Μεγάλο πακέτο στήριξης και ανάταξης της οικονομίας του θεσσαλικού κάμπου, με μέτρα για ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις προετοιμάζουν από κοινού οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται επί ποδός για το συγκεκριμένο σκοπό και συνεργάζονται στενά. Η απόφαση για μεγάλο πακέτο στήριξης είναι ειλημμένη από τις τράπεζες αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Το πακέτο προετοιμάζεται υπό της αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για αναστολή δόσεων που μάλιστα δεν θα είναι απλά για δύο- τρεις μήνες, αλλά θα διαρκέσει πιθανότατα ένα χρόνο ίσως και περισσότερο, καθώς με πρόχειρες εκτιμήσεις διαφαίνεται ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε αναφερόταν σε σχετική έκθεση της Eurobank Equities.
Η εμπειρία σε αυτού του είδους τα μέτρα που έχει η ΕΕΤ και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η οποία αποκτήθηκε με τα προγράμματα «Γέφυρα» και αξιοποιήθηκε στη συνέχεια από τις διοικήσεις μετά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, επιστρατεύεται τώρα εκ νέου, μόνο που η έκταση και το εύρος της καταστροφής είναι πρωτόγνωρο.
Το αποτέλεσμα είναι καθώς έχουν χαθεί χωριά ολόκληρα, κατοικίες, κοπάδια ζώων, σπίτια, εργοστάσια και αγροτική γη, και με τον θεσσαλικό κάμπο πλημμυρισμένο, κανείς δεν έχει αναλυτική και ακριβή εικόνα των ζημιών και των αναγκών.
Αυτήν την εικόνα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τραπεζικοί που επικοινωνούν με πελάτες τους στην περιοχή για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει. Το σημαντικό είναι ότι οι ζημιές αφορούν τόσο κατοικίες και αγρούς, όσο και εργοστάσια. Στη Θεσσαλία χτυπά το πιο ζωτικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων της χώρας.
Μεγάλο μέρος των τροφίμων που βρίσκονται σε κάθε τραπέζι ελληνικής οικογένειας, είναι από προϊόντα της Θεσσαλίας που έχουν επεξεργαστεί και συσκευαστεί στην περιοχή. Είναι πολλές οι μονάδες της βιομηχανίας τροφίμων. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες εκτός, ωστόσο πολλές από αυτές αξιοποιούν και πάλι την παραγωγή της περιοχής.
Αυτό υποχρεώνει τις τράπεζες να μελετήσουν και να υιοθετήσουν πολυεπίπεδα μέτρα που θα αφορούν τόσο τις βιομηχανίες της περιοχής, όσο και τους ιδιώτες. Απαιτεί επίσης συντονισμένο και οργανωμένη προσπάθεια που πράγματι καταβάλλεται ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με την εικόνα των ζημιών να παραμένει θολή.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένονται και νέα δάνεια που ουσιαστικά θα αναστηλώσουν την οικονομία της περιοχής και θα εστιάζουν κυρίως σε υποδομές και επενδύσεις. Και βέβαια είναι πολλές οι οικογένειες που έχουν ανάγκη να στήσουν ξανά το σπιτικό τους.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτήν η ΕΕΤ «γνωστοποιεί ότι οι Τράπεζες μέλη της θα στηρίξουν και πάλι, με κάθε πρόσφορο τρόπο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν άμεσα από την ΕΕΤ και κάθε μέλος χωριστά. Πολίτες και επιχειρήσεις, που επιθυμούν να υποβάλουν επείγοντα αιτήματα ιδίως σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τις τράπεζες συνεργασίας τους».