου, senior ομολόγου της, το 2021. Μείωσε την απόδοση στο 8%

Με τον τρόπο αυτό, ξεκίνησε την προσπάθεια να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης στα ομόλογα MREL και ταυτόχρονα έγινε ο οδηγός για να κινηθούν αναλόγως όλες οι ελληνικές τράπεζες προς την ίδια κατεύθυνση. Η ΕΤΕ είναι η πρώτη ωφελημένη αλλά ωφελεί το σύνολο του τραπεζικού κλάδου. 

Η Εθνική άντλησε 500 εκατ. ευρώ, ενώ της προσέφεραν περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Περίπου το 75% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η ΕΤΕ. 

Συγκεκριμένα, το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχικό επιτόκιο, 8,375% και στην πορεία η απόδοση, διαμορφώθηκε στα 8% για Tier 2 ομόλογο διαρκείας 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας 5,25 ετών. Το ομόλογο θα αξιολογηθεί με «Ba3» από τη Moody’s.

Η αναβάθμιση της Moody’s για την ΕΤΕ που της έδωσε όπως και στην Eurobank επενδυτική βαθμίδα, όπως και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την αναλυτική οικονομία από τη DBRS έπαιξαν το ρόλο τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε ομόλογα που δεν είναι πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας (senior), αλλά Tier 2, (μειωμένης εξασφάλισης), οι επενδυτές αξιώνουν συνήθως μεγαλύτερες αποδόσεις ανάλογα και με τον εκδότη του τίτλου, αφού έχουν μεγαλύτερο ρίσκο. 

Επίσης καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αυξηθεί κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 450 μονάδες βάσης, όλα τα επιτόκια δανεισμού και μαζί αυτά των ομολόγων κινούνται ανοδικά παρακολουθώντας το euribor. Η ΕΤΕ κατέφερε σε αυτό το κλίμα να «ψαλιδίσει» την απόδοση και δημιουργεί τώρα ένα θετικό προηγούμενο.

Τι αποδόσεις προσέφεραν έως τώρα η ΕΤΕ και οι άλλες τράπεζες 

Ειδικότερα, οι εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών από το τέλος του 2021 και μετά, κινούνται ανοδικά. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Το 2019 η ΕΤΕ εξέδωσε τίτλο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 με επιτόκιο 8,25% και αρνητικό επιτόκιο ΕΚΤ που είναι τώρα 4,5 ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερο. Βεβαίως δεν είχε προχωρήσει ακόμα η μεγάλη εξυγίανσση των τραπεζών, αλλά τα επιτόκια ήταν αρνητικά.
  • Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 πάλι με καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ και με τα κόκκινα δάνεια μειωμένα πλέον, η ΕΤΕ εξέδωσε senior τίτλο πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας σε λίρες στερλίνας, με επιτόκιο 8,75%. Βεβαίως το swap με αλλαγή νομίσματος έριξε τότε την απόδοση, αλλά είναι χαρακτηριστικό πώς τιμολογούσε η αγορά του Λονδίνου για μία μικρότερη έκδοση.
  • Το 2019 η Τράπεζα Πειραιώς για τίτλο Tier 2 είχε καταβάλει επιτόκιο 9,75%. Βεβαίως μόλις ξεκινούσε το μετασχηματισμό και την εντυπωσιακή εξυγίανσή της που οδήγησε σε μονοψήφια επίπεδα τα κόκκινα δάνεια, ενώ τότε το ποσοστό ήταν πολύ μεγάλο.
  • Τον Ιούνιο του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε τον πρώτο τίτλο μειωμένης εξασφάλισης Additional Tier 1 με επιτόκιο 8,75% με καθεστώς αρνητικών επιτοκίων ΕΚΤ κι έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα εντυπωσιακά βήματα προόδου. Η αγορά τιμολόγησε ακριβά όμως.
  • Ακόμα και φέτος το Φεβρουάριο η Alpha Bank κατέβαλε επιτόκιο 11,875% για τίτλο Additional Tier 1 Tier 2, εν μέσω ταραγμένου διεθνούς περιβάλλοντος και αυξημένων επιτοκίων παρά την πρόοδό της. Η κρίση οξύνθηκε και λίγες ημέρες αργότερα η Credit Suisse διασώθηκε την τελευταία στιγμή

Προς αυτήν τη συνειδητοποίηση ότι οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν καλύτερης προσοχής δούλεψε η έκδοση της ΕΤΕ, χάρη και στις αναβαθμίσεις. Η Moody’s έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Εθνική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι έχει πολύ ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες,  καθώς στα πρόσφατα πανευρωπαϊκά stress test της EBA, η ΕΤΕ ξεχώρισε διεθνώς λαμβάνοντας την 5η θέση, επιτυγχάνοντας στην άσκηση δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 21,6% στο βασικό σενάριο και δείκτη 14,5% στο δυσμενές σενάριο μέχρι το τέλος του 2025.

Αύξησε κι άλλο τα κεφάλαιά της η ΕΤΕ

Η μεγάλη ωφελημένη είναι φυσικά η Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή όπως ανακοίνωσε, συνεισφέρει περίπου 136 μονάδες βάσης στα συνολικά κεφάλαια της και αυξάνει τους δείκτες MREL στο 23,85%, δηλαδή 116 μονάδες βάσης πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024. 

Η ΕΤΕ είχε στο εξάμηνο δείκτη κάλυψης MREL 22,5% έναντι απαίτησης 22,7% για τον Ιανουάριο 2024. Ο τελικός πιο μακρινός στόχος είναι για κάλυψη MREL 27%.

Η έκδοση λέει η ΕΤΕ, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της τράπεζας για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της σύνθεσης και αύξηση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ στο δεύτερο εξάμηνο είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 17,30% και δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 18,80%. Ο δείκτης ρευστότητας LCR φθάνει το 254%, (έναντι τυπικής απαίτησης 100%). 

Η ΕΤΕ δεν το δηλώνει επίσημα, αλλά η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οδεύει στην πραγματικότητα για δείκτη CET1 18%, μέχρι το τέλος του 2025, γεγονός που εκτιμάται ότι θα λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές, όταν το ΤΧΣ βγάλει προς διάθεση μετοχές της, μετά ασφαλώς και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά.