Ενθουσιώδη ζήτηση περί τα 2,7 δισ. ευρώ συνάντησε το ομόλογο Tier 2 της Πειραιώς που βγήκε σήμερα στις αγορές για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με ενδεκαετή τίτλο με δικαίωμα ανάκλησης στα έξι έτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει προηγούμενο αντίστοιχο ομόλογο λήξης το 2030, στο οποίο θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού. Άντλησε τελικά 650 εκατ. ευρώ, με απόδοση 5,5%, χωρίς να απαιτείται κουπόνι λόγω αναβάθμισης, για πρώτη φορά.
Η Πειραιώς, σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την έξοδό της στις αγορές τον Ιούλιο με πράσινο ομόλογο, αξιοποιεί το θετικό κλίμα για ελληνικούς τίτλους όπως έκανε και η Alpha Bank και προχωρά σε νέα έκδοση αν και έχει καλύψει τις ανάγκες της για κεφάλαια MREL.
Ωστόσο, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από τον οίκο DBRS και ενόψει αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s (σ.σ. που είναι ο μόνος που βαθμολογεί την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα), την ερχόμενη Παρασκευή, υπάρχει η προσδοκία για μία πιθανή νέα αναβάθμιση της οικονομίας.
Το αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων και του υπάρχοντος θετικού κλίματος, είναι οι τίτλοι του δημοσίου να έχουν μειώσει τη διαφορά από τα επιτόκια αναφοράς των γερμανικών ομολόγων spreads, ενώ αντίστοιχα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών που έχουν γίνει να μειώνουν το κόστος των εκδόσεων των τραπεζών. Εκτιμάται ότι μετά την αναβάθμιση από την S&P οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το μεσοσταθμικό κόστος των εκδόσεών τους σχεδόν κατά 3% (290 μονάδες) και άλλες 26 μονάδες υποχώρησαν από τον Ιούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά «την ανακοίνωση των θετικών προοπτικών από τον οίκο S&P τον Απρίλιο του 2023 για την κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος, ο μέσος όρος των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, σταθμισμένος ως προς την αξία των υποκείμενων ομολόγων, έχει μειωθεί κατά περίπου 290 μονάδες βάσης», αναφέρει η έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ που περιλαμβάνει εξελίξεις μέχρι και τον Απρίλιο φέτος. Αλλά το spread συνέχισε να υποχωρεί για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό προκύπτει και από τα διαθέσιμα στοιχεία για τα κρατικά ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το spread των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε από τις 103,4 μονάδες κι έχει μειωθεί 4,3 μονάδες μόνο την τελευταία εβδομάδα και 8,9 μονάδες μόνο τον τελευταίο μήνα. Ακριβώς έναν ένα χρόνο πριν το spread ήταν στις 163,4 μονάδες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η διαφορά μειώθηκε περισσότερο ειδικά με την επενδυτική βαθμίδα που απέδωσε στην ελληνική οικονομία ο οίκος Standard & Poor’s, καθώς με τη Moody’s είναι οι μεγαλύτεροι και παλαιότεροι οίκοι που ακολουθούνται από τα μεγαλύτερα και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για την έξοδο της Πειραιώς στις αγορές.
Η Πειραιώς αναβαθμίστηκε επίσης μαζί με τις άλλες τράπεζες από τον οίκο Fitch πρόσφατα με αξιολόγηση BB από τον οίκο Fitch. Το νέο ομόλογο της Πειραιώς αναμένεται να αξιολογηθεί με Ba3 από τη Moody’s.
Ανάγκες MREL και τραπεζικές εκδόσεις
Σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, με εξελίξεις έως και τον Απρίλιο, «οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 16,9 δισ. ευρώ από το 2018.
Από το υφιστάμενο υπόλοιπο, ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ, τα 9,1 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω έκδοσης τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior), ενώ τα 5,9 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί με την έκδοση τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated).
Με βάση τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 (SRB, MREL Dashboard), απέμεναν περίπου 5,2 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του 2025. Έκτοτε η καθαρή εκδοτική δραστηριότητα των τραπεζών ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ».
Μετά τον Απρίλιο που η Eurobank άντλησε μέσα από έκδοση senior ομολόγου 650 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει τρεις εκδόσεις. Η Alpha Bank τον Ιούνιο βγήκε στις αγορές με ομόλογο Tier 2, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, και πρόσφατα 300 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολόγου AT1, ενώ η Πειραιώς εξέδωσε τον Ιούλιο «πράσινο ομόλογο» και άντλησε 6590 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας και αναβάθμιση της Moody’s.
Στην Έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ότι μετά την αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας με μεσοσταθμική απόδοση 5,3% και διάρκεια 6 έτη έως τη λήξη, ενώ πριν από την αναβάθμιση η μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και ίδιας διάρκειας από τις ίδιες τράπεζες ήταν 7%.
Παρατηρείται, λέει η ΤτΕ, «η αποπληρωμή ομολόγων που έχουν εκδοθεί με υψηλότερο κόστος μέσω έκδοσης νέων τίτλων με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, γεγονός που συμβάλλει στη διαρθρωτική βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων των τραπεζών, χωρίς να επιβαρύνεται το κόστος δανεισμού της πραγματικής οικονομίας.
Στο μεταξύ, στο τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα Σεπτεμβρίου της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, αναφέρεται ότι οι εκδόσεις ομολόγων βοήθησαν τις τράπεζες, ώστε να καλύψουν από τον Ιούνιο τους ενδιάμεσους στόχους των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Σύμφωνα με την ΤτΕ, «οι δείκτες MREL διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σε 25,2% για τη Eurobank, 28,3% για την Τράπεζα Πειραιώς, 25,9% για την Εθνική Τράπεζα και 25,8% για την Alpha Bank (δεν περιλαμβάνεται η πρόσφατη έκδοση ΑΤ1).
Ο τελικός στόχος των τραπεζών αντίστοιχα, προβλέπει δείκτες 27,9% για τη Eurobank, 30,1% για την Εθνική Τράπεζα, 28% για την Alpha Bank και 27,9% για την Τράπεζα Πειραιώς».
Όσον αφορά στις αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα με την ΤτΕ αυτές υποχώρησαν, τόσο για τα senior, όσο και για τα Tier 2 ομόλογα (διαφορά στη μέση σταθμική απόδοση από 11.7.2024: Senior bond: -26 bps, ομόλογα Tier 2: -26 bps).